SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kalbi Elinde Tutanlar' Malatya'da Buluştu

0
Güncellendi - 2019-05-13 22:13:35
'Kalbi Elinde Tutanlar' Malatya'da Buluştu
A- A+ PAYLAŞ

"KALABALIK BİR DOKTOR TAKIMI İLE MALATYA'DAYIZ.." Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği ile İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Kalp -Damar Cerrahisinde Gri Alanlar Malatya Toplantısı’ yapıldı.

Alanında uzman yerli ve yabancı çok sayıda hekimin katıldığı toplantıda, toplardamar hastalıkları, pıhtı engelleyici, akciğer, bacak ve boyu atardamarlarındaki tıkanıklıklar, özetle kalp-damar hastalıklarının tedavisindeki son gelişmeler ele alındı ve yeni bilgiler bu alandaki uzman hekimlerle paylaşıldı.

Prof: Dr. Akay: "Yenilikleri ve gelişmeleri paylaşacağız"

Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tankut Akay, yaklaşık 1500 üyesiyle çok büyük bir meslek örgütü olan Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği’nin ülkenin dört bir yanında bu türden toplantıları yaparak Kalp ve Damar Cerrahisinin Vasküler ve Endovasküler Cerrahi alanındaki yenilikleri ve gelişmeleri hekimlerle paylaşmayı amaçladığını belirtti.

Malatya’da olmaktan son derece mutlu olduklarını ifade eden Prof. Dr. Akay, “Bu toplantıda da damar cerrahinde yeni çıkan ilaçlar, ameliyat alanında olan gelişmeler, anjiyografide yaptığımız işlemlerde oluşan yeni gelişmeler, kalp damar cerrahisinde popüler olan fikir paylaşımları için kalabalık bir doktor takımı ile Malatya’da bulunmaktayız” dedi.

“Hastalıklardaki farkındalık arttı”

“4 kişiden birinin ölümüne yol açan pıhtı, herkesin ortak problemlerinden bir tanesi” diyen Prof. Dr. Akay, bu toplantıların en önemli amaçlarından birinin de bu farkındalığı artırmak olduğunu ifade ederek “Daha önceden de bu hastalıklara bağlı ölümler de vardı ama bunu geç anladık. İnsanların kalplerinde oluşan bir pıhtının beyne gitmesi ve boyun damarında, yani şahdamarında  oluşan pıhtının kişiyi felce veya ölüme sürüklemesini daha önce de yaşanıyordu ama belki de tanı konulamıyordu. Yani farkındalık azdı. Bu toplantıların amaçlarından birisi de bu farkındalığı arttırmak” diye konuştu.

“Bu alanda son 10 yılda devrim niteliğinde gelişmeler oldu”

Kalp damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların yanı sıra vasküler ve endovasküler cerrahide son 10 yılda devrim niteliğinde gelişmeler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akay, bu hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemlerle ilgili olarak da şunları söyledi:

“İlaç alanında önemli bir devrim oldu. Yaklaşık 10 sene önce yeni ortaya çıkan, pıhtı önleyici ilaçlar hayatımıza girdi. Ve bunu gayet hekimler olarak kullanmaktayız. Anjiyografide, Vasküler ve Endovasküler dediğimiz cerrahilerde her gün yeni bir devrim yaşanıyor. Bu konuda Türkiye’de alanın öncü isimleri ile birlikteyiz. Bu problemler bacak atardamarı, boyun atardamarı, akciğer atarında da olabilir ve bununla alakalı her gün yeni bir ürün, yeni bir teknolojik gelişme çıkmakta. Bunu da yakından takip ederek arkadaşlarımızla paylaşmayı amaçlıyoruz.

Tabi en önemlisi bu hastalıklara yakalanmamak. Toplardamar için söylersek her yerde bilindiği gibi hayatımıza hareket katmak ve pıhtı ile karşılaşmamak. Atardamar için de söylediğimiz zaman, belli bir yaşın üzerinde bir CEK-UP’tan geçmek, özellikle diyete ve risk faktörleri arasında bulunan yüksek tansiyon, sigara kullanımı, şeker gibi sorunlarla başa çıkmak. Başımızda geldikten sonra da artık tedavi yöntemleri karşımıza çıkıyor. Asıl olarak da bunları konuşacağız.”

Prof. Dr. Kaymaz: Dernek bu alanda bize ciddi bir perspektif geliştirdi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihangir Kaymaz da Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği’nin Kardiyolojik hastalıkların, kalp-damar cerrahisi ile bir çok kesişme alanı bulunduğunu hatırlatarak, “Özellikle de kalp-damar hastalıkları, kalp kaynaklı pıhtıya bağlı felçler, perferik damar hastalıkları, şah damar hastalıkları ve bunlar içinde toplardamar hastalıkları ve akciğer embolileri bizim özel uğraş alanlarımızdan biri. Burada yapılan yeni tedaviler, cihaz destekli tedaviler ve pıhtı tedavisi ile ilgili olarak dünyada en çok sayıyı yakalamış merkez olarak çalışıyoruz. Akciğer tansiyonu özel bir alan. Bu konuda da Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği ile yakın bir ilişkimiz var. Bunlar için de özellikle pıhtı zemininde ortaya çıkmış ve bu pıhtının cerrahi olarak çıkmasının ardından hastaya tam şifa verebileceğiniz alt bir grup var. Akciğer tansiyonu hastaları yaklaşık bunun yüzde 30’unu oluşturuyor. Bu son yıllarda çok ilgi gören, ülkemizde de tecrübe kazanılan bir konu, dernek ise bu konuda da yeni bir perspektif geliştirdi” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Erdil: Bu tür kompleks vasküler girişimler hastanemizde çok rahat yapılıyor

Turgut Özal Tıp Merkezi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Erdil ise bu toplantının Malatya’da olmasından büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Yakın bir zamana kadar kalp -damar cerrahisiyle ilgili tedavinin büyük kentlerde yapıldığını ancak bu alanda kompleks vasküler girişimlerin İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde başarı ile yapıldığını hatırlatan Prof. Erdil, “Artık tüm bölgeye hitap eder bir hale geldik. Bunu daha da geliştirmek için çalışıyoruz. Bilimsel anlamda da tabi farklı yerlerde herkes her toplantıya katılamıyor. Amacımız bu konuda yetişen arkadaşlarımıza bilgi vermek. Malatya ve çevresindeki hekimleri toplayarak bu alandaki son bilgileri meslektaşlarımızla paylaşmak. Bundan gurur duyuyoruz. Çok farklı branşlarda çok değerli hocalarımızı Malatya’da ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptıklarını belirterek, en çok ölüme yol açan kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde çıkan yeniliklerin bu konferansta tartışılacağını söyledi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Burak (5 yıl önce)
    Bacak damarımızda sıkıntı var burda yapamayız dediler istanbula gönderdiler nasıl tüm bölgeye hitap ediyoruz onu anlamadim asistanların elinde bütün hastalar doktoruna ulaşmak başbakana ulaşmak gibi bişey ulaştın muhattap olmak çok zor azarlama benim işimi benden iyimi bileceksiniz siz doktor olun ben hasta olayım tarzında muhabbetler tabi her servis de ve her doktor da aynı şeyler görülmüyor ama..
    0
    0
    Yanıtla
  • Tevfik (5 yıl önce)
    Başhekim bey birgün vatandaş olarak hastaneye gelsin görsün araştırmada Dr yok ilgilenen yok bir ameliyat ol bir tane Bilgi alacağın Dr yok otobüs durağından o tepeye yaşlılar hastalar çıkamıyor kimse ilgilenmiyor yazık Özal Rahmetli görse ağlar di
    0
    0
    Yanıtla