Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin bir süredir alt yapı çalışmalarını sürdürdüğü ve Kalkınma Bakanlığı’nın ‘Cazibe Merkezleri Destekleme Programı’na aldırdığı Kayısı Entegre Tesisi projesinin, bürokrasi engeline takıldığı öğrenildi. Kalkınma Bakanlığındaki bürokratların, Kayısı Entegre Tesisinin kamuya ait bir şirket olması nedeniyle desteklenmesinin uygun olmadığı yönünde görüş bildirdiği ve projenin bu nedenle şimdilik beklemede olduğu kaydedildi.
“Tekrar Bakana gideceğiz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yaptığı açıklamada, Kayısı Entegre Tesisi projesi için bütün alt yapı hazırlıklarını tamamladıklarını, Organize Sanayi Bölgesi’nde 70 dönümlük araziyi Esenlik şirketi aracılığı ile satın aldıklarını, tesisin makineleri için İtalyan bir firma ile ön protokol imzaladıklarını söyleyerek “Kalkınma Bakanlığı tarafından bu talebimiz uygun görüldü. İlk etapta Kayısı Entegre Tesisimiz de uygun görüldü. Ama daha sonra orada bürokratların, bunun kamuya ait bir şirket olması nedeniyle desteklenmesinin çok uygun olmadığı görüşünü ortaya koydular. Bu nedenle ilk etapta kabul görmedi. Tekrar Kalkınma Bakanımıza gidip projemizi anlatacağız” dedi.
“Süreç devam ediyor”
Kayısı Entegre tesisi için sürecin devam ettiğini, Kalkınma Bakanına tekrar gidip projenin Malatya için önemini anlatıp olumlu sonuç almak için girişimlerini sürdüreceklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, şunları söyledi: “Kayısı entegre tesisi ile ilgili Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak projelerimizi hazırladık. Gerekli görüşmeler yapıldı. Hatta bir İtalyan firması ile hangi makineleri alacağımız konusunda on protokoller yapıldı. Ancak alım safhasına geçmedik. Organize Sanayi Bölgesinden de 70 dönüm yeri Esenlik şirketi olarak satın aldık. Entegre kayısı başta olmak üzere orada Esenlik farklı üretimler de yapmak üzere alımını gerçekleştirdi. Ama bizim entegre tesisi için kaynak bulmamız gerekiyordu. Dolayısıyla bununla ilgili Kalkınma Bakanlığına müracaat ederek Malatya’nın ‘Cazibe Merkezleri Destekleme Programı’na alınması yönündeki talebimizi ilettik. Kalkınma Bakanlığı tarafından bu talebimiz uygun görüldü. İlk etapta Kayısı Entegre Tesisimiz de uygun görüldü. Ama daha sonra orada bürokratlar, bunun kamuya ait bir şirket olması nedeniyle desteklenmesinin çok uygun olmadığı görüşünü ortaya koydular. Bu nedenle ilk etapta kabul görmedi. Biz bunun ticari bir yatırımdan ziyade Malatya için sosyal faydalarını, kayısının değerlendirilmeyen, satışa sunulmayan tezgahlık olmayan kısımlarının kullanılmasının Malatya üreticisi için büyük bir avantaj olduğunu ilettik. Tekrar bir değerlendirme yapılıyor. Biz de yeniden Bakanımıza gideceğiz, bu projemizi anlatacağız, inşallah neticelendiririz. Süreç devam ediyor.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi