SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Ağaçları İçin Bakım Uyarısı

0
Güncellendi - 2017-11-24 03:01:41
Kayısı Ağaçları İçin Bakım Uyarısı
A- A+ PAYLAŞ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kayısı ağaçlarında görülen kuruma ve yaşlanmaları önlemek ve sonraki yıllarda aynı sorunlarla karşılaşmamak için bakım ve mücadele çalışmalarının zamanında yapılması konusunda çiftçileri uyardı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tarih Macit yaptığı yazılı açıklamada, kayısı ağaçlarında sonbahar bakımı döneminin başladığını belirterek, toprak tahlili sonuçlarına göre üreticilerin neler yapması gerektiği hakkında bilgiler aktardı.  Çiftçilerin, kayısı ağaçlarında özellikle çiftlik gübresinin yanı sıra tahlil sonuçlarına göre sunu gübre ve ilaçlama yapmaları gerektiğini belirtene Macit, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

Dünyaca tanınmış ve milli ekonomiye katkısı olan kayısı, İlimiz çiftçilerinin en önemli özelligelir kaynağını teşkil etmektedir.

Sayın kayısı üreticileri; ilimiz için çok önemli olan kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalıklarla bilinçli bir mücadele etmek başta gelen göreviniz ve menfaatiniz icabıdır.

Kayısı bahçelerinde;

-Sonbaharda ağaçların taç izdüşümüne (gövdeden en az 70 cm. uzağa atılacak) çiftlik gübresi uygulanarak toprağa karıştırılmalıdır.

-Toprak tahlili sonuçlarına göre suni gübre uygulaması yapılmalıdır.

-Kayısılarda Yaprakdelen, Bakteriyel Dal Yanıklığı ve Cytospora Kanserine karşı yaprakların %75’inin döküldüğü dönemde ilaçlama yapılmalıdır. Bakteriyel Kanser ve Zamklanma hastalığına karşı %3’lük Bordo Bulamacı kullanılmalıdır. Yaprakdelen hastalığına karşı %50 Bakırlı Preparatlar (dormant dönemde 100 lt. suya 800 gr. bakıroksiklorür) uygulanmalıdır.

% 3’lük Bordo Bulamacının Hazırlanması

100 Lt ve 50 Lt lik (madeni olmayan) iki kaba ihtiyaç vardır. Küçük bir kapta 1,5 Kg sönmemiş kireç az su ile söndürülür.100 litrelik kabın içerisine süzülerek konur ve su ile 50 litreye tamamlanır. Kirecin içerisinden çıkan taş miktarı kadar kireç söndürülüp 100 litrelik kap içerisindeki kireçli suya ilave edilir. 50 litrelik plastik kap içerisine 3 Kg Göztaşı konarak eritilir. Göztaşılı su 100 litrelik kaptaki kireçli su üzerine yavaş yavaş dökülerek tahta sopa ile karıştırılır. Böylece 100 litrelik (%3 lük) Bordo Bulamacı hazırlanmış olur. Şayet sönmüş kireç kullanılacaksa göztaşı ile aynı miktar yani 3 Kg. kullanılmalıdır.

Kullanılacak alet 1 tonluk ise 30 Kg Göztaşı ve 15 Kg Sönmemiş kireç veya (30 kg sönmüş kireç) kullanılmalıdır.

Hazırlanan Bordo Bulamacı süt mavisi bir renkte olmalıdır. Arzu edilen kalitede olup olmadığı kırmızı turnusol kağıdı veya passız çivi 4-5 dakika Bordo Bulamacı içinde tutularak anlaşılır. Kırmızı turnusol kâğıdı mavi renge dönerse veya çivi olduğu gibi çıkarsa Bordo Bulamacı iyi bir şekilde hazırlanmış demektir. Çivi kızıl renk alırsa bir miktar daha kireç söndürülerek ilave edilmelidir. Hazırlanmış fakat çeşitli sebeplerden kullanılmayan Bordo Bulamacının 10-15 gün muhafaza etmek için 100 litre Bordo bulamacına 200 gram şeker veya 1 litre yağı alınmış süt katılmalıdır.

İlaçlamalarda yüksek basınçlı motorlu pülverizatörler kullanılmalı bütün dallar ıslanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır. Rüzgarlı havalarda rüzgarı arkamıza almamız gerekir.

2017 yılında özellikle bakımsız ve yaşlı ağaçlarda meydana gelen kurumaları önlemek, sonraki yıllarda aynı sorunlarla karşılaşmamak için bakım ve mücadele uygulamalarının zamanında yapılması gerekmektedir.”

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

FOTO: AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Mustafa (7 yıl önce)
    Ağaçlara kesilmeye başlanmışken hangi bakım? Zarar zarar zarar.
    0
    0
    Yanıtla
  • eki (7 yıl önce)
    su yanımızda akıyor biz bakıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yalçın (7 yıl önce)
    Malatya çiftçisinde kayısı ya bakacak takat mı kaldı verdiğini alamadıktan sonra su sıkıntısı oldu birliklere verilmiş sorumsuz davranışlar böyle olmasını istediler birde destek verilsin bu konuda bakın demesi kolay ya diğer noktaları yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (7 yıl önce)
    1. Tarim il müdürlüğü mühendisleri özellikle sulama gibi onemli sikintilari olmayan bölgeler belirlemeli..Ornegin su sikintisi olan Orduzu gibi bölgelerde diyecek ki kardesim mevcut kaysi ağacın kuruyunca yenisini ekme…Cok su istemeyen bir ürüne yönlendirecek ya da tarim arazisi vasfından çıkaracak…Dunyanin hiçbiryerinde hem onemli sulama sikintisi olan hem de tarim arazisi olan baska yer var mi bilemiyorum Turkiye disinda…. 2. Tarim il müdürlüğü belli bir üst ağaç sayısı siniri koymalı..ornegin diyecek ki kardesim Malatya da 4 milyondan fazla kaysi ağaci olmayacak..Boylece kayisi fiyatı kendinden yükselecektir..Arz az, talep çok olacağından dolayı…. 3. Ceviz, badem gibi diger tarımsal ürünlerin ekimine özellikle onem verilmeli.. Bilmem farkında misiniz ancak Malatyanin iklimi değişiyor..Mesela eskiden yazin yağmur yagmazken suan yaz boyu 2-3 defa yağmur yağıyor…Bu değişkenlik icin de Malatya da tarimin yonu de mühendislerce iyice düşünülmeli ve uygun tarımsal ürünlere çiftçiler yönlendirilmeli…
    0
    0
    Yanıtla