Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi bilinçlendirme konferanslarına devam ediyor. Şahnahan Semt Konağında Şahnahanlı mahalle sakinlerine Büyükşehir Belediyesi Aile Danışma Merkezi’nden Aile Uzmanı Zehra Sönmez tarafından “Madde Bağımlılığı ve Korunma Yolları” anlatıldı.
Zehra Sönmez, İnsanları zararlı alışkanlıklara yönlendiren sebeplerin; olumsuz çevreyle ile ilgili sebepler, merak, özenti ve taklit duygularıyla ilgili sebepler ve mutsuzluk sebepleri olarak sıralarken, başlıca zararlı alışkanlıkların ise alkol, sigara, uyuşturucu ve kumar olduğunu söyledi.
Sönmez, “Zararlı alışkanlıkların sebepleri oldukça fazladır. Cehalet, kötü arkadaş grupları, kötüleri taklit etme, ahlaki değerlerin zayıflaması, işsizlik, uyuşturucu madde karışımı ilaçların kullanımı, kutlama ve eğlence partileri, stres, amaçsızlık, ümitsizlik, geçimsizlik, “bir defa denemekten bir şey olmaz” gibi düşünceler zararlı alışkanlıklara sebebiyet vermektedir” dedi.
Sönmez, sigarada 4000 çeşit zararlı maddenin bulunduğunu ve bu maddelerin, beyin ve gırtlak kanserinin %99’unu, damar tıkanıklarının %90’ını ve akciğer kanserinin de %90’ını tetiklediğini vurguladı.
Sönmez, “Bir diğer zararlı alışkanlıkta alkol bağımlılığıdır. Alkol asla bir gıda değildir. Alkol için söylenmiş güzel sözlere, aldatıcı reklâmlara aldanmamalıyız. Alkol ilâç olmadığı gibi, alkollü içkiler iştah açıcı da değildir. Alkol, felç, kalp, karaciğer, böbrek ve damar hastalıklarına neden olmaktadır. Alkol kullananlarda, yorgunluk, halsizlik, kusma, gastrit, karaciğer hastalıkları, hipertansiyon ve baş ağrıları gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar” dedi.
Uyuşturucuyu beyin ve akıl sağlığının düşmanı olarak tanımlayan Sönmez, orta derecede kuvvetli bir gram uyuşturucu bir milyon beyin hücresini öldürdüğünü söyleyerek, uyuşturucunun fiziksel etkilerini; bitkinlik, gözde kanlanma, kabızlık, yürüme bozukluğu, solunum güçlüğü, dalgınlık, uyku bozukluğu, terleme, titreme ve dengesizlik olarak tanımladı.
Zehra Sönmez, “Madde kullanan gençlerde ortak bazı özellikler görülmektedir. Bunlar; ani tepki verme, saldırgan ya da asi davranma, Davranış bozukluğu, çabuk heyecanlanma, yaşıtlarından aşırı etkilenme” gibi tepkilerin olduğunu dile getirdi.
Program sonunda Şahnahan mahalle sakinleri Aile Uzmanı Zehra Sönmez’e çeşitli sorular yöneltip sunumlarından dolayı teşekkür ettiler.
Bülten