- Büyükşehir Belediyesi, Karakaş Konağı Restorasyonu ile ilgili ihaleyi yaptı. 1.5 milyon muhammen bedelli ihaleye 11 firma teklif verdi.
Malatya sivil mimarisinin bugüne kadar elde kalan en önemli örneklerinden olan ve 2001 yılından bu yana milyonlarca lira para harcanıp birçok kes restore edilmesine karşın, gerektiği gibi değerlendirilemeyen ve korunamayan tarihi Karakaş Konağı, bir kez de Büyükşehir Belediyesi eliyle restore ediliyor.
Büyükşehir Belediyesi, Maliye Hazinesi’nden devredilen tarihi konak için ihaleye çıktı. Bugüne kadar 2 milyon TL’yi aşkın harcama yapılarak birkaç kez restore edilen ancak değerlendirilemediği gibi kaderine terk edilen Tarihi Karakaş Konağı için Büyükşehir Belediyesi, 1 milyon 557 bin TL muhammen bedelle ihaleye çıktı. 11 firmanın katıldığı ihalede, en düşük teklifi 971 bin 823 bin TL ile Nurullah Kurul verirken, en yüksek teklifi ise 1 milyon 202 bin 334 TL ile Çağ Restorasyon verdi.
“Ek hizmet binası olarak kullanacağız”
Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com'un 19 Kasım 2015 tarihinde, çok değerli arsası nedeniyle konağın her türlü tehlikeye açık olarak bakımsız bırakılıp arsaya dönüştürüleceği ve satılacağı söylentilerinin konu edildiği ‘Karakaş Konağı Arsa mı olacak?’ başlıklı haberine yanıt veren Büyükşehir Belediyesi, “Malatya kültüründe önemli bir yere sahip olan ancak, yıllardır atıl vaziyette bulunan Tarihi Karakaş Konağı, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle ayağa kaldırılıyor. Maliye Hazinesi’nde bulunan Karakaş Konağı’nın Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisinin gerçekleşmesi ile birlikte restore edilerek Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binası olarak kullanılması planlanıyor” açıklamasında bulunmuştu.
Eski Bakan Koç, ‘içine insan koymazsanız bina yaşamaz’ demişti
Kültür ve Turizm Eski Bakanı Atilla Koç, bakanlığı döneminde yaptığı Malatya ziyaretinde, konakta inceleme yapmış, konağın bakımsızlığına ‘İçine insan koymazsanız bina yaşamaz’ sözleriyle tepki göstermiş ve konağın kullanılmasını istemişti. Bakanın bu sözlerine yetkililer duyarsız kalırken, Karakaş Konağı, balici ve tinercilerin uğrak mekanı haline gelmiş, yangından hasar görmüştü.
Karakaş Konağı’nın 15 yıllık restorasyon serüveni
Karakaşzade Hacı Mustafa tarafından 1875-1880 yılları arasında yaptırılan ve Malatya evlerinin tipik özelliklerini taşıyan Tarihi Karakaş Konağı, 1989 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2001 yılında restore edilen Karakaş Konağı’nın çatısı, bu restorasyonun hemen ardından su akıtmaya başlayınca ikinci kez restorasyon yapıldı.
Bu tarihten sonra Karakaş Konağı'nın ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin kamuoyuna birçok proje açıklandı ancak hiç biri gerçekleşmedi. Karakaş Konağı, bir dönem Malatya Evi ve Etnografya Müzesi olarak düşünüldü. Bu proje hayata geçmeyince bu kez de Konağa, merkezi İstanbul’da bulunan Malatya Eğitim Vakfı (MEV) talip oldu. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden o dönem Malatya İl Özel İdaresi’ne devredilen Konak, sonraki süreçte yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Karakaş Konağı’nı ‘Vakıf Müzesi’ yapmak istemesi üzerine, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) verileceğini açıklanan konak için 2011 tarihinde açıklama yapan Malatya Valiliği, Karakaş Konağı’nın Malatya Baro tarafından sosyal amaçlı olarak kullanılma isteğini duyurdu fakat bu proje de gerçekleşmedi. Bunun üzerine yeniden İl Özel İdaresi’ne devredilen Karakaş Konağı, büyükşehir süreci nedeniyle İl Özel İdaresi’nin statüsü ortadan kalkınca Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.
Karakaş Konağı, 2001 yılındaki ilk restorasyondan sonra arada geçen 15 yıllık sürede kaderine terk edilmiş vaziyette bekletiliyordu.
11 firma katıldı
En son 13 Nisan 2015 tarihinde çıkan yangın nedeniyle zarar gören ve Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Restore ettikten sonra Belediye Ek Hizmet Binası’ olarak kullanacağız dediği Karakaş Konağı için yaptığı ihaleye katılan firmalar ve teklifleri şöyle:
Nurullah Kurul: 971.823.000 TL
Abdulkadir Aslan: 1.025. 046.000 TL
Fadıl Çiçek: 1.034.183.000 TL
Sanat Restorasyon: 1.038.993.000 TL
Fetih Restorasyon: 1.075.844.000 TL
Nilüfer Triko 1.103.103.000 TL
Bülent Elbistanoğlu: 1.109.437.000 TL
Sabah Eser-Perçin İnş. Ort. 1.444.444.000 TL
Veli Çiftaslan: 1.154.906 000 TL
EFK Elkt.-Turan Balım İş ortaklığı: 1.158.820.000 TL
Çağ Restorasyon: 1.202.334.000 TL
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com