SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kandilli İle AFAD'ın Deprem Verileri Çelişkisi ve ABD!

0
Güncellendi - 2020-08-07 04:03:46
Kandilli İle AFAD'ın Deprem Verileri Çelişkisi ve ABD!
A- A+ PAYLAŞ

PÜTÜRGE'YE KANDİLLİ 5.7, AFAD 5.2 DERKEN ABD'DEKİ SAPTAMA İSE.. Türkiye'de deprem ile ilgili tek veri merkezi Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi iken, 2009'da AFAD'ın kurulmasından bir süre sonra bu kurum da deprem verileri ile ilgili kamuoyunun başvurduğu bilgi kaynaklarından biri haline geldi. Ancak, sıklıkla her iki kurumun, aynı depremlerin büyüklüğü, derinliği konularında farklı sonuçlar vermesi, uzun süredir tartışılıyor. Son olarak, 4 Ağustos günü saat 12.37'de Pütürge'de meydana gelen depremin büyüklüğünü Kandilli 5.7 olarak açıklarken, AFAD 5.2 değerini duyurdu. İki kurumun farklı değerler açıklaması üzerine, başka kaynaklara başvurulduğunda, ABD'nin iki önemli deprem verisi toplayan kurumunun, Pütürge depreminin büyüklüğünü 5.6 olarak saptadığı görüldü.

"HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ AÇMAZ VAR"

Deprem büyüklük dereceleri geometrik olarak arttığından, bu 0.5'lik fark aslında çok önemli bir fark. Ancak, kamuoyunun büyük bölümü, Kandilli değerlerini çok daha önemsiyor.

İki önemli kurumun aynı depremlerle ilgili farklı bilgiler vermesi kamuoyu olduğu kadar, bilim insanlarının da tepkisine yolaçıyor ve bu durum 'açmaz' olarak nitelendiriliyor.

Türkiye'nin önde gelen deprem bilimcilerinden Jeofizik uzmanı Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan da, Pütürge depremi ile ilgili değerlendirme yaparken, kurumlar arasındaki çelişkiye de dikkat çekti. AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin depremin büyüklüğünün farklı açıklamasının insanları çekincede bıraktığını hatırlatan Ercan, “Her zaman olduğu gibi Kandilli ile AFAD arasında bir açmaz var."dedi.

Türkiye gibi bir deprem ülkesinde, birbirinden farklı deprem verileri sunan iki kurumun arasındaki çelişkinin, iki kurumun da güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açtığı belirtilerek, bu duruma son verilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiği belirtiliyor.

ABD'NİN İKİ KURUMU İSE BÜYÜKLÜĞÜ 5.6 OLARAK SAPTADI..

Türkiye'deki iki kurum sürekli olarak birbirinden farklı deprem bilgileri aktarırken, depremle ilgili dış dünyadan depremle ilgili önemli araştırma kurumlarından ABD'deki 2'sinin; USGS ve IRIS'ın, 4 Ağustos günü öğle saatlerindeki Pütürge depreminin büyüklüğüne ilişkin saptamaları ise 5.6 oldu. Buna göre, Kandilli'nin deprem ölçümü ABD kurumlarınınkine en yakın olan.

1879 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongresince çıkarılan bir yasayla kurulan Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), resmi Internet sitesinde, “doğa bilimleri alanında uzmanlığı, dünya yüzeyi ve biyolojisi hakkında muazzam bilgiye sahip” bir kurum olduğunu ve bu sebeple binlerce iş ortağı ve müşterinin bu bilgilerden yararlanmak gayesiyle kendisine başvurduğunu” açıklıyor. USGS, ABD İçişleri Bakanlığı bünyesindeki tek bilim kuruluşu. Google üzerinden İngilizce “en son depremler” (recent earthquakes veya latest earthquakes) araması yapıldığında ilk önce bu kurumun verileri karşınıza çıkıyor.

USGS, 4 Ağustos 2020 günü saat 12.37’de yaşanan depremin merkez üssünü Adıyaman’ın Sincik ilçesinin 18 kilometre kuzey-kuzey-doğusu (Pütürge'deki deprem merkezini işaret ediyor), büyüklüğünü 5.6 olarak veriyor.

120 Amerikan üniversitesinin üyeliğiyle oluşturulmuş IRIS (Birleşik Sismoloji Araştırmaları Enstitüleri) de aynı depremin büyüklüğünü 5.6, derinliğini 10 kilometre olarak belirtiyor.

Savaş BARIŞ, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

Pütürge depremine ilişkin Kandilli verileri

Pütürge depremine ilişkin AFAD verileri

ABD kurumlarından USGS'nin Pütürge depremine ilişkin verileri

ABD kurumlarından IRIS'ın Pütürge depremine ilişkin verileri

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • reel (4 yıl önce)
    Afad =tuik ☺
    0
    0
    Yanıtla
  • Turan (4 yıl önce)
    Hımmmm ilginç
    0
    0
    Yanıtla