SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kadınlarımız, Özveri, Şefkat ve Sevginin Kaynağıdır"

0
Güncellendi - 2020-03-09 01:07:46
A- A+ PAYLAŞ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü veya Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Malatya’da da Pazar günü bazı etkinlikler gerçekleştirileceği belirtilirken, yerel yöneticiler, siyasiler ve çeşitli kuruluşlar mesajlar yayınladılar.

NEDEN 8 MART, NEDEN KADINLAR GÜNÜ?..

Wikipedia‘da yeralan bilgilere göre; Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler’in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York’ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.

MESAJLAR

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınlanan mesajlar ise şöyle:

Malatya Valisi Aydın Baruş

"8 Mart 1977'de Birleşmiş Milletler tarafından kadınlara ekonomik ve sosyal alanda eşit hakların tanınmasının onaylanmasından bu yana, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm dünyada kutlanmaktadır. Batılı ülkelerin aksine Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Türk kadınına büyük değer vermiş, Türk Kadını siyasi ve toplumsal hayatta birçok ülkenin kadınından önce söz sahibi olmuştur.

Türk Kadını; bu toprakların vatan kılınması adına eşsiz mücadeleler vermiş, vatan, bayrak ve millet sevdasıyla yetiştirdikleri evlatlarını cepheye göndermekle kalmamış, bu uğurda gerektiğinde düşmana karşı kendileri savaşmışlardır. Malazgirt Zaferinde, Kurtuluş Savaşında ortaya koyduğu kahramanlığını; 15 Temmuz hain darbe girişiminde de Vatanı, Bayrağı, Ezanı için en ön saflarda yerini alarak özünden hiçbir şey kaybetmediğini bir kez daha göstermiştir.

Milletimizin geleceği, yarınlarımızı inşa edecek nesillerimizi yetiştirecek olan kadınlarımızın daha iyi eğitim almasını sağlamak, toplumun her alanında hak ettiği saygıyı göstermek en asli görevlerimizdendir.

Toplum ve ülke olarak hak ettiğimiz etkin ve saygın konumu kazanmamızda emeği, alın teri, katkısı ve duası bulunan; sevgi, merhamet, şefkat timsali olan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum."

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci

"Kadınlarımız tarih boyunca iktisadi, askeri ve sosyal hayatın içinde aktif şekilde yer alarak fedakâr, onurlu, çalışkan Anadolu kadın ruhunun en güzel örneklerini bu topraklara nakşetmişlerdir.

Anadolu esnaflarının kurduğu ilk birlik olan Ahilik teşkilatı içinde yer alan kadınlar Bacıyan-ı Rum adlı birlik altında örgütlenmişlerdir. Kendilerine ait işyerlerinde, belirli bir disiplin ve iş ahlakı ile çalışan Bacıyan-ı Rum kadınlarının ekonomik, sosyal ve kültürel hayata çok büyük katkıları olmuştur.

Kadınların iş yaşamına yapmış olduğu nitelikli katkılar, kadın ruhunun iş yaşamına yansıması, başarının sağlanmasında ve ülkemizin rekabet gücünün artırılmasında mühimdir. Sürdürülebilir kalkınma; ancak kadınların üretime, karar alma mekanizmalarına ve siyasete katılımı ile sağlanabilecektir. Bu nedenle ülkemizde kadın girişimci ve yönetici sayısının artmasını, hayatın her kademesinde kadınlarımızın seslerini daha fazla duyurmasını önemsiyoruz.

Hükümet olarak kadınlarımızın ekonomideki yerlerinin daha da güçlenmesi için adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Kadın girişimci oranını son 10 yılda yaptığımız çalışmalarla yüzde 23'lerden yüzde 34'lere çıkardık. 2013 yılında kayıtlı 189 bin 337 kadın esnaf ve sanatkarımız varken bu sayı Şubat ayı itibarıyla 299 bin 532’ye yükselmiştir. Kadın esnaf sayımız son bir yılda yaklaşık 10 bin artmıştır. 81 ilde oluşturduğumuz kadın kooperatifçiliği çalışma grupları ile kadınlarımızı kooperatif çatısı altında birleştiriyoruz. Yaklaşık 3 bin ortağı ile 287 kadın kooperatifimiz faaliyetlerine devam ediyor.

Kadın istihdamını artırmak için 2020 yılında da güçlü destek paketleri uygulamaya devam edeceğiz. Eğitim, sağlık, ekonomi, karar alma mekanizmalarına katılım ve medya temel eksenleri üzerine inşa edilen Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı uygulamaya devam edeceğiz. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefimizi, kadınlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz.

Bu duygularla, vatan müdafaasında şehit düşen kahramanlarımızın anne ve eşleri başta olmak üzere ülkemizdeki ve dünyadaki tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, bugünün tüm kadınlarımız için hayırlı çalışmalar yapılmasına vesile olmasını temenni ediyorum."

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık

"Toplumumuzun temeli olan aile kurumunu ayakta tutan kadınlarımız; bir anne, bir eş veya bir kardeş olarak her zaman sevginin, şefkatin, huzurun simgesi olmuştur. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.a.v), Veda Hutbesi’nde “Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim” sözleriyle kadınlarımıza ve onların haklarına vermemiz gereken önemin üzerinde durmuştur.

Kadına her daim önem vermiş kadim bir medeniyetin torunları olarak bizlerde dini, kültürel değerlerimiz ve günümüz koşulları çerçevesinde kadınlarımızı her alanda güçlendirmeyi hedeflemeliyiz.

Kadınlarımızın; aileden topluma, eğitimden iş hayatına, sağlıktan sosyal hayata yaşamın her aşamasında söz sahibi olması toplumların gelişmesinde büyük önem arz etmektedir.

AK Parti olarak, iktidara geldiğimiz günden bu yana kadınlarımıza yönelik attığımız adımlarda onların mağduriyetlerini gidermeye öncelik verdik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; Anayasal değişikliklerinden yasal düzenlemelere kadar her konuda kadınlarımızın durumuna, onların sorunlarının çözümüne ayrı bir önem gösterdik.

2002 yılında %20 olan kadın istihdam oranını bugün %28,9’a yükselttik. Çalışan annelerimize yönelik olarak; işçi ve memur tüm çalışan kadınlarımıza, doğuma bağlı olarak yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı getirdik. Kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık getirerek hazine destekli kredi ve hibe programlarını uygulamaya aldık.

Eğitimden sağlığa, istihdamdan siyasal hayata katılıma kadar, kadınlarımız için pozitif ayrımcılık içeren pek çok çalışmayı hayata geçirdik. Siyasal hayata katılım ve karar mekanizmalarında kadınlarımızın temsilinin demokratik gelişmemizin bir gereği bilinciyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 1935 yılında %4,5 olan kadın temsil oranını, AK Parti hükümetleri döneminde Cumhuriyet tarihinin en yüksek temsil oranlarına ulaştırdık. Şu anda Meclis’te kadınların temsil oranı %17,32’dir. Yine yönetici düzeyinde, akademisyenlikte kadın oranlarının kat be kat artmasına vesile olduk.

Kadınlarımızın yaşadıkları sorunları çözmede eğitimin önemli bir yeri olduğunun bilinciyle hareket ederek kız çocuklarımızın eğitimini birçok sosyal sorumluluk projesi ile destekledik. Eskiden ikna odalarında üstelik bir kadın tarafından başlarını açmaya zorlanan kardeşlerimizin; hamdolsun inançlarını özgürce yaşamalarının yolunu açtık.

Tüm dünyada kadınlarımızın yaşadığı en önemli sorun olan kadına yönelik şiddet konusunda iktidar partisi olarak birçok caydırıcı yasal düzenlemeye imza attık. Kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşı sıfır tolerans anlayışımız değişmez şekilde devam etmektedir.

Anne bebek ölüm oranlarında dünyada en fazla iyileşme sağlayan ülke olduk. Doğum öncesi bakım oranlarını, sağlık kuruluşlarında gerçekleşen doğum oranlarını tarihimizin en üst seviyelerine çıkarttık.

Bu düşüncelerle, kadına yönelik her türlü şiddeti, baskıyı ve ayrımcılığı lanetliyor, Dünya Kadınlar Günü'nün eşitliğe, adalete, barışa ve huzura vesile olmasını temenni ediyor, bir kadın ve bir anne olarak tüm kadınlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

"Emekleri, sevgi dolu yürekleriyle dünyamızı güzelleştiren, daha yaşanabilir hale getiren, insanlığın umudunu yeşerten kadınlarımızın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Toplumumuzun temel yapısını oluşturan ailenin en önemli unsuru olan kadınlarımız, daima özveri, şefkat ve sevginin kaynağı olmuş, binlerce yıllık tarihimizde olduğu gibi, Cumhuriyetimizin kurulmasında da önemli görevler üstlenmiş, hiçbir fedakarlıktan çekinmeden modern Türkiye’nin oluşmasında söz sahibi olmuşlardır.

Üstlenmiş oldukları her zorlu görevlerde başarılı sonuçlar elde ederek iş hayatından siyasete, sanattan spora kadar birçok alanda hem ülkemizde hem de uluslararası arenada kendilerinden söz ettiren Türk kadınını gösterdikleri çaba ve özverilerinden dolayı tebrik ediyorum.

Doğumdan ölüme kadar hayatımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, desteklerini bizden hiçbir zaman esirgemeyen kadınlarımızın gününü bir kez daha en içten dileklerimle kutluyor, mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam geçirmelerini temenni ediyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Hayatın başından sonuna dek sevginin, fedakârlığın, sabrın ve azmin temsilcileri olan bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Başkan Gürkan, “‘Kadınlar, hayatımızın her anında yanımızda olan, bizleri dünyaya getiren, büyüten, yetiştiren, eğiten ve sevgisiyle kucaklayan, şefkatli yürekleriyle ısıtan en değerli varlıklarımızdır.

Kadınlarımızın toplum hayatında daha aktif yer alması o ülkenin gelişmişliğinin göstergesidir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadının siyasi hayatın içinde olmasına büyük önem vermiş ve birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce Türk Kadınına seçme ve seçilme haklarını vermiştir.

Bizler, ‘Cennet annelerin ayakları altındadır’ diyen bir dinin mensuplarıyız. Hayatımızın her safhasına duruşlarıyla örnek olan annelerimiz, yeri geldiğinde eşsiz kahramanlıklar göstererek vatanın kurtuluşunda önemli rol oynamış, yeri geldiğinde de şefkat ve merhametiyle dünyaya örnek olmuşlardır.

Bizleri eğiten, yetiştiren, bizi biz yapan, şefkatli ve merhametli olmamızı sağlayan kadınlarımıza her şartta ve her ortamda hak ettiği değeri ve saygıyı göstermek en önemli görevimizdir. Bugün dünya genelinde ve ülkemizde kadınlara yönelik şiddet ve kadın cinayetleri bizleri derinden üzmektedir. Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin son bulması ve kadınların Allah’ın birer emaneti olduğunun idrak edilmesi en büyük temennimizdir.

Bu duygu ve düşüncelerle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü yürekten kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

"“Kadın demek hayat demek, kadın demek hayatın akışını değiştiren ve hayata yön veren demek, kadın demek toprak demek, kadın demek ana demektir. Kadın demek eş demek, kadın demek sevgi demektir. İyi ki varsınız. Bizi tamamlayan, bizi başarıdan başarıya koşturan, bizim yanımızda, arkamızda dimdik duran sevgili eşlerimiz. Acılarımızı paylaşan analarımız. Sizleri yürekten kutluyoruz, tebrik ediyoruz. Hayatı değiştiren kadınlardır. Hz Adem’in hayat akışını değiştiren Hz Havva gibi. Firavun’un saltanatına son verip, Hz. Musa’yı kendi ocağında yetiştiren Hz. Asiye gibi. Peygamber Efendimize Peygamberlik geldiğinde ‘korkma, ben her şeyimle yanındayım’ diyen Hz. Hatice gibi. Hz. Ali’nin yanında duran Hz. Fatıma gibi. Cennet analarımızın ayaklarının altındadır. Dünya’da değişim, dönüşüm ve reformlarda kadınlar hep öncü olmuşlardır. Aslında kadının olduğu yerde insanlar hayat bulmuşlardır. Bu yönüyle sizleri önemsiyoruz. Battalgazi Belediyesi olarak bizden önce görevde olan Belediye Başkanımızın yükseklere çıkarmış olduğu bayrağı devam ettirmek, o bayrağı daha yukarılara çıkarmak adına Battalgazi Belediyesi olarak Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifimizi kurduk. Amacımız bölgemizdeki kadınları sosyal alanda ve kültürel alanda layık oldukları yere taşıyarak, onları arzulanan seviyeye çekmektir. Türkiye’de binin üzerinde şubesi olan Tarım Kredi Kooperatiflerine Battalgazi’nin Kalbi Kadın Kooperatifi 8 ürünüyle ürün vermeye başlayacak. Bu marketlerde satışa sunulan satışa sunularak Battalgazi’deki kadınlarımıza destek olmak amacıyla girişimlerde bulunuldu. Sizleri yürekten kutluyorum. Gününüzü tebrik ediyorum”

MHP Battalgazi İlçe Başkanı İlhan İlhan

Milliyetçi Hareket Partisi Battalgazi İlçe Başkanı İlhan İlhan 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Başkan İlhan mesajında; “Toplumların temel taşı aile, ailenin temel taşı ise kadınlarımızdır. Unutulmamalıdır ki; Her zaman varlıklarıyla hayatın her alanında fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımız huzurlu, mutlu ve sağlıklı toplumların teminatıdır. Peygamber Efendimiz “Cennet annelerin ayaklarının altındadır” diyerek kadınların toplumun birliği ve dirliği için ne derecede önemli olduğunu yüzyıllar önce tüm insanlığa izah etmiştir.

Bu vesileyle başta vatan için gözünü kırpmadan can veren şehit eşleri ve anneleri başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım” dedi.

Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Ayten Demirtaş

"8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tarihçesine ve mevcut sürece bakıldığında, aslında mücadele ve dayanışma günüdür.

Cumhuriyet devrimleri sayesinde, pek çok batılı ülkeden önce ülkemizdeki kadınlara birden fazla hak tanınmıştır. Ancak bugün geldiğimiz noktada kadınlarımızın kazanımlarının geriye gittiğini görüyoruz.

Dünyada da kadın cinayetlerinin, şiddetin, savaşların, eşitsizliğin, yoksulluğun giderek artış gösterdiğini görüyoruz. Unutulmamalıdır ki, kadınlara eşit hakların verilmesi, dünya barışını da güçlendirecektir. Ulu Önderimiz Atatürk sayesinde 1935 yılında pek çok devletin kadınından daha önce seçme ve seçilme hakkına sahip olan Türk kadını, haklarını elde etmek için daha fazla beklememeli ve ülke yönetiminde de daha fazla söz sahibi olmalıdır.

Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği olarak kadınlarımız için ‘hak, hukuk, adalet’ mücadelemiz devam edecektir. Bizler birinci sınıf demokrasi ve insanca yaşam talebimizin ancak kadınlarımızın eliyle kurulacak bir gelecekle mümkün olduğuna inanıyoruz.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle, emek mücadelesinde hayatını kaybeden kadınlarımızın aziz hatıraları önünde eğiliyor, tüm kadınlarımızın daha özgür olacakları ve sosyal hayata katılımlarının daha yüksek düzeyde sağlanacağı günlerde buluşmak dileklerimizle, tüm dünyadaki kadınların, haklı çabalarının karşılık bulmasını temenni ediyoruz."

Saadet Partisi Malatya İl Kadın Kolları Başkanı Emine Akkurt

"8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlamaya hazırlanırken tüm dünya,

bütün sözleşmelerden, bütün izm’lerden bağımsız, ana-bacı-evlat-yar olarak kadın tüm değerlerde kutsal ve özeldir;

ancak, acı, kan ve gözyaşı; feryat olup yine en fazla biz kadınları yıpratıyor.

Eşinin, kardeşinin, babasının veya şuursuz bir başkasının cinnetine, cinayetine kurban verdiğimiz kadınlarımızın sayısının artmaması için çabalarken, çözüm yolları ararken, kadının; aile, soysal, siyasal ve iş hayatında hakkı olan yer ve değeri ölçümlerden çıkarmaya çalışırken KADIN yine üretken…

Mülteci sorunu içinde boğulan kadınlara el uzatmaya çabalarken yine eşini, evladını, gardaşını, babasını ülkelerinde ki anlamsız savaşlara kurban verip elinde kalan yakınlarıyla hicret etmek zorunda bırakılan bu kadınlar yine sığındıkları, medet umdukları ülkelerden tecrit edilmek istenirken elektrikli ve jiletli tel örgüleri aşmak zorunda bırakılırken, gaz bombalarına maruz kalmasına rağmen en iyi ihtimalle denizleri botlarla aşmaya çalışırken yaşadığı dehşetin, travmaların etkisinde yaşam mücadelesi verirken

KADIN yine cefakâr…

sınırları genişletmeye değil, korumaya çalışan bir ülke ve devlet çatısında evladını, gardaşını, eşini, babasını feda eden KADIN yine fedakar…

Acısına, sancısına, gözyaşına rağmen” Vatan sağ olsun” diyen KADIN yine vefakar,

Sadık yar!

Kadın olarak fıtratının farkında olan ve farkındalığıyla gelecek nesilleri insanlık bilinciyle yetiştirme servetine tek vakıf tüm kadınların mücadelesi ve kadınlığı kutlu olsun."

Bülten- malatyahaber.com

FOTOĞRAF: Vali Aydın Baruş

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız