SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısı Ağacı Yaprağını Döktükten Sonra Budama Yapılmalı'

'Kayısı Ağacı Yaprağını Döktükten Sonra Budama Yapılmalı'
A- A+ PAYLAŞ

Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin gerçekleştirildiği Malatya'da, üreticilere için önemli uyarılarda bulunan Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, ağaçların yaprağını döktükten sonra budama işleminin gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, ağaçlarda budama yönteminin çok eski tarihsel bir süreçten geldiğini belirterek, daha önceleri deneme yanılma yolu ile gerçekleştirilen budama yönteminin meyveciliğin gelir getiren bir tarım kolu olarak anlaşılmasının ardından daha fazla önem kazandığını kaydetti.

Budamanın meyve ağaçlarında sulama, gübreleme, toprak işlemi gibi bir kültürel faaliyet olduğunu ifade eden Yıldırım, sulama, gübreleme de istenilen etkinin elde edile bilinmesi için budama işlemine ihtiyaç olduğunu aktararak, budamanın aynı zaman da sürgün , dal budak gelişiminin sağlanması hem de meyve kalitesinin elde edilebilmesi açısında da önemli olduğunu söyledi.

Yıldırım, budamanın yapılmaması halinde ağaçlarda kurumaların baş göstereceğini belirterek, budamanın sadece kesmek olmadığını da ifade etti.

“Fizyolojik denge önemli”
Budamanın yanlış bir şekilde gerçekleştirilmesinin ürün verimini doğrudan etkilediğini kaydeden Yıldırım, ”Ağaçlardaki hatalı uygulamalar, ağaçlardaki verem dengesini bozulmasına neden olur. Budama ki amacımız sürgün gelişimi ile meyve verimi sağlamak. Bu ikisini yapamadığımız zaman ağaçta bir dengesizlik oluşacaktır. Yaklaşık 30 yıl önce 60-70 yaşlarında kayısı ağacı vardı gelinen noktada 25 -30 yaş üzerine ağaç bulamıyoruz. Ağaçlardaki fizyolojik denge meyve yönünde bozulduğu için ve budama ile diğer kültürel uygulamaları aksatılması nedeniyle ağaç sürekli meyve veriyor 50-60 yıl sürecek ürün ömrünü 25- 30 yılda tamamlayarak kuruyup gitmiş oluyor“ dedi.

“Her üretici kendi ekipmanlarını kullanmalı”
Budamada dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgiler paylaşan Yıldırım, buda esnasında çalışmada kullanılacak makas ile testerenin üreticiye özgü olması gerektiği ifade ederek, ”Budama esnasında farklı bahçelerde kullanılan makas, testere kullanıldığında hastalık zararlıları ilgili bulaşmalara neden olunabilir. Bir diğeri ise budama atıklarını bahçeden uzaklaştırmak lazım. Ayrıca budamanın zamanı çok önemli bölgede çiftçilerimiz tarafından yapılan en önemli hatalardan biri budama zamanının doğru ayarlanamamasıdır. Şehrimizde meyse hasat edildikten sonra çiftçilerimizi bir budama telaşı başlıyor. Normalde ağaç yaprağını döktükten sonra budama başlar ve baharda ve tomurcuklar kabarıncaya kadar geçen süreçte budamanın tamamlanması gerekiyor” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Remzi KOKARGÜL (4 hafta önce)
    Hakan hocam değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Özellikle budama aparatlarının budama öncesi dezenfekte edilmesi çok güzel bir uyarıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sedat ÖLMEZ (4 hafta önce)
    Prof. Dr. Hakan YILDIRIM hocamız ve Ziraat Fakültesinin birbirinden kıymetli hocaları Malatyamız için bir şans olmalarına rağmen yeterince bilgi birikimlerinden faydalanılmamaktadır. Sık sık tarım ve hayvancılıkla ilgili toplantılar düzenlenip ekonomisi büyük yönde tarıma dayanan bir şehirde neden söz verilmemektedir bu hocalara? Malatyada tarım neden işinin ehli, bilimle yoğrulmuş insanlar eliyle geliştirilmek yerine dededen kalma usüllerle yapılmaktadır? Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi üzerine kurulmuşken şimdi bu fakülte neden geri plana atılmaktadır? Bilimle iç içe yapılması gereken her şey bilimden uzakta yapılırsa zirai ilaç satanlar daha çok para kazanırlar zaten zor durumda olan çiftçinin üzerinden.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yaşar KANDEMİR (4 hafta önce)
    Değerli Hocam, emekli öğretmenim. Afyonkarahisar'dan arkadaşım 1 adet kayısı fidanı göndermiş ben de gözüm gibi bakarak büyüttüm. Ancak, bol çiçek vermesine rağmen hiç meyve tutumu yok. Yer Sinop, acaba iklimine mi uyum sağlayamıyor diye düşünüyorum. Sizi görünce sayfamda bilgi alma ihtiyacı duydum. Sanıyorum bu gidişle keseceğim... Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür eder saygılarımı sunarım. Selamlar.
    %100
    %0
    Yanıtla