SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kayısı Çekirdeği Kabuğundan Aktif Karbon Üretimi

0
Güncellendi - 2020-11-21 02:23:50
Kayısı Çekirdeği Kabuğundan Aktif Karbon Üretimi
A- A+ PAYLAŞ

Uzay teknolojisinden, elektrik ve elektronik endüstrisine, cep telefonlarından klima filtrelerine kadar 2 bin farklı alanda kullanılan aktif karbonun kayısı çekirdeği kabuğundan üretilmesi amacıyla Malatya'da kurulan fabrika, faaliyete geçmeden yurt dışından sipariş almaya başladı.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Yunus Önal ile yabancı bir yatırımcının girişimiyle Malatya 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan fabrikanın 2021'de faaliyete geçmesi planlanıyor.

Doç. Dr. Önal, AA muhabirine, 30 yıldır aktif karbon üretimi üzerine çalışma yürüttüğünü, kayısı çekirdeği kabuğunun aktif karbonun ham maddelerinden biri olduğunu belirtti.

Dünyada geçen yıl 4,1 milyon ton aktif karbon kullanıldığını, 1 milyon tonun yalnızca Çin tarafından tüketildiğini anlatan Önal, bu ülkenin 650 bin ton üretim gerçekleştirdiğini geri kalanını ise ithal ettiğini anlattı.

Türkiye'nin aktif karbonda ham madde zengini olduğunu ancak bunları yeterince üretime dönüştüremediğini dile getiren Önal, "Çin bambu ve linyit, Hindistan ise Hindistan cevizi kabuğundan yapıyor, külü yüksek, kalitede sıkıntı var. Kozmetikte ve diş fırçalarında aktif karbon kullanılmaya başlandı çünkü müthiş bir talep var. Gelecekte yeni nesil elektrikli araçlarda enerji depolamada aktif karbon en önemli kaynak olacak." dedi.

Türkiye'den aktif karbon ve muadilleri için yılda yaklaşık 70 milyon doların yurt dışına çıktığını vurgulayan Önal, "Aktif karbon tek başına 2 bin farklı alanda kullanılan önemli bir malzeme. Üretemediğimiz için ithal ediyoruz, Türkiye'de aktif karbonla ilgili yan sanayi gelişmiyor ve istihdam yaratamıyoruz, ithalatı kesemiyoruz. Aktif karbon üretildiğinde yüzlerce farklı ham madde tesisi kurulacak, yurt dışına bağımlılığımız bitecek." ifadelerini kullandı.

- Kayısı çekirdeği kabuğundan aktif karbon üretimi

Malatya'nın dünyaca ünlü kayısısının çekirdek kabuğunun aktif karbon üretiminde çok etkili olduğuna dikkati çeken Önal, şöyle konuştu:

"Kayısı çekirdeği kabuğu, en kaliteli aktif karbonun üretildiği tek ham madde. Malatya'da bu üründen aktif karbon üretmek amacıyla fabrika kurduk. Yabancı bir şirketle üretim yapacağız. Haziran 2021'de fabrikanın faaliyete geçmesi planlanıyor. Kayısı çekirdeği kabuğundan üreteceğimiz yıllık 3 bin ton aktif karbonun hepsi yurt dışında bir altın madeninde kullanılacak. Bilindiği üzere evlerde kullanılan klimalardan tutun, su arıtmasına, her türlü arıtmada, şeker fabrikalarında, atık su arıtmada aktif karbon olmazsa olmazımızdır. Aktif karbonun yerine kullanacağımız alternatif ürünümüz yok. Aktif karbon bu tür ortamlardaki kirlilikleri tutuyor, bize temizleyip veriyor.

Malatya dışında iki ilimizde daha aktif karbon fabrikasının kurulma aşaması bitti. Bunun dışında 4-5 holding aktif karbon üretimiyle ilgileniyor. 1-2 yıl içerisinde Türkiye'de belki 10 tane aktif karbon üreten tesis kurulmuş olacak. Türkiye'nin 70 milyon dolarlık ihtiyacını belki 10 fabrika kaldırır ama 1 milyon ton üretelim, çünkü küresel açık çok fazla. Şu an küresel açık yaklaşık 2 milyon ton. Yağ endüstrisinin kullandığı aktif karbonun kilogramı 3-5 dolar, su arıtmada kullanılan 2 dolar civarında. Elektrik elektronik endüstrisinde, uzay teknolojisinde, kapasitör yapımında kullandığımız aktif karbonun kilosu da 50 dolar."

Türkiye'de ham maddesi bulunan ancak üretilmeyen ürünlerin imalatı için hükümetin destek kalemleri verdiğini ifade eden Önal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a teşekkür etti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Ali alperen karadaş (4 yıl önce)
    Aktif karbon üretiminde ciddi bilgiye sahibim proliz yöntemleriyle ilgili bilgi almak isterseniz yardımcı olmak isterim anahtar teslim üretim tesiside kurabilirim 05059976403 ali alperen karadaş
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan SOĞUKPINAR (4 yıl önce)
    Prof.Dr. Yunus ÖNAL Hocamızı ve ekibini çok çok tebrik ediyorum, Kayısı Çekirdeğinden Aktif Karbon üretilmesi için projeye başladığı zaman bunu TEKNOPARK gündemine alınması için ilk Proje Sunum ve Proje Kabul heyetinde Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı sıfatı ile ben ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Önceki Genel Sekreteri Erkan GÖLGELİ bulunmuş ve bulunmaktan onur duymuştuk, orada ismini hatırlamadığımız bir bayan akademisyen hocamız, projeye biraz muhalefet etmiş bunun uygun olmadığını boşuna uğraşıldığını falan ifade etmişti, bizlerde aksine Kayısı Çekirdeği kabuğunun böylesine katma değeri yüksek bir ürüne dönüştüren sayın hocamıza , dilimizin döndüğü kadar, destek olmuş ve 5-6 kişilik heyette çoğunluk olarak projeye olur demiştik ve 2010 yılından buyana hocamızın vermiş olduğu mücadelenin, şimdi başarıya ulaşması ve üretime başlayacak bir işletmenin hayata geçmesi , Ülkemizi , Malatya'yı ve bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir . Kendisine başarılar ve saygılar sunuyoruz. Erhan SOĞUKPINAR Kayısı Araştırma ve Proeje Geliştirme Derneği Başkanı
    0
    0
    Yanıtla
  • MAC (4 yıl önce)
    Bu üniversitede bu hocadan başka çalışan yok sanırım, karaciğer enst. hariç.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet kara (4 yıl önce)
    Acaba aşı veya hudayı kayısı çekirdeği içerisinde ki karbon oranı aynı mıdır. Bunu da bilirsek çok iyi olur kanaatindeyim. Ayrıca Rabbim yolunuzu hayretsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    İşte böyle katma değeri yüksek ürün ve hammaddeler üreterek sanayimiz gelişir. Sadece kayısı satarak bu iş olmaz. Kaysının tüm bileşenlerini kullanmamız gerekiyor. Kaysıdan belki yüzlerce çeşit ürün elde edilir. Hocamızı kutluyor, başarısnın devamını diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (4 yıl önce)
    Sayın Hocama en içten duygular ile başarılarının devamını diliyorum. kendisini tanıdığım günden itibaren yapmış olduğu çalışmaların karşılığını alabilecek duruma geldiği için ayrıca tebrik ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Al sana Katma Değerli ürün...
    0
    0
    Yanıtla
  • İlhan DÖNMEZ (4 yıl önce)
    Kesinlikle isabetli bir girişim...Kayısı çekirdeğini boşa yakmamak gerekiyormuş....
    0
    0
    Yanıtla