SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Araştırma'ya 'Sertifikasız, Aşısız, Kayıtsız' Fidan Satışı Suçlaması

Kayısı Araştırma'ya 'Sertifikasız, Aşısız, Kayıtsız' Fidan Satışı Suçlaması
A- A+ PAYLAŞ

Görevlerinden biri de hastalıklardan arındırılmış, sağlıklı ve aşılı kayısı fidanı yetiştirmek, bu fidanları, enstitü denetiminde yetiştirildiğinin ‘resmi garantisi’ niteliğindeki sertifika ile çiftçiye satmak olan Tarım ve Orman Bakanlığı - Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün, çiftçilere ‘sertifikalı’ diye sattığı çok sayıdaki kayısı fidanının, sertifikasız ve aşısız çıktığı iddia edildi.

Söz konusu kayısı fidanlarının, Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından, Enstitü arazisinde, sertifikalı olarak yetiştirilmiş gibi gösterildiği, gerçekte ise, bu fidanların dışarıdan, özel kişi ve şirketlere ait bahçelerden temin edildiği iddia edildi. 

Sayısı ‘şimdilik’ net olmayan çiftçinin, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Kayısı Araştırma Enstitisü’nden ‘Aşılı - Sertifikalı’ diye satın aldığı kayısı fidanlarının ‘Aşısız – Sertifikasız’ çıkması nedeniyle büyük mağduriyet yaşadığı, olayın şikâyet konusu yapıldığı ve Bakanlık Müfettişlerinin Malatya’ya gelerek, iddiaları soruşturduğu öğrenildi.

Başlangıcının, üç yıl öncesine tarihlendiği belirtilen ‘sertifikasız – aşısız’ kayısı fidanı satışında bir başka boyutun ise devletin bir kurumu olan Kayısı Araştırma Enstitisü Müdürlüğü’nün, bu fidanları satın alan bazı çiftçilere fatura kesmeden, kayıt dışı satış yaptığı ileri sürüldü.

Olayın geçmişi 2019’a dayanıyor

Malatya’da son günlerde, devletin bir kurumu olan Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün, kurum dışında yetiştirilen ‘aşısız – sertifikasız’ kayısı fidanlarını, ‘Kurumda yetiştirilmiş, aşılı – sertifikalı’ kayısı fidanı etiketiyle çiftçilere sattığı yönündeki iddialarla çalkalanıyor.

Başlangıcının, 2019 yılındaki fidan satışlarına dayandığı iddia edilen ve ‘fidan sahteciliği’ olarak nitelendirilen olaylar dizisine göre, sayısı ‘şimdilik’ net olmayan ancak çok sayıda olduğu belirtilen çiftçi, merkezi Malatya’da olan Tarım ve Orman Bakanlığı – Kayısı Araştırma Enstitüsü’nden, devlet güvencesiyle ‘aşılı – sertifikalı’ etiketli kayısı fidanı satın aldı.

Çiftçilerin bir bölümü, kayısı fidanlarını devlet güvencesiyle almış olmanın rahatlığı ile bu fidanlarla yeni kayısı bahçeleri oluştururken, bazıları da yaşlı kayısı ağaçlarını keserek bu fidanları dikerek bahçelerini gençleştirdi.

Devletin kurumu “fidan sahteciliği” mi yaptı?

Ancak, Malatyalı kayısı üreticisi, bir süre sonra acı gerçekle yüzleşmek zorunda kaldı.

Çiftçilerin anlattıklarına göre, Kayısı Araştırma Enstitüsü’nden, devlet güvencesiyle, ‘Aşılı – Sertifikalı’ diye aldıkları kayısı fidanları, dikildikleri bahçelerde büyüdükçe bu fidanların gerçekte ‘Aşısız – Sertifikasız’ olduğu ortaya çıktı.

Kayısı Araştırma Enstitüsü’nde yetiştirildiği ve sertifikalı olduğu belirtilerek kayısı üreticisine satılan kayısı fidanlarının aşısız – sertifikasız çıkması üzerine, bazı çiftçilerin olayı önce Enstitü nezdinde şikayet konusu yaptığı, Enstitü yönetiminin çiftçilerin mağduriyetini gidermemesi üzerine ise bu defa çiftçilerin adli makamlara dilekçe vererek Enstitü yöneticilerini şikayet ettiği öğrenildi.

Olayın boyutlarının gittikçe genişlemesi ve şikayetlerin Bakanlık düzeyine iletilmesi üzerine; bu defa Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan müfettişlerin Malatya’ya geldiği, soruşturma başlattığı, şikayetçi olan bazı çiftçileri dinlediği öğrenildi.

“Fatura da vermediler” iddiası

malatyahaber.com muhabirinin görüştüğü bazı mağdur çiftçiler, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden aldıkları ve aşısız çıkan kayısı fidanları için ödedikleri para karşılığında fatura ya da tahsilat makbuzu gibi resmi bir belge de verilmediğini belirterek, yapılan alışverişin kayıtlı olmaması nedeniyle, mağduriyetlerini ispat edemediklerini de söyledi.

“Aşılı diye aldığımız fidan aşısız çıktı, kendimiz aşılamak zorunda kaldık”

Bu çiftçiler, “Çok sayıda kayısı yetiştiricisi aşılı – sertifikalı diye Kayısı Araştırma Enstitisü’nden kayısı fidanı aldı. Biz de bunlar arasındayız. 2019 yılında aldığımız kayısı fidanları büyüdükçe bu fidanların aşısız olduğu ortaya çıktı. Aşılarını kendimiz yaptık. Kayısı Araştırma Enstitüsü, aşısız fidan satamaz. Bu suç oluşturuyor. Ama bize fatura vermedikleri için, herhangi bir belge almadığımız için mağduriyetimizin giderilmesi talebinde bulunamadık. Bizim tarlamızın bulunduğu bölgede çok sayıda çiftçinin aldığı fidanlar böyle çıktı. ” dedi.

Müfettişler Malatya’da

“Sahte fidan satışı” iddiasıyla kayısı yetiştiricilerinin çeşitli devlet kurumlarına yaptığı şikâyetler sonrasında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın soruşturma başlattığı ve Malatya’ya müfettişler gönderdiği öğrenildi.  Faturasız ürün alan bazı üreticilerin müfettiş soruşturması sonrasında hazırlanacak rapora göre suç duyurusunda bulunacakları ifade ediliyor.

Kayısı Araştırma Enstitüsü'ndeki olayın; Enstitüde yetiştirilmiş aşılı -sertifikalıymış gibi gösterilen kayısı fidanlarının kayıtsız satışı ile sınırlı olmadığı, yine dışarıdan temin edilen sertifikasız elma, armut, ceviz, kızılcık, hünnap, erik fidanlarının da yasal olmayan yollarla satışının yapıldığı belirtiliyor. Bu arada, yapılan denetimlerin sonucunda, Kayısı Araştırma Enstitüsü'nde aşısız - sertifikasız kayısı fidanlarına yönelik tespit yapıldığı da öğrenildi. 

Güler HAZAR DOĞAN, malatyahaber.com

Fotoğraf: Battalgazi ilçesindeki kayısı bahçesini gençleştirmek isteyen bir kayısı üreticisi, üç yıl önce Kayısı Araştırma Enstitüsü'nde, ‘Aşılı - Sertifikalı’ diye aldığı kayısı fidanlarının aşısız çıkması üzerine, aşılamayı kendisi yapmak zorunda kaldığını anlatırken, yaptığı aşıyı gösteriyor. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Kayısı (2 yıl önce)
    Dur bakalım delilleriyle birlikte devletin teşrif kuruluna sunduk. Bakalım bakalım devlet ne kadar vatandaşının yanında...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sosyate (2 yıl önce)
    bu kadar spekülasyona rağmen hala çiftçi en fazla kayısı araştırma kurumuna güveniyor.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Abuzer (2 yıl önce)
    Abdullah efendi seninde dahil olduğun fidancının fidanlarını kurumun muş gibi gösterip sattığını herkes biliyor o yüzden personellerindende bu işi yapanlara ses çıkaramıyorsun yinede seni harcamazlar merak etme
    %78
    %22
    Yanıtla
  • 17X0.2 (2 yıl önce)
    satış ofisinde çok guzel ürünler var. glutensiz kurabiyeyi beğendim.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Ali baba (2 yıl önce)
    Spekülatif haberlerle hem ilimiz hem de ülkemiz için önemli işler yapan bir araştırma kurumunu yıpratmanın bir anlamı yok. Ara ara bu tür haberler yapıp gündem oluşturuluyor. Bu tür iddiaları üretenlerin belgeleri ile birlikte iddialarını ispatlaması gerekir.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Sorun da tam bu zaten, belge , fatura vermemeleri
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Belge ve fatura verilmediğini söylüyor zaten nasıl ısbatlasın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kardeş ispatlarsam zararını öder misin? Karnından konuşmak kolay canı yanana emeği boşa gidene sor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kemal bakan (2 yıl önce)
    Kayısı araştırma nedir ya..Allah aşkına kurum çıksın desinki biz bu işi yapıyoruz.Ne yapmışlar ne çalışmışlar kayısıya ne faydaları olmuş ne çözüm bulmuşlar.Bir memurun maaşı 12 bin tl..yakıtı gideri sağlık harcaması derken devlete maliyeti 25 bin tl ben olsa kayısı araştırma başta olmak üzere çoğu kurumu kapatırım
    %34
    %66
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    o kuruma her ne hikmetse başa gelen müdürler sıkıntılı oluyor.eski müdür de o kadar çalışkan bir insandı ki cumartesi ve pazar günü bile kurumun makam aracı ile çalışıyordu.
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Suat (2 yıl önce)
    Çiftçinin, yoksulun ekmek kapısından devletin kurumunu kullanıp yolsuzlukla gelir elde edenler ve onların yaltaklığını yapanlar hesap vermeli ve devletimiz bu işin peşini bırakmamalı. Ve bunu yapanlar bugün yırtsalar bile bir gün o koltuktan indiklerinde midelerine nasıl bir ateş basdıklarını anlayacaktır.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Kayısı araştırma kurumundan satınaldığım 690 adet sertifikalı ve aşılı kayısı fidanlarının tamamı hastalıklı çıktı, bir kısmının aşısı farklı, bazılarının aşısı da tutmadığı için meyve vermedi. Şikayette bulundum sonuç alamadım, sonuçta şikayet edecek ve şikayeti dikkate alarak soruşturacak mercii yok, hukuk zaten yok. Kimi kime şikayet edeceksin. Sonuçta ağaçlarım altı aradan sonra kurumaya başladı ve peyderpey söküyorum. Güvenilmez ve lakayt bir kurum olan ve sözde araştırma kurumu olan kayısı araştırma enstitüsünden fidan aldığıma bin pişman oldum
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Hükümetimizin en kısa zamanda gerekeni yapacağına inancımız tamdır
    %59
    %41
    Yanıtla
  • hakan (2 yıl önce)
    Kurumun sertifikasız fidanı sertifikalı diyerek mi sattı bunu anlamak gerekir yargılamadan önce,bir çiftçi olarak aldığımız fidanları nedir diye sorgulamıyoruz bu da bizim suçumuz. Bazı Fidancılar da çok oyun oynanıyor denetimleri etkin yapılmıyor galiba, siyasiler sürekli orda olunca kurumlarda sesini çıkaramıyor galiba. Siyasilerin oy adına, kurumların denetim görevlerini etkin yapmalarını engellememeli. Maalesef gördüğüm kadarıyla siyasiler liyakatsiz kişilerin kurumların başına geçmesini sağlayarak kurumları etkisizleştirip çürütüyorlar.
    %19
    %81
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Nereye ellerini atsalar liyakatsiz yöneticileri atayıp önce bozuyorlar, zarar ettiriyorlar, zarar ediyor diye ya özelleştiriyorlar ya satıyorlar. Sonrada yok edip yerine avm, rezidans yapıyorlar. Bu nasıl bir düzen? Nasıl bir zamana denk geldik böyle?
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Bozkurt (2 yıl önce)
    Malatyamiza yakişmayan olaylar oluyor turgut özal üniversitesi şimdide kaysı araştırma ama bunlara kim dur diyecek bu olaylar akp oy kaybina zarar verecek bunlara akp il baskanliğı mudahale etmesi gerekiyor ..
    %43
    %57
    Yanıtla
  • fatih (2 yıl önce)
    Acaba Malatya çiftçisi kadar sahipsiz bir yer var mıdır? Devletin bir sürü teşvik kredileri olur, çiftçi haberdar olmaz. Ürününü ilaçlarken ziraat mühendisi yerine satıcı kişiden akıl alır. Devletin köylere görevlendirdiği ziraat mühendislerini alanda doğru dürüst göremez. Ürününü satarken dikili bir tek kayısısı olmayan tüccar görünümlü kişilere satar ya da malını kaptırır. Geçen yıl doğru dürüst mal olmadığı bilinirken rekolteyi fazla gösterip sezon başında köylüden haraç mezat mal alınmıştır.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ahmet (2 yıl önce)
    kime güveneceğimizi şaşırdık..devlette bunu yaparsa...faturasız verdiklerine göre para ne oldu?
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Kemal (2 yıl önce)
    Abdullah efendi neler oluyor haberin varmı passata binip dolaşmakka idareci olunmuyor kurumun bazı personelinin ek kazancı olmuş olmuş vay be ....
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Kayısıcı (2 yıl önce)
    Sonuç ne olacak. Her şey gibi bu da yapanların yanına kar kalacak. Yapan yaptığıyla kalmayıp daha fazla yapacak. Bu mu gören yöneticiler bu yolsuzluğa göz yumacak. Yazık
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Hoca44 (2 yıl önce)
    Her çiftçi fidanını kendi üretsin..resmi kurumların faturasız fişsiz birşeyler sattığı mantıklı gelmiyor.Alan kişi içinde sorumlulukları vardır .
    %53
    %47
    Yanıtla
  • erdal (2 yıl önce)
    Artık korkuyoruz malatya haberi açmaya her gün acaba bugün kim rant elde etmiş kim milletin hakkını çalıp çırpmış yazık ama ya.. iktidar milletvekilleri ne yapıyor muhalefet vekilleri zaten yok ortada.. il başkanları ha var ha yok belli değil.. malatya haber olmasa uyumaya devam edeceğiz .. vay malatyam vayy
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Hülya (2 yıl önce)
    Ali Baba nın çiftliği. Ne güzel doğanın içinde güzel binalarda ense yap yat. Bu memlekette artık kimse işini düzgün yapmayacak mı yazık
    %52
    %48
    Yanıtla