CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Niyazi Mahallesi’ndeki Karakaş Konağı’nın kullanım hakkının bir derneğe 5 yıllığına kiraya verilmesini eleştirdi. Ağbaba, “Bir güvenlik görevlisi vermedikleri için konağın yanmasına göz yumanlar, şimdi de tarihi konağı turizme açmak yerine derneklere peşkeş çekiyorlar” dedi.
BECERİKSİZLİK
Malatya Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında Niyazi Mahallesi’ndeki Karakaş Konağı’nın kullanım hakkının 5 yıllığına Önder İmam Hatipler Derneği Malatya Şubesine verilmesine Ağbaba tepki gösterdi. Karakaş Konağı ile daha önce defalarca Kültür ve Turizm Bakanlığına soru önergeleri veren, konağın kaderine terk edilmesine mecliste yaptığı konuşmalarla isyan eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin konağın işletmesini bir derneğe vermesini ‘beceriksizlik’ olarak nitelendirdi.
TARİHİ KONAĞI BİLE PEŞKEŞ ÇEKTİLER
“Yeri gelince mangalda kül bırakmayanlar , Malatya’nın ne kadar büyüdüğünü, belediyenin ne kadar büyük işlere imza attığını söyleyenler tarihi eserleri, kültür varlıkları derneklere kiraya vererek çağdaş belediyecilik örneği sergiliyorlar” diyen Ağbaba, “Bir tarihi eserin göz göre göre yok edilmesini kabul etmek mümkün değil. 15 yıldır iktidarda olup bir konağı Malatya’ya kazandıramamak ayıptır. Aslında Karakaş Konağı’nın başına gelenler Malatya’nın başına gelenlerle aynıdır. Konak da tıpkı Malatya gibi kaderine terk edildi.Kurtuluşu bir derneğe vermekte buldular.Oysa o konak, istenirse yüzlerce turistin ziyaret ettiği bir yer olabilirdi. AKP zihniyeti bir taraftan vakıf eserleri ile övünürken, diğer taraftan tarihi konakları peşkeş çeken zihniyetin adıdır” dedi.
ADD’YE, YEŞİLDER’E YOK,TÜGVA’YA ÖNDER’E VAR
Tarihi Karakaş Konağı’nın kamu eliyle turizme kazandırılması gerektiğini ve bu tür tarihi eserlerin STK lara verilmesinin olumsuz sonuçlar doğuracağını kaydeden Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin elindeki değerleri kendisine yakın STK’lara vermesinin kamuoyunda eleştirilere sebep olduğunu belirtti.
AKP ile birlikte hayatın her alanında ayrımcılığın baş gösterdiğini kaydeden Ağbaba, “Bugün geldiğimiz noktada sivil toplum örgütleri arasında da ayrım gün yüzüne çıkmıştır. Daha önce Atatürkçü Düşünce Derneği , YEŞİLDER gibi derneklerin başvurularına rağmen, bırakın konağı bir çöp bile vermeyen Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin geçmişte Malatya Kerpiç Evleri’ni, Türkiye’nin en zengin vakıflarından Türkiye Gençlik Vakfı ‘na ve milyarlarca geliri olan TRT’ye tahsis etmesi,maddi durumu çok iyi olmasına rağmen KADEM isimli derneğe 1 yıllık kira yardımı yapması, son olarak da Karakaş Konağı’nı ÖNDER isimli derneğe vermesi, ikiyüzlülük ve açık bir ayrımcılıktır” dedi.
BAŞINA GELMEYEN KALMADI
2001 yılında restorasyonu için 530 bin lira para harcanan 2003 yılında restorasyonu biten Karakaş Konağı henüz hizmete girmeden, 2004 yılında yağmur sularının sızması nedeniyle duvarları dökülmeye başlamıştı. Tarihi konak restorasyonun üzerinden 3 yıl geçtikten sonra tekrar onarıma alınmış, ancak çatısı olmadığı için kerpiç duvarlardaki dökülmeler durdurulamamıştı. 17 yıllık süreçte milyonlarca para harcanan konak 2014 Kasım ayında Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti. Büyükşehir Belediyesinin kontrolündeki konak, 2015 yılında yanmıştı.
Bülten- malatyahaber.com