Malatya Tüketici Mahkemesi, internet dolandırıcılığı ile hesabından parası alınan müşterinin kaybının banka tarafından karşılanmasına karar verdi. Bu arada, bankalarda meydana gelen iki ayrı dolandırıcılık iddiası ile ilgili araştırma da sürdürülüyor.
MAHKEME KARARI..
Malatya'da 9 Temmuz 2006 tarihinde, işadamı A.S.K.'nin özel bir bankada bulunan hesabındaki yaklaşık 5 bin YTL, internet dolandırıcılığı ile başka bir hesaba aktarıldı. Bu durum üzerine bankaya giden A.S.K., zararının karşılanmasını isteyince bankadan, "Müşteri ile imzalanan bankacılık sözleşmesinde internet üzerinden yapılabilecek dolandırıcılıklardan dolayı sorumluluğun müşteriye ait olduğu yönündeki hüküm nedeniyle söz konusu zarardan bankanın sorumlu tutulmayacağı ve müşteri kaybının da ödenmeyeceği" cevabını aldı.
Bankadan olumsuz cevap alan işadamı, Malatya Barosu avukatlarından Kenan Kulcu aracılığı ile Malatya Tüketici Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda, hesaptan çekilen para nedeniyle müşterinin uğradığı zararın banka tarafından karşılanmasını istedi. A.S.K., bilgisayar korsanlığı yöntemi ile dolandırıcılık yapılmasını önleme yolunda bankanın ek güvenlik tedbirlerini almayarak kusurlu ve sorumlu olduğunu belirtti.
Malatya Tüketici Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda, müşterinin talebi kabul edilerek hesabından çekilen paranın banka tarafından olay tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verildi.
Kulcu, alınan yerel mahkeme kararının Türkiye'de önemli bir sorunu gidermek açısından örnek teşkil edeceğini belirterek, "Bu karar, internet yoluyla hesaptaki paraları alınan müşterilerin zararlarının giderilmesi konusunda önemli bir adım olmakla birlikte bankaların artık internet bankacılığı konusunda daha ciddi önlem ve tedbir almaları gerektiği sonucunu doğurmaktadır" açıklamasını yaptı.
SON OLAYLAR..
Öte yandan, banka hesaplarındaki dolandırıcılığa ilişkin olarak Emniyet Müdürlüğü'nün 26 Mart Çarşamba günkü Vukuat Raporu'nda da iki olay yeraldı.
Suçun yerinin İstanbul/Avcılar E-5 Akbank Şubesi, mağduru 36 yaşındaki M.G. olarak belirtilen ilk olayla ilgili, vukuat raporunda "Müşteki C.Başsavcılığından havaleli şikayet dilekçesinde, 10.03.2008 günü kendi bilgisi dışında Akbank bankasına ait hesabından 1.000 YTL para çekildiğini bilgisi dışında hesabından para çeken kişi veya kişilerden şikayetçi olduğunu beyan etmiş, yapılan çalışma neticesi paranın İstanbul İli Avcılar İlçesi E-5 şubesinde bulunan ATM makinesinden çekildiği tespit edilmiş olup, düzenlenen evraklar ikmalen gönderilmiştir." bilgisi verildi.
Suç yerinin HSBC Bankası Malatya Şubesi, mağdurlarının da 52 yaşındaki Y.Y., 21 yaşındaki B.A ile A.Ö.'nün gösterildiği ikinci olayla ilgili olarak polis raporunda şu bilgiler yeraldı:
"Müşteki Y. Y. 17.03.2008 günü C.Başsavcılığına vermiş olduğu şikayet dilekçesinde, 12.03.2008 günü Malatya HSBC bankası içinde bulunan bankaya ait telefonla müşteri hizmetlerini arayarak kredi kartı ile işlem yaptığı esnada yanında bulunan şahıs yardım edebileceğini söyleyerek işlemi yaptığını, bu esnada kredi bilgilerini öğrendiğini,16.03.2008 günü kredi kartı bilgileri kullanılarak B. A. ve A. Ö. isimli şahıslara toplamda 785.YTL para havale edildiğini, ayrıca Vakıfbank EFT merkezinden ... nolu hesaba 120 YTL havale edilmesi ile ilgili okeyleme mesajı geldiğini kendisinin okeylemediğini, diğer havalelerde mesaj gelmediği beyanla şikayette bulunmuş, C.Savcılığına giderek şikayet dilekçesi ile müracaat eden B. A. ifadesinde 16.03.2008 günü tanımadığı bir şahıs kartını ATM makinesinin yuttuğunu söyleyerek kendi kredi kartına havale yapmak istediğini söylemesi üzerine yardım amacı ile kabul ettiğini, daha sonra bu şahıs 745 YTL havale işlemini gerçekleştirerek 640 YTL çektiğini 145.YTLde fuzuli caddesinde bir telefoncudan kontur aldıktan sonra ayrıldıklarını beyan etmiş, HSBC bankasından gelen cevap yazısında Y. Y. kredi kartından kimliği belirsiz kişi veya kişilerce B. A. hesabına 16.03.2008 günü 785 YTL havale yapıldığı A. Ö. hesabına 200 YTL havale yapıldığı tespit edilmiş olup, hazırlanan tahkikat evrakı ikmalen gönderilmiştir."