SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kavuk Camisinin Yapımı İptal

0
Güncellendi - 2016-12-23 20:58:10
Kavuk Camisinin Yapımı İptal
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AVM ile Büyükşehir Belediye binası arasında, miting alanı olarak kullanılan yere tüm karşı çıkmalara rağmen yapılması planlanan ve temel aşamasında olan Mehmet Kavuk Cami’inin yapımını iptal ettiklerini açıkladı.

İHA’ya konuyla ilgili açıklamada bulunan Başkan Çakır, 2012 yılında projelendirilen ve iş adamı Mehmet Kavuk’un yapımını üstlendiği caminin yapımının iptal edildiğini, yerine belediye binası yanındaki mevcut Sümer camisinin yıkılarak 5 bin kişilik modern ve klasik çizgilere sahip mimaride bir cami yapacaklarını ifade etti.

-“Mehmet Kavuk Cami’nin yapımını iptal ettik”

Malatya Büyükşehir Belediye binası yanındaki mevcut Sümer Cami’nin yıkılıp yerine yeni bir caminin yapılması için gerekli imar düzenlemesi kararının belediye meclisinden çıktığını ifade eden Belediye Başkanı Çakır, “Büyükşehir binamızın arkasında bulunan alana yapılması planlanan cami yapımı iptal edildi. Orası temel aşamasındaydı. Alınan kararla Mehmet Kavuk Cami’nin yapımını iptal ettik. Tabi bu bölgeye, ihtiyaçlara cevap verecek bir cami için çalışmalara başladık. Mevcut Sümer Cami’miz biraz küçük ve ihtiyaca cevap vermiyor. Sümer Cami’ini yıkarak yerine yeni bir cami yapacağız. Mevcut caminin yıkılıp yerine yeni bir cami yapılması için gerekli imar düzenlemesi kararı belediye meclisimizden çıktı” ifadelerini kullandı.

-“Camimiz modern ve klasik çizgilere sahip mimaride olacak”

Başkan Çakır, yeni yapılacak caminin modern ve klasik çizgilere sahip mimaride yapılacağını belirterek, “Yeni yapılacak camimizin projesi belli oldu. Camimiz modern ve klasik çizgilere sahip mimaride olacak. Kapasitesinin 5 bin olmasını planlıyoruz. Tabi orası yoğunluğu olan bir bölgemiz özelikle ramazan ayında ve Cuma günleri ihtiyaca cevap vermiyordu. Yeni yapacağımız cami inşallah ihtiyaca cevap verecek nitelikte olacak”diye konuştu.

Eleştiri ve tepkilere rağmen cami projesi başlatılmıştı

AVM'nin ortaklarından olan işadamı Mehmet Kavuk'un, halen miting alanı olarak kullanılan Büyükşehir Belediyesi ile AVM arasına, Çevreyolu'na cepheli olarak yaptırmayı planladığı caminin yapımına, miting alanının yok edildiği gerekçesi başta olmak üzere birçok nedenle itiraz ve tepkiler malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi tarafından sık sık gündeme getirilmiş, ancak buna rağmen söz konusu alan cami yapımı için tahsis edilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı dönemindeki Malatya ziyaretinde ilk projesini görüp beğenmediği cami için yeni proje yaptırılmış ve bu proje doğrultusunda, temeli atılmıştı.

Ailenin bazı fertlerinin adının FETÖ/PDY soruşturmasına karışması ve tutuklanmalarının ardından cami işinin çıkmaza gireceği değerlendirilirken, gelişmeler bu doğrultuda oldu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, projenin iptal edildiğini duyurdu.

Sümer Camii'nin yerine yapılacağı belirtilen yeni caminin de miting alanını daraltmaması, söz konusu yerin miting alanı olarak işlevini sürdürmesi ve başkaca bir yapılaşmaya izin verilmemesi, ayrıca Kavuk Camii için yapılan imar değişikliğinin de iptal edilmesi gerektiği belirtiliyor.

iha- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

MEHMET KAVUK CAMİ'SİNİN YAPIMI İPTAL EDİLDİ (MEHMET TÜREL/MALATYA-İHA)

kavukcami1

kavukcami2

kavukcami3

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Ender (7 yıl önce)
    Türkiyedeki tüm camilerimiz beş vakit namaz için yeterli.Cuma namazı için yetersiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cem Ali (7 yıl önce)
    Sümer ve tekelin peşkeşlik arazisinin zekatının zekatı olan yere cami yapacağınıza bu yerleri kimlere verdiniz ona bi bakın. Ah ah ah ah. Cami gibi mukaddes şeylerle temizlemeye kalkmayin. Çekin elinizi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aykut (7 yıl önce)
    Milyonlarca lira harcayıp cami yapacağız. Sonrada o caminin içerisine girip. Fakirlerin garibanların karnı doysun diye dualar edeceğiz.... o kadar büyük bir caminin cemaatini de cumadan cumaya zar zor bulacağız. Lütfen biraz eğitim için para harcayalım. Yazın Malatya'ya geldik. Ah o memleketimin gençleri ah!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yılmaz (7 yıl önce)
    İsabetli karar.eskisi çok yetersiz.Geniş meydanlarda lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (7 yıl önce)
    Cami projesi İzmir'de iptal edilseydi gevur İzmir olurdu.Avm ile belediye arası müsait bir yer.Ya da üniversiteye yakın bir yere büyük bir cami yapılabilir,bir tane de organize girişine havalanı yoluna büyük cami yapılabilinir.Bence bu cami yapılamaz,yapmaya kalkarsalarda 2030 yılından önce bitiremezler.Malatya'nın bitirilemeyen bir çok sorunu var.Yollar çok yetersiz.Koca doğunun yolu bir caddeye bakıyor.Çevre yolları yapmak lazım.Fahri kayan kavşağında ki trafik ışıkları aylardır arızalı.Bu kavşakta hergün bir kaza yaşanıyor.Belediyenin karla mücadelesi diye bir şey yok.Malatya gibi şehirde aylardır susuzluk çekiliyor.Yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut Akbaş (7 yıl önce)
    Sümer camisinin yerine daha büyük camiye tamam.Peki Malatyanın diğer sorunlarına ne demeli.Otopark sorunları Çok katlı otoparklar lazım(araba asansörlü)Bundan 22-23 sene önce Bursada üniversite öğrencisiyken şehir merkezinde vardı;dönerliydi.Başka sorunlara da değineyim: -Kapalı çarşıdan yeni camiye alt geçit şart.Dükkanların devamı şeklinde(Bursa merkezdeki alt geçitlerdeki gibi)Kapalı çarşının canlanması için -Merkezde birbirinden bağımsız otobüs durakları ihtiyaç.Hem bizde 10Z otobüsünün nerede duracağını bilelim.Sağa sola ķoşuşturmayalım(23 sene önce Bursada olduğu gibi) -Şu an Fahri Kayhanın genelinde olan ve bütün Malatya sokaklarını istila ettirdiğiniz kaldırımlardaki o kafa taşları varya gereksiz ve de arabaların kapısına engel Niye Kaldırımı 5 cm daha yüksek yapaydınızda kimse park edemezdi zaten.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah CEYLAN (7 yıl önce)
    Malatya'mıza büyük bir cami ihtiyaç haline gelmiş bunun şehir merkezine inşa edilmesi,inşa edilecek caminin de Battalgazinin torunları Malatya'ya yakışır mimaride ve büyüklükte olması düşünülmeli,yer seçimi itibariyle Valilik binası ihtiyaca cevap veremez durumda yerine böyle bir şaheserin kazandırılması kazandıracakların dünya ve ahiretine altın harflerle yazılacağına inanıyorum,Allah (C.C) yolunda atılacak her adım ve çakılacak her çivi muteberdir.bu yolda hizmet verenlere selam olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (7 yıl önce)
    malatyaya değer katacak bir simge projeydi.dünya cami mirası sıralamasında yer alırdı basiretsizlik yüzünden malatya ya yazık oldu. ayrıca geniş meydanlar kominist devletlerde olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Olcay (7 yıl önce)
    Malatya nin görkemli büyük bir camiye ihtiyaci yok mu cami yapildiktan sonra kalan alan miting alani olarak yetmiyormu kac senede bir yapilacak bir miting icin böyle bir meydan birakmak anlasilir degil
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Sayın Çakır, Boş ver cami yapım işlerini. İnanın ki Malatya' da yeterince cami var. Namaz kılan birisi olarak fırsat buldukça namaz kılmaya gittiğimde Cuma Namazı hariç camaat 3 sırayı geçmiyor. Malatya' nın alt yapı sorunları almış başını gitmişken sen ve ekibin (buna ilçe belediye başkanları da dahil) sadece göz boyamaya, halkı kandırmaya yönelik faaliyetlerde bulunuyorsun. İki gün kar yağdı ekibin müdahale edemedi. Hala daha ara sokaklar berbat vaziyette. Dua ediyorsunuz ki hava sıcaklığı yükselsin de ara sokaklar kendiliğinden çözülsün. Malatya' nın yarısında su yok. Tecde yolunda hala yaya kaldırımı yok. Trafik ışığı yok. Tecde yolu Fahri Kayahan girişe gün geçmiyor ki kaza olmasın. Sen ve ilçe belediye başkanların hala yok belediye binası yanına cami, yok baraj gölü kıyısına yürüyüş yolu ile ilgileniyorsun. Yukarıdaki sorunlar umurunuzda mı. Osmanlı' nın son zamanlarında halkın gözünü boyamak için bütün saray ahalisinin katıldığı şaşalı yürüyüş alayları düzenlenirdi. Sizinkisi o hesap.
    0
    0
    Yanıtla
  • emre kadir özçelik (7 yıl önce)
    en mantıklı olanını yaparsınız ya çağ artık yer altındaki yerlere alan yapma zamanı delin yerin altını 6 7 kat değişik bi mimari şekilde yine ypaın camiyi 5 bin değil 8 bin kişilik olsun ama güzelim alanın daha güzel değerlendirilmesi gerekirken mesela park olur aile yaşam merkezi olur veya yerlatı ve yerüstü ücretli otopark olur başka türlü değerlendirilebilir sümer camii yenilenmesi kararı daha iyi olmuş tebrik ederim sayın başkanı ve bu kararı almada faydası olan herkesi
    0
    0
    Yanıtla
  • Veysi Yüce (7 yıl önce)
    Evet cami kıtlığı çekiyoruz, mutlaka bir cami yapılması gerekiyor oraya. Otopark, sosyal tesis, çocuk parkı gibi ihtiyaçlara ne gerek var? Birkaç cami de sığar oralara. Yapalım efendim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Çelik (7 yıl önce)
    Sn. AHMET ÇAKIR' a AÇIK MEKTUP, Şehrimizde Yeni Devlet Hastanesi, emniyet müdürlüğü, spor kompleskleri, fizik tedavi hastanesi vs vs ve yeni yerleşim yerleri hep şehrimizin batısında istasyon kavşağı civarında yoğunlaşmış durumda , istasyon kavşağı ve 400 metrelik yarı çapını dikkate aldığımızda hep bir yoğunluk söz konusu her geçen yıl 6-7 bin araç dahil oluyor malatya trafiğine artık sizlerinde bunu dikkate alarak şehrimizi doğu batı yönünde genişletmektense kuzey güney yönünde de çalışmalar yaparak şehrimize nefes aldırmanız gerekmektedir, aksi takdirde malatyada 2-3 sene içerisinde ambulanslar yeni devlet hastanesine giremez duruma gelecekler şuan da gecikmeli de olsa girebiliyorlar, malatyamıza yapılacak ve kitleleri çekecek merkezleri ya şehrin doğusuna ya da kuzey güney istikametine çekmeniz acil çözülmesi gereken bir şehircilik sorunudur, Malatyamız şehirleşme açısından organize sanayi bölgesine dayanmadan bu sorunun çözüme kavuşturulması gerekiyordu ne yazıkki malatya organizeye kadar dayandı, malatya artık planlı bir büyüme istiyor ve ona hasret durumda
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet gül (7 yıl önce)
    Sümer camiinin yıkılıp büyütülerek mimari değeri olan güzel bir caminin yapılması isabetli olur .Malatyadaki Camiler tekrar gözden geçirilmeli çoğunun mimari bir özelliği yok depreme dayanıkları kontrol edilmeli ,ihtiyaca göre yıkılıp büyütülmesi mümkün olanlar yeniden yapılmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT (7 yıl önce)
    Kimse şu noktaya temas etmiyor, fettocuların 15 Temmuz darbesine kadarki süreçte söz konusu caminin yapılması ile ilgili olumsuz hiç bir gelişme olmadı. Ta ki darbeci fettocuların Emniyette toplanarak teker teker tutuklanmaları veya kontrolle serbest kalmalarına kadar. Tüm bunlar acaba cami yapımına vaatte bulunan kişilerin aile fertlerinden bazılarının fettocu olarak gözaltına alınmış olmasından kaynaklanmış olabilir mi...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • ömer (7 yıl önce)
    İlçe ve Köy Terminali'nin yerine büyük bir cami yapılsa daha isabetli olmaz mı? Şehir plancıları ve Büyükşehir Belediyesi'ndeki ilgililer başta olmak üzere bu konuyu düşünüp, düşüncelerini açıklasalar iyi olur bence. (Selimiye camisi gibi bağımsız bir parselde, altında her türlü sosyal donatısı olan, insanların günün 24 saati faydalanabilecekleri şekilde)
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (7 yıl önce)
    Bu alnın boş bırakılıp, meydan olarak düzenlenmesi bence en isabetli bir iş olacaktır. Malatya mızın büyük bir camiye de ihiyacı var. Bu cami yeri ayrıca belirlenip, çevresi ve cami mimarisiye birlikte halkın kullanacağı, gününün bir bölümünü ayıracağı şeklinde (külliye şeklinde) olmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Sayın başkan belediye imkanları kullanılarak kamu yararı gözetilerek cami kararı alıp yaptırıyorsunuz. Peki alevileri neden düşünmüyorsunuz. Onları neden insan yerine koymuyorsunuz? Mesela şehir merkezinde aleviler için bir cemevinin yapım kararı alıp, maddi destekte bulunmuyorsunuz? Müslümanlıkta en önemli unsur kul hakkı yememektir ve bunun affı yoktur. Neden alevilerin haklarından alıp sünni inancındaki müslümanlara cami yaptırıyorsunuz. O zaman eşit davranın, adaletli olun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan SOĞUKPINAR (7 yıl önce)
    Görkemli bir camii yapılacaksa? bu cami şehrin gelişime ihtiyacı olan bölgelere yapılmalı, AVM lerden dolayı zaten trafik çoğu zaman çekilmez oluyor. Ramazan aylarında ve cuma günleri alt ve üst arterler rahatsız edici bir biçimde trafik yoğunluğu yaşayacak. Zaten oraya görkemli bir cami yapılma amacı AVM'nin ziyaretçi sayısının arttırılması gibi görünüyordu. En azından bu benim şahsi düşüncem. Saygılarımla. Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme derneği başkanı.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (7 yıl önce)
    Yerinde bir karar.Yeni yapılacak cami mevcut caminin yerine yapılmalı ve temeli kazılan yer halkın yararlanacağı bir yatırıma dönüştürülmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tayfun (7 yıl önce)
    Proje asamasinda olan yeni yapılacak camii alt kısım oto park yapılsın yaz aylarinda park problemi oldukca fazla gerci idarecilre göre malatyada park sorunu yok cok iyi düşünülüp malatyaya yakisan yapılır insallah
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (7 yıl önce)
    isabet olmuş. meydan kıtlığı yaşanan bir şehirde meydanlar korunmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • emre kadir özçelik (7 yıl önce)44 isimli kullanıcı yorumuna
    katılıyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)
    Zeki Sarılar yapmaz inşallah Kernek meydanını mahvettiği gibi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan dogan (7 yıl önce)
    Yeni cami sümer camisinin yerine yapılmalı caminin çevre yolu tarafı meydan olmalı ve bu alanda yapılaşmaya izin verilmemelidir .
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet demirhan (7 yıl önce)
    meydan, hurdalık araziye döndüğüyle kaldı...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyaspor lu (7 yıl önce)
    Çok güzel bir camiymış yazık oldu bari şu kernek camisini yıkıp yapın çok küçük
    0
    0
    Yanıtla