Malatya'dan geçen yıl 11 bin 500 ton tatlı kayısı çekirdeği ihracatı yapılarak, bunun karşılığında 12.5 milyon dolar gelir elde edildiği bildirildi. Acı kayısı çekirdeğindeyse Çin'in pazara girmesi nedeniyle ihracatın yüzde 50 oranın azaldığı ifade edildi.
İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kayısı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bayram Murat Asma, yaptığı açıklamada yıllık 25-40 bin ton arasında kayısı çekirdeği üretildiğinin tahmin edildiğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Asma, kayısı çekirdeği ihracatıyla ilgili olarak verdiği bilgide, "Kayısı tohumu yurt içinde büyük çoğunlukla çerez olarak tüketildiği gibi yurt dışına ihraç edilmektedir. Yıllık 2.5-3 bin ton olan acı kayısı çekirdeği ihracatı Çin'in pazara girmesi ve Türkiye ile rekabet etmesi nedeniyle önemli miktarda azalarak bin tonun altına inmiştir" dedi.
Acı kayısı çekirdeği ihracatında önemli oranda meydana gelen düşüşe karşılık tatlı kayısı tohumu ihracatının ise sürekli artış gösterdiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Bayram Murat Asma, "Sert çekirdekleri kırıldıktan sonra dış kabuğu soyulan kayısı tohumları başta İtalya olmak üzere Almanya, ABD ve Fransa'ya ihraç edilmektedir. 2005 yılı verilerine göre Türkiye'nin 11 bin 500 ton soyulmuş kayısı tohumu ihracatından 12.5 milyon dolar döviz elde edilmiştir" şeklinde bilgi verdi.