SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kapalı Caddeler Açıldı.. Maske Zorunlu Oldu

A- A+ PAYLAŞ

MASKE İÇİN 'HALKIN YOĞUN OLDUĞU YERLER' TANIMINA ELEŞTİRİ.. İl Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs salgını nedeniyle insan 2 Nisan'da trafiğe kapattığı cadde ve sokakların 21 Mayıs Perşembe 00.00'dan  itibaren yeniden trafiğe açılmasını, ayrıca halkın yoğun olduğu yerler, meydan ve caddeler ile duraklarda maske kullanımının zorunlu hale getirilmesini kararlaştırdı. Kurul, berber ve kuaförlerin çalışma saatlerinde de bayram yoğunluğu nedeniyle düzenleme yaptı.

Bu arada, maske takılması zorunlu yerler olarak 'halkın yoğun olduğu' diye tanım yapılmasının yetersiz olduğu, yoğunluğun yere, saate, gece- gündüze göre değişebileceği, bu nedenle İl Hıfzısıhha Kurulu'nun, bu konuda daha net tanım yapması gerektiği, her yerde maskenin zorunlu tutulmasıyla bu konudaki olası tartışmaların ve kafa karışıklığının engelleneceği belirtildi.

KURULUN KARARI..

İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararları şöyle:

"İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 20.05.2020 Çarşamba günü Vali Aydın BARUŞ başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuları görüşerek karara bağlamıştır.

Koronavirüs (Covid-19) salgını, birçok ülkede hızla yayılım göstererek tüm dünyayı tehdit etmeye devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen bu salgından, ilimizdeki vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek için birçok tedbire başvurulmaktadır.

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak amacıyla aşağıdaki ilave tedbirlerin alınması zarureti oluşmuştur.

Bu kapsamda;

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 06.05.2020 tarih ve 2020/58 no’lu kararıyla berber, güzellik salonu/merkezi, kuaför vb. iş yerlerinin 09.00-21.00 saatleri arasında faaliyet yürütebileceği belirlenmiştir.

Ancak, Ramazan Bayramı öncesinde berber, güzellik salonu/merkezi, kuaför vb. iş yerlerinde yoğunluğun fazla olacağı değerlendirildiğinden 20, 21 ve 22 Mayıs 2020 tarihlerine mahsus olmak üzere çalışma saatlerinin 08.00-23.00 olarak düzenlenmesine, söz konusu iş yerlerinin diğer zamanlarda 09.00-21.00 saatleri arasında faaliyetlerini yürütmesine,

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 02.04.2020 tarih ve 2020/23 ile 11.04.2020 tarih ve 2020/38 no’lu kararlarıyla; İlimiz merkezinde bulunan İnönü Caddesi ve Atatürk (Kışla) Caddesinin tamamı, Aslantepe (Akpınar) Caddesi ve bu caddeye çıkan tüm sokaklar, Turgut Temelli Alt Kavşağı, Halep Caddesi, Yeni Boztepe Caddesi, Çevre yolu yan yoldan Şire Pazarı, Kasap Pazarı istikametine çıkan tüm sokaklar ve Sivas Caddesinden Aslantepe Caddesi ile Cezmi Kartay Caddesine çıkan tüm sokaklar araç trafiğine kapatılmıştı.

Ancak, araç trafiğine kapatılan cadde ve sokaklar ile bağlantılı olan ara cadde ve sokakların havaların ısınmasıyla birlikte yaya ve araç trafiği yönünden aşırı yoğun hale gelmesi ve bunun da söz konusu sokaklarda aşırı insan kalabalığı oluşmasına ve sosyal mesafe kuralınım ihlal edilmesine neden olduğu değerlendirildiğinden 21.05.2020 Perşembe günü saat 00:00’dan itibaren söz konusu karada belirtilen cadde ve sokakların araç trafiğine açılmasına,

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun önceki kararları ile fırın, bakkal, unlu mamuller üreten işletmelerde, pazar yeri, market ve toplu olarak çalışılan işyerlerinde, toplu taşıma (otobüs, minibüs vb.) ve ticari taşıma yapan (taksi vb.) araçlarda, 3 (üç) ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde, üretim tesislerinde, fabrikalarda, otellerde, akaryakıt istasyonlarında, fırınlarda vb. yerlerde maske kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.

Kontrollü sosyal yaşam süreci kapsamında Koronavirüs salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek amacıyla meydanlarda, caddelerde, otobüs ve minibüs duraklarındaki bekleme alanlarında ve vatandaşlarımızın kalabalık olarak bulunduğu yerlerde, ağzı ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılmasının zorunlu olmasına,

Yukarıda belirtilen kararlara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Ağzı Olan konuşuyor. Ceza yazmak çözüm mü. Cezayı isteyenden şüphe etmek gerek. 21 yüzyıla geldi dünya. Trafik polisleri ne yapsın ceza yazmak çözüm mü. Bırakın böyle ucuz yorumları kimse Belediyelere bişey demiyor. Belediyeler Katlı otoparklar gerekli yerlere yapsalar fiyatlarda hesaplı olsa kim caddelere araç kor. 10 yıldır 1 tane şehirde katlı otopark yapılanı göstersin. yok. neden yok. Belediye elini taşın altına koymuyor. Bunun hesabını yapın. vatandaşın ortak malı olan cadde ve sokaklarda sözde Parkometre ile trafik sorunu çözülecekti ne oldu. kavgada bir vatandaş öldürüldü. İnşallah Sayın Gürkan böyle bir hataya düşüp te Parkometre denen uygulamayı getirmez. Bunun yerine sokak aralarında bir çok arsalar var bunlarla istimlak ederek katlı otoparklar yaparak sorunu çözer millette dua eder.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan (4 yıl önce)
    her esnaf 1 araba götürüyor kaposinin önüne.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ (4 yıl önce)
    sevgili malatyalı hemşerilerim biraz arabaları bırakıp yürüyelim zaten çoğunluk ya obez yada yüksek tansiyon hastası yürüyelim biraz açılırız
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacıcavcav (4 yıl önce)
    Ne kadar çok “uzman” var memlekette ?
    0
    0
    Yanıtla
  • osmanlı torunu (4 yıl önce)
    Caddelerin açılması caddede bulunan esnafları biraz olsun rahatlatacaktır. Özellikle kararın alınmasında emeği olan bizimle ilgilenen ticaret odası Sadıkoğlu başkanıma teşekkür ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandas (4 yıl önce)
    Yol kapalı dediniz günde benim gördüğüm 500 taneden fazla araba geçiyordu ceza yazıldığını pek görmedim inşallah maskesiz gezenlere ceza kesilir
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya Sever (4 yıl önce)
    Zaten cadde trafiğe acıktı önüne gelen arabayla giriyordu
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar (4 yıl önce)
    Israrla şehir merkezinde maskesiz dolaşanlar, toplu taşımaya ait bekleme yerlerinde maskesiz veya maskeli olmakla birlikte ağız veya burnu açıkta bırakacak şekilde dolaşırda tespit edilirseniz para cezası kesileceğini bilin de ona göre hareket edin.(Yanılmıyorsam 3150-T.L.) Az para değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (4 yıl önce)
    Malatya'da aracı olanlar hiç yurumeyelim diyorlar işte o zamanda trafik karmaşası kaçınılmaz oluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    Bir şeyler olması için pandemi olmasimi gerekiyordu 1.pandemiden önce toplu taşımada burun buruna iğne atsan yere düşmeyecek şekilde bir otobüste 100 kişi bir minibüste 20 kişi taşınan bizler degilmiydik 2.bugün eski kasap pazarında idim eskiye göre daha temiz derli toplu tezgahlar yayaların geçtiği yerlere konulmamış birde Allah rızası için pandemiden onceyi gözünüzün önüne geterebilirmisiniz 3.dini bayramlardan önce yeni camii ve çevresindeki açılan tezgahları o kalabalığı ,pandemiden önce haftalık açılan semt pazarlarinin durumunu düşünebiliyor musunuz 4.piknik alanlarının kötü kullanılması hijyene hiç dikkat edilmemesini hiç düşündünüz mü 5.typ kapsamında okullara alınan ve ekimin ortalarında göreve başlayan ve 30 Haziran'da gorevleri biten bu arada 3,5 ay temizlik görevlisi bulunmayan veya bulunsada yetersiz olan okulların durumunu düşünebiliyor musunuz 6.yazacak o kadar şey varki hangisini yazayım korkum bir müddet sonra eski hamam eski tas deyip pandemiden önceki günlere tekrar dönmemiz olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (4 yıl önce)
    inönü caddesi 2 şerit geliş 2 şerit gidiş, ama her zaman tek şerit çalışıyor. sebebi park eden araçlar, denetim yok, olsada ceza yazan yok. kimin umurundaki denetim yapılsın. eski bir emniyet müdürü böyle yolda kalınca telsizden anons etmişti polis memurlarına, "aldığınız parayı hak edin felan, kendi kendinize helal görüyormusunuz maaşlarınızı" falan diye sitem etmisti. şimdi birde havalar ısındı trafik polisleri çekerler ekip arabasını bir ağacın altına.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (4 yıl önce)
    Çok yerinde bir karar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Niye açıyorsunuz trafik zaten Allah a emanet tıntın gidiyoruz iyice birbirimize mi girelim vallahi istasyondan kışlaya yarım saatte gidiyoruz var mı böyle birşey hala çözülemedi bu bide yasağı kaldırdınız iyice işin içinden çıkılmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Trafik neden yoğun? Malatya halkının fuzuli olarak trafikte gezmesi nedeniyle.Araçların içine bakın 10 taneden 8 inin içinde 1 kişi var.
    0
    0
    Yanıtla
  • vizyonsuz (4 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    o zaman arabalarla çıkmayalım yürüyerek gidelim trafik sorunu da çözülür böylelikle vizyon yoksunluğu bunun adı
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedenmi açıyoarlar, bu tedbirler çıkmadan önce parkmetre uygulaması başalaycaktı, tabelalar hazır değildi hazır oldu virüs çıktı bugün Fuzuli cadddesinde gördüm parkmetre tabelaları takılmış, belediye bedava dağıtığı maskelerin parası nerden gelecek, caddeler trafiğe açılacak park ücreti alınmaya başlayacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ismail (4 yıl önce)
    Eczaneye gidiyoruz maske yok ama paralı istersen var ama ücretsiz yok bir maske dagitamadiniz allah mustehakkini versin
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakimbey (4 yıl önce)
    Maskeyi abdestteki sıraya göre önce ağza sonra burna en son yüze sürenler de çarşıya girecek yani,maskenin yasaklanması daha az zarar verir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (4 yıl önce)
    Ne maskesi kardeşim... Adam dolmuşa binoyo maske yok. Otobüste yok. Markette yok. Takanların ne suçu var. Çok mu zor kardeşim. Maske, 1.5 metre sosyal mesafe ve hijyen.. Yap bunları kimsenin zamanını alma. Bence cezei müediye mutlaka uygulanması lazım. Toplum cahil ancak bundan anlar..
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyaaa (4 yıl önce)
    Burnu kapatacak şekilde maske kullanilacak ... burnu acikta kullanana vatandasimiz cok o kismi keske buyuk harfle yazip belirtseydiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Biran önce bostanbaşı farikayahan yolu açılması gerek trafiğin rahatlaması için.
    0
    0
    Yanıtla