SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kaybettiğimiz İki Değerli İnsan

A- A+ PAYLAŞ
Süleyman ÖZEROL
 
“Gönüllü Kültür Çalışanlarına Seyirci Kalınmamalı”  adı altında Malatya Haber’de yayınlanan (20 Kasım 2008) yazımı anımsayanlar olacaktır. Bu yazının son bölümünü sizlerle yeniden paylaşmak gerektiğine inanıyorum.
 
"..Gelelim gönüllü kültür çalışanları ile ilgili olarak neler yapabileceğimize!
 * Ödül töreni başlarken gösterilen Malatya Basın Tarihi” belgeseli oldukça olumlu bir çalışma. Gösterimler ve konuşmalar daha da yavaşlatılarak, yarım yüzyılı geride bıraktığı için ödüllendirilen Arapgir Postası ile yine yarım yüzyıl dolayında yayın yaşamı olan Gayret gazeteleri daha ayrıntılı bir biçimde tanıtılmalı; geçmişten günümüze gazetecilik yapanlar ve gazete çalışanları konuşturulmalı.
* Yine MAGDER, 14 Mart 2004 tarihinde ödül verdiği kişilerle ilgili bir ön belgesel hazırlamalıydı. Bu belgeselde ödül alanlar birkaç fotoğraf ve birkaç satır yazı ile tanıtılabilir; ödüle layık görülme nedenleri açıklanabilir ve çalışmalarından söz edilebilirdi.
* “Yılın Başarılıları” ödülleri her yıl yinelenebilir. Diğer ödüller ise ancak 5-10, belki de 15 yılda bir gündeme geliyor. Bu nedenle MAGDER bu yıl ödüllendirdiği kişileri fotoğrafları, yaşamöyküleri ve çalışmaları ile ilgili bilgilerle birlikte bir kitap olarak düzenleyebilir. Böylece, Malatya’da bir ilki de gerçekleştirmiş olur!
* Kültürel konularla bağıntılı kurum ve kuruluşlar, gönüllü kültür adamlarının da katkısı ve basın-yayın kuruluşları ile birlikte belgelikler ve belgeseller hazırlamalıdır.
* Yılın kitabı, yılın televizyon-gazete haberi, yılın fotoğrafı, yılın araştırmacısı, yılın kültür-sanat destekleyicisi gibi ödül konuları ile kültür-sanat konuları gündemde tutularak özendirilmelidir.
* Kültürle bağıntılı kurum ve kuruluşlar ile işbirliği ve dayanışmaya gidilerek mevsimlik (üç ya da dört ayda bir) dergiler çıkarılarak, Malatya’daki yazan-çizen-araştıran-çalıp çağıranların ürünleri kamuoyuna sunulmalıdır.
* Gönüllü kültür adamlarının, şair ve yazarların yapıtlarının basımında da benzeri yöntemler uygulanabilir.
SONUÇ:
Gönüllü kültür çalışanları ile ilgili elle tutulur bazı konuları sunduğumu sanıyorum. Bu konuda eleştirileri, önerileri olanlar bizleri daha da aydınlatacaktır. Bu nedenle ilgilenenlerin düşüncelerini sakınmadan ve açıklıkla yazmalarını bekliyoruz.
MAGDER’in ödül töreninde Malatya basınından bazılarının bulunmayışını dört yıl önceki birleşememenin getirdiği kısır bir döngünün sonucu olarak görüyorum. Dilerim ileride bu konuda olumlu adımlar atılır.
Malatya gibi bir kentte 5 televizyon, 20 kadar radyo bir o kadar da yazılı basın organı var. Bu yönüyle Malatya’yı zengin bir kent olarak kabul etmek gerek. Basın-yayın kuruluşları zaman zaman bir araya gelerek sorunlarını açıklıkla tartışmalı; her konuda olduğu gibi kültürel konuda da neler yapabileceğini projeleriyle ortaya koymalıdır. Unutmayalım ki yerel kültür ancak ulusala yerel olanaklarla taşınabilir!
Gönüllü kültür adamları ile ilgili derli toplu bir çalışma yapmak istiyorum. Yapılacak çalışmalarda da elimden gelen katkıyı sunmaya hazır olduğumu belirtmeliyim.
Ve ve herkese sesleniyorum;
 “Gönüllü kültür çalışanlarına seyirci kalınmamalıdır!”
* * *
“Gönüllü kültür adamları ile ilgili derli toplu bir çalışma yapmak istiyorum. Yapılacak çalışmalarda da elimden gelen katkıyı sunmaya hazır olduğumu belirtmeliyim” demiştim son cümlelerde. Elbette ki MAGDER ödülleri bir araç olmuştu düşüncelerimi dile getirmede…
 
O yıllardan beri gerçekleştirmek istediğim dosyam şimdi elimde; “Malatya Gönüllü Kültür Adamları”… Malatya’nın kültürüne emek vermiş kişileri tanıtmak amacıyla oluşturduğum dosya… Bu dosyada kimlerin olduğunu çoğu okuyucularımız bilirler; Ahmet Şentürk, M. Ali Cengiz, H. Nedim Şahhüseyinoğlu, Mehmet Gülseren, Sabri Kelemeroğlu, Hüseyin Çolak, M. Hayrettin Abacı, Celal Yalvaç ve daha birçok kişi…
 
Sayın H. Nedim Şahhüseyinoğlu’nun yaşamı, uğraşı, yapıtları ile ilgili derleme çalışmamız oğlu Bülent Şahhüseyinoğlu ve kendisinin desteğiyle “Dirençli Eğitimci-Örgütçü ve Araştırmacı H. Nedim Şahhüseyinoğlu” adı altında yayınlandı. Kendilerine ve diğer katkı sunan dostlara teşekkür ediyorum.
 
Yine Şahhüseyinoğlu gibi köy enstitülü ve aynı alanlarda çalışmaları olan M. Ali Cengiz ile ilgili de oldukça bilgi-belge kaydettim ve zamanla onu da tamamlayacağımı umuyorum. Gücüm (!) yetse ya da birileri destek olsa tamamladığım birçok çalışmayı da elbette ki yayınlamak istiyorum.
 
Yakın zamanda aramızdan iki değerli araştırmacımız; Hüseyin Çolak 11 Mayıs, Ahmet Şentürk 19 Mayıs günü aramızdan ayrıldı. Onların ardından yazmakla “vefa borcu” ödemek gibi bir düşünceyi taşımaktan çok, onları gerçek anlamda vefa borcu olan Malatyalılara tanıtabilmeyi amaçlıyor; onlara karşı görevimi yerine getirmek istiyorum.
 
Onlar, Malatya kültürünü derleyip-araştırarak günışığına çıkaran değerli büyüklerimizdi. Yirmi yılı aşan derleme-araştırma çalışmaları yaptığım süre içinde aramızdan ayrılan büyüklerim başta olmak üzere birçok kişiden yararlandım. Bunlardan çoğu babam yaşında olmalarına karşın beni arkadaş gibi görerek çalışmalarımda özendirdiler, destek oldular.
 
Diğer yandan yapılan çalışmaların “akademik” olmadığı için küçümsendiğini görüyoruz. Kalıcılık taşıdığını bile kabul etmeyenler var! Birçok sorunlarla basılan kitaplarının hangi zorluklar altında basıldığını düşünmüyorlar nedense. Bu işin resmi görevlilerinin “görevini” yapan bu gönüllü kültür adamlarına neden destek olunmuyor dersiniz? Ahmet Amcanın birçok kitabı hiç olmazsa basıldı. Ya basılmayan çalışmaları? Ya Hüseyin Hocamın, Sabri Amcanın, ya diğerlerinin yıllardır süren çalışmaları?
 
Ya akademisyenler ne yapıyor dersiniz? Yılardır müzik bölümü olan üniversitemizde acaba Malatya müzik kültürü ile ilgili kaç çalışma yapıldı dersiniz? Kaç yıldan buyana halk kültürü alanında çalışmaların yapılmadığını hepimiz biliyoruz.
 
Konu ile ilgili çalışmalarda her zaman katkı sunacağımı bir kez daha yineliyor, aramızdan ayrılan iki büyüğümüzü saygıyla anıyor ve yıllar önceki sözümü yinelemek istiyorum:
 
“Gönüllü kültür çalışanlarına seyirci kalınmamalıdır!”
 
FOTOĞRAF: (Soldan sağa) Merhum Hüseyin Çolak, Celal Yalvaç, H.Nedim Şahhüseyinoğlu ve Süleyman Özerol, küçük fotoğrafta Merhum Ahmet Şentürk

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız