SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Kalitesini Artırmak İçin İHA Kullanılacak

0
Güncellendi - 2020-10-25 17:28:17
Kayısı Kalitesini Artırmak İçin İHA Kullanılacak
A- A+ PAYLAŞ

Dünyada en fazla kayısı üretiminin yapıldığı yer olan Malatya'da bu ürünün kalitesini artırmak için insansız hava araçları (İHA) kullanılacak.

Yaklaşık 9 milyon kayısı ağacının bulunduğu kentte, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kayısı bahçelerinde verimi artırmak için proje başlattı.

Proje kapsamında kayısı bahçelerindeki hastalık ve zararlılar İHA'lar ile tespit edilecek, hastalıklara karşı erken dönemde mücadele edilerek rekolte ve meyve kalitesinde artış sağlanacak.

İHA'larla gübreleme ve ilaçlama  yapılacak, kayısı rekoltesi belirlenecek.

Proje kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı iş birliğiyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğündeki ziraat mühendislerine "Kayısı Yetiştiriciliğinde Hassas Tarım Uygulamaları Eğitim Programı" kapsamında insansız hava aracı ile gübreleme ve ilaçlama eğitimi verildi.

- Kayısı bahçesinde eğitim

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, gelişen teknolojinin tarımsal üretimde kullanılmasını önemsediklerini, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin tarımda sanayi 4.0'a geçilmesine destek verdiğini ve çalışmalar yaptığını anlattı.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesindeki eğitimle ilk önce mühendislere İHA kullanma eğitimi verdiklerini belirten Macit, bu aracı bir çok alanda kullandıklarını, şimdi de kayısıyla ilgili projede bunu hayata geçireceklerini ifade etti.

- İHA ile kayısı ağaçlarına yaprak gübresi atıldı

Macit, şöyle konuştu:

"Öncelikle bu teknolojiyi kullanacak teknik elemanları Fırat Kalkınma Ajansıyla geliştirdiğimiz proje kapsamında eğitiyoruz. Ülkemizde son zamanlarda tarla bitkilerinde ilaçlamadan tutun bir çok alanda İHA'lar kullanılıyor. Malatya'da 9 milyona yakın kayısı ağacı var. Bu ağaçlardaki hastalık takibi, hastalıkla mücadele ve gübreleme gibi işlemleri rahat yapabilmek, daha ucuza mal etmek ve kaliteyi artırabilmek için İHA'ları kullanmayı planlıyoruz. Bu amaçla teorik ve uygulamalı eğitim personelimize veriliyor."

Bu arada eğitim kapsamında İHA ile Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ait kayısı bahçesinde ağaçlara yaprak gübresi atıldı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Metin (4 yıl önce)
    Başlık uymamış kayısıda kaliteyi etkileyen faktörler arasında teknoloji yoktur.Bakanlık tamamen medyaya oynuyur.il müdürü de komik durumlara düşüyor.hep diyorum sadakat lı değil liyakatli insanlar kriter olarak aranmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • muharrem (4 yıl önce)
    Bizim memleketimizde vizyonsuz liyakatsiz insan çok ...ne olacak mimarın mühendisin işini helvacı bakkal yada manav yaparsa herşey olur..
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmet Gökçe (4 yıl önce)
    Bu bir deneme mi yoksa göstermelik bir çalışmamı bizlere ilçe ilçe gezilerek bilgi verilmeli
    0
    0
    Yanıtla
  • Akıldane (4 yıl önce)
    İsraf israf israf.o küçücük drone kaç dakika havada kalıyor kaç litre ilaç kapasitesi var,insanları ve kendinizi kandırmayın.tarım teşkikatı teknolojiyi takip ediyor,çağa ayak uyduruyor dedirtmek için alınmış.ağaçtaki kabuklu biti,kırmızı örümceği,akarları lup ile zor görüyoruz ne kamera varmış onda öyle maşallah hastalık zararlıyı tesbit ediyor.
    0
    0
    Yanıtla