SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kanyon' Bulvarı Değişti, Bazı Sokak Adları Eskiye Döndü..

'Kanyon' Bulvarı Değişti, Bazı Sokak Adları Eskiye Döndü..
A- A+ PAYLAŞ

Malatyalıların belleğine kazınmasına karşın Malatya Belediyesi'nin kent değerlerine duyarsız bazı eski yöneticileri tarafından değiştirilen bazı sokak adları ile Çöşnük ve İnönü Üniversitesi kampüsü arasındaki 'Kanyon Bulvarı'nın adı da ‘Elazığ Bulvarı’ olarak değiştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin Eylül toplantılarında  “Kent hafızasının korunması  ve halk arasında bilinen isimlerin kullanımının sağlanması amacıyla, gerekçeleri ile birlikte yer alan isim değişikliğinin ilgili bulvar, cadde ve sokaklarda uygulanması”  başlığıyla görüşülen madde oy birliği ile kabul edildi.

Malatya Kent Konseyi ve Malatya Kültür Yaşam Derneğinin (MKYD) ortak çalışması ile meclise sunulan değiştirilen kadim isimlerin cadde ve sokaklara yeniden yeniden verilmesi raporunda  yer alan Abdullah Gül parkının, Sümerpark olarak değiştirilmesi, Sivas Caddesi başındaki kavşağa Hüseyin Bey Köprüsü Kavşağı adı verilmesi gibi bazı önerilerde değerlendirmeye alınmadı. 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan MKYD Başkanı Atilla Kantarcı, “Kültür Yaşam Derneği ve Kent Konseyinin ortak çalışması sonucunda, değiştirilen kadim sokak isimlerimizin tekrar eski haline döndürülmesi çalışmaları sonucunda bir rapor halinde Büyük Şehir Belediyesi Meclisine gönderilmiş ve karara bağlanmıştır.

Sonuç olarak Kerkük sokak olarak değiştirilen Abbasefendi sokağına, Sonsuz sokak olarak değiştirilen Bolluk sokağına, Eğitimciler sokağı olarak değiştirilen Nebioğlu sokağına, Gülşah sokağı olarak değiştirilen Barutçu sokağına, Değer sokağı olarak değiştirilen İstanbul Pasajına, Kardelen sokağı olarak değiştirilen Cirikpınar sokağına, Ahlak sokağı olarak değiştirilen Ferhadiye sokağına, Nalbant sokağı olarak değiştirilen Sancaktar sokağına, Nisanur sokağı olarak değiştirilen Kozkökü sokağına, Serv Sokağı olarak değiştirilen Udi Nevres sokağına, İyiliksever olarak değiştirilen Halfettin sokağına, Kanyon Bulvarı olarak değiştirilen Elazığ Bulvarına, Gözdeğmez olarak değiştirilen Babuktu'ya, Halep Başlangıç olarak değiştirilen Sıtmapınarı'na, Gelinciktepe başlangıç olarak değiştirilen Margap sokağına, Yeni Mahalle olarak değiştirilen Banazı’ya, Su mahallesi olarak değiştirilen Horata’ya, Bahçebaşı mahallesi olarak değiştirilen Konak’a, Görgü mahallesi olarak değiştirilen Cafana’ya eski isimler verilmiştir…

Raporumuzda belirttiğimiz, Abdullah Gül parkının, Sümerpark olarak değiştirilmesi, Sivas Caddesi başındaki kavşağa Hüseyin Bey Köprüsü Kavşağı isminin verilmesi, Ahmet Fırat isminin bir sokağa verilmesi, Kayısı heykelinin bulunduğu kavşağın adının Aspuzu olarak değiştirilmesi, Üçbağlar olarak değiştirilen Uçbağlar semtimizin isminin yeniden Uçbağlar olması, Azerbaycan isminin daha prestijli bir caddeye verilmesi, Aytaç sokağın isminin Kırçuval sokak olarak değiştirilmesi gibi bir çok önerimiz  reddedilmiştir.” dedi.

Büyükşehir Meclisi'nin Eylül toplantısında kabul edilen isim değişiklikleri:

Mevcut ismi-             Mahallesi-                   Verilen isim

Kanyon Bulvarı – Çamurlu, Orduzu Mahalleleri- Elazığ Bulvarı
Gönültaş Caddesi-Yamaç,Hasan Varol Mahalleleri- Aspuzu Caddesi
Kerkük Sokak- K.Mustafapaşa Mahallesi- Abbasefendi Sokak
Sonsuz Sokak- Kernek -   Bolluk Sokak
Aytaç Sokak- Kırçuval-Sancaktar- Hafize Özal Sokak
Eğitimciler Sokak- Kırçuval Mahallesi- Nebioğlu Sokak
Gülşah Sokak-  Aslanbey Mahallesi- Barutçu Sokak
Değer Sokak- Saray Mahallesi- İstanbul Pasajı
Kardelen Sokak- Cirikpınar Mahallesi-Cirikpınar Sokak
Ahlak Sokak- Ferhadiye Mahallesi- Ferhadiye Sokak
Aydoğan 2.Sokak- Çolaklı Mahallesi- Bekşüşler Sokak
Rezzak Sokak- Battalgazi Mahallesi-Hüseyin Gazi Sokak
Nalbant Sokak- Uçbağlar Mahallesi-Sancaktar Sokak
Nisanur Sokak- Cevherizade Mahallesi- Kozkökü Sokak
Serv Sokak- Bostanbaşı Mahallesi- Udi Nevres Sokak
Güllüce Sokak- B.Mustafapaşa Mahallesi- Halep Caddesi
İyiliksever Sokak- Halfettin Mahallesi- Halfettin Sokağı
Sezen Aksu Sokak- Özalper Mahallesi- Hayırlı Sokak
Gözdeğmez Sokak- İnönü Mahallesi-Babuktu Sokak
Renkli Sokak- Abdulgaffar Mahallesi- Kesiriklioğlu Sokak
Halep Başlangıç Sokak- Şifa-B.Mustafapaşa Mahallesi- Sıtmapınarı sokak
Çamlık Sokak- Merkez Fatih Mahallesi- Lınık Sokak
Koru Sokak- Cirikpınar Mahallesi- Adliye Sokak
1.Taşpınar Sokak- Orduzu Mahallesi- Şehit Yunus Emre Taşpınar Sokak
Gelincik Tepe Sokak- Orduzu- Kırtıllıtepe Sokak
Gelincik Tepe 1 Sokak- Orduzu-Damkaya Sokak
Gelinciktepe Başlangıç Sokak- Orduzu- Magrap Sokak
Yıkılhan Sokak- Orduzu- Pehlivan Ömer Sokak
6.Ara Sokak- Orduzu- Himmetoğlu Sokak
Kanyon 3- Orduzu-Hanbeyoğlu Sokak
Bistikan Sokak- Yaka Mahallesi- Şehir Er Celal Tekedereli
Azizler Sokak- B.Hüseyinbey-Kırçuval-Akpınar Mahalleri- İstanbulluoğlu Sokak

Bu arada, Malatya'da, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün cadde, sokak, alan isimleriyle ilgili genelgesini yanlış yorumlayarak birçok cadde ve sokağa ‘garip, ilgisiz, anlamsız’ isimler verilmiş olması nedeniyle, bunlarla ilgili de daha geniş bir çalışma yapılarak, bunların da değiştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Hasan (1 yıl önce)
    Akpınar mahallesi bence halep mahallesi,saray mahallesi idlib mahallesi olarak değişmeli bence..
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ömer (1 yıl önce)
    Malatya'da 720 mahalle var. Her mahallede 10 sokak olsa 7.200 sokak var demek. 50-60 tane sokak ismi için kopardığınız kıyamete bak. Google'dan aradığımızda çıksın da adı ne olursa olsun. İster numara verin ister babanızın adını verin farketmez.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Harun (1 yıl önce)
    Selahattin Gürkan Caddesi ismi Eski Malatya yolundan alınsın daha merkezi bir caddeye verilsin.
    %24
    %76
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Şimdi zorla ezberlediğimiz yer isimlerini unutup eski isimlerinin geçerli olacağını hatırlamamız gerekecek öylemi?Ne güzel bir ekip!Bir tane doğru işiniz olsun!!Malatyayı yabancılar yönetirse olacağı bu.Belki yarın bir kez daha yeni isimler verebilirler.Bu nedenle ciddiye alınacak bir durum değil.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • çavuşoğlu (1 yıl önce)
    google haritalarda hala 5-6 yıl önceki isimler mevcut.navigasyonlar şaşırıyor bir yeri bulacağı zaman.sokak isimlerini çok abes değilse değiştirmek ne kadar gereksiz.Hele işyerileride varsa kaşeler faturalar kartvizitler değişiyor bir dünya karışıklık.Bu kadarını düşünemeyen hesap edemeyen kişiler malatyayı yönetti yıllarca.Yıllar önce kendi şirketinden yollara dikilen ağaç fidanının tanesini belediyeye 650tl ye satmadılar mı?
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Hadi ya (1 yıl önce)
    Tüm ülkeye mal olmuş, sanatı müziği ile meşhur Sezen ablanın ismini silmek nedir ya? Nedir bu sanat ve sanatçı düşmanlığı yetmedi mi? Selahattin beyde tam hayal kırıklığı oldu.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • elk (1 yıl önce)
    Sonunda yapılan yanlış düzeltildi .. bazı değerlerin korunması gerekir hayırlı olsun Malatya
    %55
    %45
    Yanıtla
  • İlginç (1 yıl önce)
    Renkli sokak ismi gayet güzeldi. Şimdi neden Kesiriklioğlu yapmışlar bilen izah etse. Oldu mu şimdi? Ha sonsuz sokak olmuş ha bolluk sokak anlamadım gitti? Çamlık sokak gidip lınık sokak gelmiş? Selahattin Gürkan’ın yapacağı iş işte ne dersin? Gerçi eskimalatya yolunada Selahattin Gürkan caddesi ismini vermişti. Ne yaparsın? Memlekette iş kalmamış ne işle uğraşıyoruz.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Tak44 (1 yıl önce)
    Bu nasıl imla? Bu nasıl noktalama? Tek cümleye 3-4 anlatım bozukluğu sığdırmak nasıl başarıdır? Tebrik ediyorum. Bu arada Aytaç Sokak’ın isminin değiştirilmemesi isabet olmuş. Teşekkür ederim. Yıllarım geçti o sokakta. Tabii ki o isim kalmalıydı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nasıl yani? (1 yıl önce)
    Malatyahaberin arşiv haberine baktım. Geçmişte 2509 sokak ismi değişmiş. Şimdi bu 2509 sokak isminde 10-15 tanesi değişmişse eğer o zaman kalan 2490 tanesi doğru ve isabetli olmaz mı? O zaman eski yönetimler Binde küsür hata ile %1 bile hata yapmamış olur. Eee o zaman nedir bu kadar eskiye kızmak. Ki bazı isimler açısından değiştirilenlerden daha güzel olanlar bile var. Bence zırt vırt isimlerle oynamamak lazım.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (1 yıl önce)
    Eski isimlerin verilmesi çok isabetli olmuş darısı diğer değiştirilen isimlerin başına emeği geçenlere sonsuz minnettarlığımı sunarım; öyle ipe sapa gelmez isimler koymuşlar ki nasıl bir mantık anlaşılır gibi değil eski SSK hastanesinin üst bölgesinde cümbüş sokak dabruka sokak gibi isimler koymuşlar.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • paşa44 (1 yıl önce)
    Malatya hafızası ile alay edercesine uyduruk isimleri veren önceki yöneticilere güzel cevap olmuş. Malatya tarihi ve coğrafyası ile alakası olmayan Kanyon, Uranüs, Jüpiter Sokak gibi komik ve uyduruk isimler kaldırılarak şehirle bütünleşmiş eski isimlere dönülmesi isabet olmuş. tebrikler...
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Şakşakçı (1 yıl önce)
    Selahattin başkan farkı…
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Burhan (1 yıl önce)
    İsimleri keşfeden zat'ı şahaneler,Divana gel ki görek şarkısını besteleyen bir gurup entelektüel! bu ekip.Vekillerin,Belediye Başkanlarının,sevmedikleri kişilerin oturdukları sokaklara manidar isimler veriyorlardı.Mesela Ahmet Çakır'a kızıp oturduğu sokağa Saltanat ismini vermişlerdi.Bütün sokak isimlerine böyle manalar yükleyip gülüyorlardı.
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Veysel K (1 yıl önce)Burhan isimli kullanıcı yorumuna
    Şimdi Burhan işkembeden atma Ahmet Çakırın sokağının ismi Saltanat değil Sadrazam dı, yani adam kendini sadrazam görüyordu hem sokağa isim verenler kendi gözbebeği sodesci eski maskici zatı muhterem suyu üfleyerek içen her sözü ayetle başlayıp hadisle biten bi adamdı ama sodeste... Allah affetsin.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Yani aynı şeyleri ifade ediyoruz,Ali Veli vs.her kimse bu isimler için araştırma yapma gereği hissetmediler.Kafa buldular,kendilerince aşagıladılar,doğru mu?
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Bu isimler belirlenirken Milletin aklıyla alay eden bir konsey genel sekreteri vardı o dönemler.Şimdilerde işyeri tabelasına dahi ismini yazamayacak kadar kaybolup gitmiş bir adam, Kafa dengi arkadaşlarıyla bir divanın etrafında toplanıp güle oynaya bu isimleri vermişlerdi,kent hafızası,malatyalılık bilinci yoktu bu kişilerde,zaten çoğu Malatyalı da değildi.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Yiğidi öldür ama hakkını yeme (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    O adamının farkı bu işte. Bu haberin yanındaki şehide icraatla minnettar olan adammış. Malatyalı tüm asker ve polis şehitlerinin hepsinin ismini tek tek bir sokağa koyan adamdı. Bakıyorum en çok da şehit ismi koymuş. Şehide vefalı olana bende vefalı olurum tabiki. Canını vatan için verenin ismini yaşatmasına kalsa ben yüreğinden öperim. Teşekkür beklemeden şehitlerin ismini yaşatan bu adama bu kadar vurmak doğru değil. Kimse kusura bakmasın ama bahsettiğiniz adam kent konseyi denince akla gelen ilk adam. İyi yaptığı işleri görmezden gelmek yiğitlik değil. Bu şehirde herkes kimin ne olduğunu nasıl durduğunu biliyor. Yiğidi öldürün ama hakkını yemeyin Hasan bey.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Geçen bir arabaya yol verdim, yavaşça durdum, benim arkamdaki durdu. Derken onun arkasındaki hızla ona, o da benim arabaya çarptı. Kimseye birşey olmadı ama yaya geçitlerinde yayaya yol verirken arkadaki ve özellikle yandaki araç duracak mı diye düşündürten bir olaydı bu.
    %86
    %14
    Yanıtla