SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“Kat Azaltılacak, Plan Notları Yenilenecek”

“Kat Azaltılacak, Plan Notları Yenilenecek”
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından ‘6 Şubat 2023 Depremlerinin Yapılar Üzerindeki Etkileri ve Malatya Deprem Raporu’ paneli düzenlendi.

Turgut Özal Kongre Merkezinde gerçekleşen panele konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Burhan Karakoç, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Yaşar Ayaz ile Dr. Öğretim Üyesi Talha Sarıcı katıldı.

Panelin açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, deprem raporunun çıkarılmasındaki hedefin asrın felaketinin yaşandığı şehirlerde hataların ortaya çıkarılması ve tekrarlanmaması olduğunu söyledi. Panelde ortaya koyacakları önerileri başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kurumlarına sunacaklarını ifade eden Kızılay, “Üniversitemizin aklını, birikimini bu konuda şehrimizin emrine amade etmek istiyoruz. Bu amacı hedefleyerek deprem raporunu yayınladık. Bundan sonraki süreçlerde buradan yine rafine edip çıkaracağımız sonuçlarında rektörlükten bir yazıyla ilgili kurumlarımıza ileteceğiz. Umut ediyorum ki şehrimizin yeniden kurulmasına oradaki önerilerin yol açıcı olması, dikkate alınması açısından önemli katkılar sağlayacaktır. Bu raporu hazırlayan hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Daha sonra söz alan Malatya Valisi Hulusi Şahin ise yapılan çalışmayı çok değerli bulduğunu ifade ederek “Bu çalışmayla sadece deprem çalışan hocalarımızın kullanacağı bir veri tabanı oluşmamış aynı zamanda bundan sonra şehri yeniden imar edecek, inşa edecek yetkililere, sorumlulara da bir rehber oluşturulmuştur. İmar planlarında yeni çalışmalara giriyoruz. Burada belirli hassasiyetlere gidilecek. Kat azaltılacak, plan notları yenilenecektir. Bu plan notlarına bazı ilaveler yapılacaktır. Aynı şekilde yapı denetim firmaları da neye dikkat etmeleri gerektiğini bilecekler. Ben emeği geçen tüm hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Bu kitapçıkta belediyemizin imar ekibi, yapı denetim ekipleri, yapı denetim firmalarının sorumlularının da birer tane edinip okuması gerektiği düşünüyorum.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. İbrahim Türkmen Türkiye ve Malatya’nın deprem durumunu, inşaat sektörü için mevcut durum ve öneriler, yapılarda malzemelerin durumu gibi konularda bilgi verdi.

Türkmen’den sonra Prof. Dr. Mehmet Burhan Karakoç, Doç. Dr. Yaşar Ayaz ve Dr. Öğr. Üyesi Talha Sarıcı depremle ilgili sunumlarını konferansa gelen dinleyicilerle paylaştı. Talha Sarıcı, Malatya’nın zemin durumu ve sahada yapılan çalışmalarla ilgili paylaşımlarda bulundu.

Konferansın sonunda konuşmacılar dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Panele Malatya Valisi Hulusi Şahin, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya İl Jandarma Komutanı Ercan Altın, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Prof. Dr. İbrahim Türkmen ve Prof. Dr. Nusret Akpolat, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Çolak ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın katıldı.

İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Halil (1 yıl önce)
    Konak bölgesi, sağlam zemini ve şehir merkezine yakınlığı ile yeni bir merkez haline gelebilecek en ideal bölge. Horata deresi etrafındaki sınırlı bir bölge korunup gerisine doğru düzgün imar planı verilmelidir. Beydağlarının eteklerine doğru insanlar evlerini yapmaya başladılar zaten. Sonradan imar affı vermek yerine bütüncül bir planlama ile devlet millete öncülük etsin bu kez..
    %31
    %69
    Yanıtla
  • Banazılı (1 yıl önce)Halil isimli kullanıcı yorumuna
    Banazı yani Konak dediğin yer şu merkezde bi yeşil yer olarak tek o bölge kaldı. Şehirler batıya ilerler kuzeye değil. Bırakın bari Banazı yeşil kalsın. Malatya merkez nefes alsın.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Banazı Kuzeyde değil, güney -batıda. Yeşillik Horata çayının etrafında bir avuç bölgede var sadece. Bölgenin geri kalan kısmında sulama sorunu mevcut. Tarım ve hayvancılık yok denecek kadar az. Horata deresi ve etrafındaki yeşil alan korunsun. Geri kalan yerlerde, Beydağlarına doğru (sağlam zeminli) planlı bir yapılaşma gerekiyor. Aynı bölgede TOKİ'ler sapasağlam. TOKİ'den 10 Bin lira kiraya ev tutacağına millet Banazı'daki kıraç arazilere ev yapmaya başladılar. Gidip engel olun kolaysa...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasbi (1 yıl önce)
    Deprem konusunda dünya çapında ünlü olan bu akademisyenleri dinlemeye bu kadar az insanın gelmesi halkımızın bilime verdiği değerin bir göstergesi... Beş bin personeli olan üniversitede yapılan bu bilimsel toplantıya toplasan yirmibeş kişi ancak katılmış...
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (1 yıl önce)
    Carsi merkezinde yikilan binalarin hangilerinin statik projeleri var. meger ruhsat vermisler neye gore hangi bilimsel kanuna gore ruhsat verilmis? Ortada yikilan 60 yillik binalarin statik projeleri Ruhsat verilen belediye imar mudurluklerinde var mi?Devlet cikar da ben sucluyum der mi? Bu da o hesap Selahattin Ucuzcu Gaziantep Universitesi Mak. Muh. 1999-2005
    %86
    %14
    Yanıtla