SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kanalizasyon İle Sulamaya Hapis ve Para Cezası Var

0
Güncellendi - 2017-08-04 03:11:08
Kanalizasyon İle Sulamaya Hapis ve Para Cezası Var
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, sulama suyu sıkıntısı nedeniyle bazı bahçe sahiplerinin, kanalizasyon şebekesini kırarak, kanalizasyon ile sulama yaptıkları yolundaki haberler üzerine, bu konuda önlemler alındığını bildirdi.

Genel Müdürlüğün konuya ilişkin bülteni şöyle:

“Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, kanalizasyonda biriken kirli suları İleri Teknoloji Arıtma Tesislerinde arıtarak çevre kirliliğinin önüne geçiyor. Sulamanın yapıldığı yaz aylarında kanalizasyon boruları kırılarak yapılan sulamalar insan sağlığına tehdit ediyor. Kanalizasyon borularının kıranlar devlet malına zarar veriyor. Kanalizasyon borularının kırılmasıyla sulama yapanlar hakkında cezai müeyyide uygulanacağı noktasında MASKİ Genel Müdürlüğü uyardı.

MASKİ Ekipleri Denetimlerini Yaparak Gerekli Önlemleri Alıyor

Malatya’nın içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapısını tamamen yenileyen MASKİ Genel Müdürlüğü çalışmalarına kesintisiz devam ediyor. Kanalizasyon kollektör borularını arıtma tesisine bağlayarak kirli sular arıtılıyor. Böylece çevre ve insan sağlığı korunuyor. Fakat yapılan araştırmalar sonucunda kanalizasyon kollektör hatları kırılarak bağ bahçe sulamak için pis suyun kullanıldığı tespit edildi. MASKİ ve Jandarma ekipleriyle bölgelerde düzenli olarak takipler yapıldı ve yapılmaya devam edecek. Yapılan takipler sonunda kanalizasyon borularını kıranlar hakkında savcılığa başvuru yapılarak gerekli hukuki işlemler başlatıldı. Kanalizasyon borularını kırarak sulama yapan kişilere ayrı ayrı gerekli ceza müeyyide uygulanacak. Aynı zamanda Halk Sağlığı Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre İl Müdürlüğüne de tutulan tutanakları bildirerek gerekli işlemlerin yapılması sağlanacak.

Ağır Cezai Müeyyideler Kesinlikle Uygulanacak

MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; atıksu arıtma tesislerine giden kanalizasyon borularının kırılarak bahçe sulamada kullanılması sonucu ağır cezai müeyyide uygulanacağı belirtildi. Bu kapsamda çevreye zarar verecek atıkları toprağa kasıtlı olarak vermenin altı aydan iki yıla kadar hapis cezası, kanunlara aykırı olarak veya önlemler almadan atıkları toprağa vermenin 50.975 Türk Lirası idari para cezası ve bina, tesis veya eşyaya zarar verilmesi durumunda bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası uygulanacağı belirtildi.

Kanalizasyon borularını kırarak yapılan sulamaların insan sağlığı için çok zararlı olduğunun üzerinde duran MASKİ Genel Müdürlüğü; çocuklarımızın sağlığı için gereken bütün uygulamaları yapacaklarını belirtti. Kanalizasyon atıklarıyla yapılan sulamalar hem çevre temizliği hem de halkımızın sağlığı için ciddi tehlike arz etmektedir. Kanalizasyon suyu ile yapılan sulamalarda tarım ürünlerinden kaynaklı enfeksiyonel hastalıklar meydana gelmektedir. Vatandaşlarımızın bu noktada hassasiyetle durmaları gerektiği ifade edildi."

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • yasin (6 yıl önce)
    malatya'da metaller iyice eskimiş,komple değişiklik şart.
    0
    0
    Yanıtla
  • Veysel (6 yıl önce)
    birde utanmadan ceza var diyorlar kendi müdürlerinden birinin akrabaları kaçak su kullanırken yakalnınca neden ceza yazmıyorlarda gariban vatandaşa gelince ejderha kesiliyorlar. vay sodesci başkan vay.
    0
    0
    Yanıtla
  • CAFANALI (6 yıl önce)
    malatyayı çat barajına mahkum et çat barajının suyunu kışın hes e satsınlar sonra su yok malatya susuz ancak ne dsi de ne belediyeden valilikten kimseden çıt ses yok dua edelim güzden yağmur çok yağar yoksa malatya da içecek su dahi bulunmayacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin özcan (6 yıl önce)CAFANALI isimli kullanıcı yorumuna
    Cafanalı haklı çat barajı şuanda boş.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet YILDIRIM (6 yıl önce)
    BU İNSANLARI BU SUYA MECBUR EDENLER HESAP VERMELİ İNSANLARIN EMEĞİ GEÇİM KAYNAĞI BU AĞAÇLAR ÇARESİZLİKTEN BU LAĞAM SULARI KULLANILIYOR KEYİFTEN DEĞİL TEMİZ SU TEMİN EDİLDİDE İNSANLAR KULLANMADIMI GENE SÖYLÜYORUM YAZIK OLUYO BU ŞEHRE.
    0
    0
    Yanıtla
  • bekir (6 yıl önce)
    kim keyfinden lağım suyuyla bahçesini sular.50 gündür su yok millet ne yapsın bahçelerimi kurusun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Burak (6 yıl önce)
    Carmuzu neyle suçluyor bahçeleri?sayın maskı bizi eşek yerine koymayın gidin carmuzuya bakın kanalizazyonla sulama yapiliyor mu yapilmiyormu
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (6 yıl önce)
    Ben yer söyleyeyim İpek caddesinde temiz su patlağı var araba ile geçerken görüyorum bir aya yakındır akıyor ilgilenen yok ilgilenirse idi tahminim epeyce yer sulanırdı
    0
    0
    Yanıtla
  • Miraç (6 yıl önce)
    Yazıklar olsun, karakavakta bahçelerdeki bütün ağaçları kestirdiniz yetmedi şuyu, şuyu geldi dediniz 2 yıldır hiç birşey yok olan o bahçelere oldu sürekli şuyu bozuluyor nasıl belediyesiniz siz. Herkes sizin gibi makamında oturmuyor köylünün ekmeğiyle oynadınız, sadece benim o kestirdiğiniz ağaçlar yüzünden kayısıdan 30 BİN tl zararım var.............
    0
    0
    Yanıtla
  • büyükşehir malatya (6 yıl önce)
    malatya belediyesinin bitmeyen kazıları yüzünden memlekette su kalmadı. sözde boruları değiştirip akılları sıra hizmet ediyorlar. patlattığınız borulardan,boşa akıttığınız sulardan malatya nın bütün kayısıları sulanırdı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)
    Kanalizasyon suyuyla yapılan sulama meyve ve sebzeleri gıda güvenliğinden çıkartmakta, tehlikeli bakterilerin taşınma riskini getirmektedir. Su yok diye gereken her türlü eyleme tamam ama pis suyla gıda yetiştirmenin izahı bu olamaz. Vicdansızlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Utanacak.yuz.olsa.cozum.uretirler.ancak.laf.olsun.oy.almaya.calisirlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (6 yıl önce)
    Aynen öyle hakan çözüm bulan yok ceza sı varmış köylüler bahçe suluyo agaçlar kuruyo maski size çok lazımsa gidin için o suyu
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (6 yıl önce)
    Pis suyu verirsin bir dert vermezsin bir dert. Çözüm üreten varmı YOK. Millet keyfinden pis suyu bahçesine veriyor ya. Kardeşim MALATYA vekilleri ve belediye başkanları acil değişmelidir. İktidarın ama fakat lakin deme şansın yok. Bu millet yüzde 70 oy verdi. Yazık bu hemşerilerime. Biz buna layok değiliz. Layık görenlere utansın.
    0
    0
    Yanıtla