İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Bahçe, kayısı çekirdeği kabuğu tozundan diş protez temizleyicisi ve parlatıcısı elde etti.
İnönü Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Bahçe, kayısı çekirdeği kabuğu tozundan diş protez temizleyicisi ve parlatıcısı yaparak İhracatçılar Meclisi'nin yaptığı Ar-Ge yarışmasında ikinci oldu.
Bahçe, konuyla ilgili burada yaptığı konuşmada, projenin çocukluk anısı olduğunu belirterek, küçük yaşlarda kayısı çekirdeğini zeminlere sürerek düdük yapmaya çalıştıklarını kaydetti.
Kayısı çekirdeği kabuğunu zemine sürdüklerinde alanda sürekli bir parlama olduğunu ve bunu unutmadığını belirten Bahçe, daha sonra üniversitede akademik hayata geçince bunun gerçek hayata nasıl dönüştürülebileceği üzerinde düşünmeye başladıklarını anlattı.
Kayısı çekirdeği kabuğunun sürekli yakılan heba edilen bir ürün olduğunu aktaran Bahçe, şunları ifade etti:
"Biz bunu nasıl değerlendiririz?' diye düşünürken çocukluktan kalan anı bir anda gözümde parladı ve onu canlandırmak için bir çalışma yaptık. Dişçilik alanında silikozis hastalığının oluşması ve yüzeylerde parlatmaya daha çok ihtiyaç duyulması nedeniyle denemeler yaptık. Denemelerin ilk aşamalarında deneysel çalışmalarda olduğu için olumsuzluklarla karşılaştık. Sonra 'bu olumsuzlukları nasıl bertaraf ederiz?' diye biraz malzemeler üzerinde değişiklik yaptık. Yani kayısı çekirdeği kabuğuna katkılar yaparak diş protezinde kullanılmasını sağladık. Daha sonra biz bunu İhracatçılar Meclisi'nin düzenlemiş olduğu Ar-Ge proje pazarında sunduk ve ikinci olduk."
Kayısı çekirdeği kabuğunun Malatya'da bulunmasının zor olmadığına değinen Bahçe, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Aslında bu Ar-Ge proje pazarındaki sanayicilerle görüşmemizde özellikle gemi sektöründe, uçakların, araçların boya değişiminde böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu belirttiler. Önümüzdeki hafta tekrar İstanbul'a gidip sanayicilerle bu konular için görüşeceğiz, kendileri davet ettiler. Bu kapsamda burada bir sunum yapacağız. Daha sonra bunu bir de İngiltere'de sunucağız. Umarım değişik sektörlerde de kullanma imkanı olur. Çünkü biz bunları yakıyoruz heba ediyoruz değerli bir malzeme olduğunu tespit ettik. Bunu da inşallah değerlendireceğiz."
AA