Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Kadak ve beraberinde gelen heyet tarafından Kayısı ağaçlarına zarar veren don olayıyla ilgili toplantı düzenlendi.
Tarım İl Müdürlüğü Salonu'nda ilgili kuruluş temsilcilerinin de katıldığı toplantıda bir açıklama yapan Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Tarım Sigortaları Genel Müdürü (TARSİM) Ramazan Kadak, "Malatya'ya geliş sebebimiz; 16-20 Mart tarihlerinde yaşanan Don Afetinin durum tespitini yapmaktı. Durum tespiti yapma da; birkaç gün geçtikten sonra tablonun giderek daha netleşeceği durumu, yaptığımız inceleme sonucunda da çok net olarak ortaya çıkmıştır.
Hasarla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bu gün Malatya merkez ilçe dahil 14 ilçenin ve Elazığ İlinin 2 İlçesi Baskil ve Keban İlçeleri kurulan ekiplerle dolaşılmıştır. Bu ekiplerin yapmış olduğu tespitler ve gözlemlerde; özellikle 650 ile bin rakımlar arasındaki kayısı bahçelerinde ciddi anlamda hasarların oluştuğu, özellikle bin rakımdan sonra ise yükseklik arttıkça zararın azaldığı görülmektedir. Küresel ısınma ve mevsimlerdeki oluşan değişiklikler nedeniyle bu yıl çiçeklenmenin erken olması yaklaşık olarak 3 hafta - yani 21 gün kadar önce çiçeklenmenin başlaması nedeniyle bu yıl don hasarı erken yaşanmıştır" ifadelerini kullandı.
"Yaptığımız tespitler; Mart ayında meydana gelen soğukların normal olduğu ancak bu yılki erken çiçeklenmenin don hasarının oluşmasında en etkili neden olduğunu göstermiştir.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre Malatya'da 88 bin 457 adet kayısı üreticisinin mevcut olduğu, bunun yaklaşık 8 bin 200 adedinin yani 1/10 unun sigorta yaptırdığı; Alan beyanında ise bu oranın yani sigortalı Alanın 1/6 sı olduğu bilinmektedir" diyen Kadak, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Yaşanan kriz sadece sigortalı alanlarda olmayıp sigortalı-sigortasız tüm alanları kapsamaktadır.
Sayın Bakanımız Malatya'nın durumuna gösterdiği hassasiyet nedeniyle bizleri görevlendirdi. Malatya'daki durumu tespit edip Sayın Bakanımıza sunmak üzere burada bulunuyoruz.
Malatya'ya gelir gelmez bizzat ve Genel Müdürlerimiz, Daire Başkanımız, Tarım İl Müdürlüğü, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İlçe Müdürlüklerimiz, TARSİM Yetkilileri ile yaptığımız inceleme sonucu; dün Baskil İlçesinin bir kesimi; Kale İlçesinin Elazığ-Malatya yolu güzergahı ile Bugün; Battalgazi İlçesi, Dilek Beldesi, Yazıhan'ın Göle Yakın Kısımları, Yeşilyurt'un Belli Kesimi; Sürgü, Doğanşehir, Polat, Ören ve Akçadağ İlçesi güzergahında yapmış olduğumuz incelemelerde de ve diğer ekiplerden aldığımız bilgiler doğrultusunda hazırlamış olduğumuz rapor Sayın Bakanımıza arz edilecektir."