Atatürk Anıtı'nın sökülerek İnönü Parkı'na nakli düşüncesine karşı açıklamalar gelmeye başladı. Baro'nun eski başkanı Avukat Selahattin Sarıoğlu, mevcut Atatürk Anıtı'na dokunulmadan, yeni bir tören alanı ve anıt yapılmasını önerdi.
Sarıoğlu'nun açıklaması şöyle:
"Malatya Belediye Başkan yardımcısının, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı konuşmadan öğrendik ki, Orduevi önünde bulunan Atatürk Anıtı taşınacakmış.
Belediye’nin böyle bir “projesi” varmış; proje Sivas Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna sunulmuş, bu ay içinde bir karar verilmesi bekleniyormuş.
Buna göre, Sivas’tan izin çıktığında tören sırasında kavşaktaki trafiğin durmasına neden olan Atatürk Anıtı yerinden sökülecek, az ilerdeki Parka kurulacakmış.
Görüldüğü kadarıyla YIK, SÖK, KES emirleriyle Malatya’yı yönetme Belediye’nin alışkanlığı oldu.
Önce Eski Belediye Binası yıkıldı. Malatya’nın simge binalarındandı. Yenilenip onarıldıktan sonra bir “iş” için kullanılır, yakın tarihe tanıklık ederdi. Belediye gecekonduya engel olamazken Malatyalı “geceyıkıldı”ya engel olamadı!
Kentin çeşitli yerlerindeki, Soykan Parkındaki, Yeni Cami Avlusundaki, İsmetpaşa Parkındaki… asırlık ağaçlar da hiçbir zorunluluk yokken“gecekesildi” oldu.
Şimdi de Atatürk Anıtı yerinden sökülmek isteniyor.
Bu Anıt ki, 1946-47’de halktan toplanan 130 bin lirayla yapılıp kurulmuş.
Yani, herkesten alınan vergiyle değil, yalnızca Malatyalıdan toplanan parayla yapılmış.
Aynen İnönü Anıtı gibi.
Bu anıt önünde çelenk sunma ve anma törenleri yapıldığında trafiğin aksadığı, dahası felç olduğu gerçek.
Ama, trafik sorunu, bu Anıtın yerinden sökülmesi için anlaşılır bir gerekçe mi..
Kimileri, “Trafik bahane, Atatürk’ü gözden ırak etmek irade.” demez mi..
Malatya’nın tarihine tanıklık eden kaç tane bina var ki?
Halk Eğitim Merkezini, Gazi İlkokulunu, Atatürkevini, İnönü Anıtını, Hükümet Binasını (Eski Belediye Binasını!) yıkarsan yakın tarihle ilgili ne kalır geriye?
Bu binaların hepsi de Malatya’nın kimliğine girmiş binalardır.
Yıkıldığı taktirde Malatya Kent Kimliği tahrif edilmiş olur.
Bu nedenlerle, pek yakınındaki Gazi İlkokulu ve Atatürkevi ile çevresiyle bütünleşmiş ve zihinlere bu şekliyle kazınmış olan çift heykelli simge Anıt yerinden “sökülmemeli”; ama törenler sırasında oluşan trafik çıkmazından kurtulmak için de Park içi veya başka bir yer Tören Alanı olarak seçilmeli ve buraya yakışır yeni bir Atatürk Anıtı yapılmalıdır."