SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Çekirdeği 'Güvenli Bitkiler' Listesine Girdi

0
Güncellendi - 2020-08-14 02:25:32
Kayısı Çekirdeği 'Güvenli Bitkiler' Listesine Girdi
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı – Gıda ve Kontrol Güvenliği Genel Müdürlüğü, Malatya Ticaret Borsası’nın bir süre önce, “Kayısı çekirdeğinin güvenli gıda olarak tescil edilmesi” yönündeki talebini yaptığı değerlendirmeden sonra kabul ederek, kayısı çekirdeğini “Bitkiler” listesine “Pozitif (P) olarak aldığını bildirdi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, bir süre önce, gıda ve ilaç sanayii tarafından kullanılan kayısı çekirdeğinin “Güvenli Bitki / Gıda” olarak tescil edilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile temasa geçti.

Kayısı çekirdeğinin gıda sektörünün yanı sıra farklı alanlarda da kullanıldığına, insan sağlığı yararlarına ilişkin bilimsel literatür örneklerini, araştırma sonuçlarını bir dosya halinde Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Müdürlüğü’ne sunan Malatya Ticaret Borsası, sunulan dosyadaki argümanlara dayanılarak, “Kayısı çekirdeğinin güvenli gıda olarak tescil edilmesi”ni talep etti.

Bakanlık, kayısı çekirdeğini, “Güvenli Bitkiler” listesine “Pozitif (P) olarak kaydetti

İlk başvurudan sonra ek belgeler isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Müdürlüğü, Malatya Ticaret Borsası’nın başvurusunu, Haziran ayındaki, “Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu” toplantısında değerlendirdi.

Değerlendirme sonucunda bir rapor hazırlayan “Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu”, Gıda ve Kontrol Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne, kayısı çekirdeğinin, ”güvenli bitki” listesine alınmasına onay verildiğini bildirdi.

Gıda ve Kontrol Güvenliği Genel Müdürlüğü, bu bildirim üzerine, “Güvenli Bitki” listesini 28 Temmuz 2020 tarihinde güncelledi ve kayısı çekirdeğinin “Bitkiler” listesine “Pozitif (P) olarak kaydedilmesine karar verdi.

Kayısı çekirdeği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Güvenli Bitkiler” listesinde, “P “bütün, çekilmiş, öğütülmüş, kırılmış, dilimlenmiş veya ekstresi/ekstraktı hazırlanmış kayısı çekirdeklerinden oluşan ürünlerde hidrosiyanik asit (siyanojenik glikozitlerin hidrolizi ile açığa çıkacak hidrosiyanik asit de dâhil) miktarının 20,0 mg/kg’ı aşmaması” koşulu ile kullanılabilir” şeklinde yer aldı.

Bakanlık Malatya Ticaret Borsası’na bildirdi

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı çekirdeğinin “Güvenli Bitki” listesine alınmasının, Malatya kayısıcılığı için dönüm noktası olacağına inandıkları Lisanslı Depoculuk ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alım kararının ardından üçüncü güzel gelişme olduğunu belirterek, “Göreve geldiğimizden itibaren kayısının hak ettiği değeri ve itibarı görmesi için mücadele ediyoruz. Kayısı üreticisinin sosyo-ekonomik kalkınması yolunda elde ettiğimiz bu kazanımların Malatya ekonomisine de önemli destekleri olacaktır” dedi.

Yoğun bir çaba ve uzun bir süreçten sonra, kayısı çekirdeğinin güvenli bitki listesine alınmasını sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Özcan, “Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yazı elimize ulaştı. Bu karar, kayısı kadar kayısı çekirdeğinin de hak ettiği ekonomik değere ulaşmasını sağlamak yolunda önemli bir adım olmuştur. Çabamıza destek veren Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Durmaz’a teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Emel Kuru (4 yıl önce)
    Ankara'da doğup büyüdüğümüz için eskiden çok kayısı ağacı olurdu. Biz de kayısılı yedikten sonra çekirdeklerini kırıp yerdik. Büyüklerimiz yararlı olduğunu söylediği için, hiç sıkıntı yaşamadık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Her hafta kayısı ile ilgili olumlu bir haber görmek sevindirici bu olumlu haberlerin mimarları olan borsa başkanı ve milletvekillerine teşekkür ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla