Malatya Eczacı Odası Başkanı Tahir Özelçi, kanser ilaçlarının hastane eczaneleri eliyle hastaya ulaştırılması sisteminde sıkıntılar yaşandığını belirterek, özellikle üniversite hastanelerinde ilaç alımında önemli sorunlar yaşandığını ve hastaların bu konuda mağdur edildiğini ileri sürdü.
Malatya Eczacı Odası Başkanı Tahir Özelçi yaptığı açıklamada, “Kanser hastalarının ilaca ulaşımı konusundaki sıkıntı büyüyerek ve kronikleşerek devam ediyor. Sağlık Bakanlığı yayınlamış olduğu bir genelge ile kanser hastalarının ilaçlarını kamu hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde hastane eczanelerince temin edilmesi gündeme gelmişti ve şuanda da temin edilmeye çalışılıyor. Fakat özellikle üniversite hastanelerinin bu ilaçların temininde büyük zorluklar çektiğini biliyoruz. Çünkü yapmış olduğu ihaleler firmaların ihtiyaçlarına cevap vermeyen ihaleler. Çok uzun süreli ödeme şeklinde ihaleler olduğundan dolayı firmalar bu tür hastanelerin yapmış olduğu ihalelere çok fazla rağbet etmiyor ve dolayısıyla kanser ilaçlarını da hastane eczanelerine ulaştırmıyorlar. Kanser gibi önemli bir hastalıkta tedavi bekleyen hastalar 1 hafta, 10 gün sonra ihalenin yapılmasını veya hastane eczanesince ilacın temin edilmesini beklemek zorunda kalıyorlar. Kanser gibi hastalığın tedavisinin kesilmemesi hayati öneme haizdir. Bu nedenle yanlış uygulamadan biran önce Sağlık Bakanlığı tarafından vazgeçilip, herkes gibi bütün insanların temel sağlık hizmetinden faydalanıp bu tür ilaçları eczanelerden temin etmesi doğru olacaktır diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“KANSER İLAÇLARI ECZANELERDEN ALINMALI”
Sistemin tasarruf amaçlı başlatıldığını ancak mevcut uygulamada maliyetin yüzde 24 oranında artış gösterdiğini belirten Özelçi şöyle konuştu:
“Bu uygulamanın amacı, Sağlık Bakanlığı tarafından bu tür ilaçlardan tasarruf edilmesi ve bu tür ilaçların tamamının hastaneler tarafından kullanılması diye belirtilmişti. Fakat son yapılan istatistiklerde ve bize gelen bilgilerde Aralık ile Ocak ayı sonuna kadar kanser ilaçlarının kullanımında ve temininde maddi olarak yüzde 24 oranında bir artış olduğu gözlenmiştir. Hastanelerde tasarruf amaçlı vereceksin, ama yüzde 24 oranında bunun maliyeti artacak. Demekki bu sistem tasarruf amaçlı bir sistem değil, üstelik sarfiyatı ve devletin buna harcadığı parayı da arttıran bir sistem haline dönmüştür. Dolayısıyla eski sistemde hastaların istediği yerde ilaçlarını temin edebileceği ve danışmanlık hizmeti alabileceği eczanelerden bu ilaçların temini yoluna gidilmeli ve biran önce bunun önü açılmalı.”
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com