SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Kayısı Lisanslı Depoculukla Değerini Bulacak"

0
Güncellendi - 2017-05-06 21:46:52
A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası ve Ticaret Borsası tarafından lisanslı depo kurulması için proje hazırlandı.

Kalkınma Bakanlığının onayına sunulan proje hayata geçirildiğinde, kayısının gerçek değerini bulması, fiyatta oluşabilecek spekülasyonların önüne geçilmesi sağlanacak.

Lisanslı depo sayesinde ilerleyen dönemlerde de üretici, depoya koyacağı ürün karşılığında alacağı senetle, istediği banka ya da kooperatiften borçlanma imkanına kavuşacak.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Malatya Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası ve bizim öncülüğümüzde Malatya'da lisanslı depo kurulumuyla ilgili son aşamaya geldik." dedi.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında hazırlanan projenin Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilmesini beklediklerini anlatan Özbey, "Bunu gerçekleştirirsek, ilimizin üretimine, üreticisine, tüccarına ve ithalatçılarına bir noktada yardımcı olmuş olacağız." ifadesini kullandı.

Kayısı rekoltesinin yüksek olduğu dönemlerde lisanslı deponun öneminin daha fazla ortaya çıktığını belirten Özbey, bu depoların ürünün bir miktarının muhafaza edilmesine imkan verdiğine, bunun da üreticinin elini rahatlattığına işaret etti. Özbey, "En azından elinizdeki malı kontrol altına almış olursunuz ki bu da satacağınız rakamları meydana getirir. Örneğin 100 bin ton rekolte yakaladığınız bir yılda 20-30 bin ton depolarsanız 70 bin tonu daha rahat ve istediğiniz fiyata satma fırsatına sahip olursunuz." diye konuştu.

- Hijyenik koşullarda saklanacak, kalitesi değişmeyecek

Özbey, lisanslı depolarda ürün hijyenik şartlarda saklanacağı için niteliğinin değişmeyeceğini, bu durumun hem üretici hem de tüketici için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Üreticinin kayısısını depoya koyduğu zaman maddi kayıp yaşamayacağını vurgulayan Özbey, "Önümüzdeki dönemlerde ürün senedi marifetiyle üreticimiz getirip oraya koyduğu malının karşılığında bir senet alacak. Bu senetle istediği bankadan, tüccardan, kooperatiften borçlanabilecek." dedi.

- Fiyatlar ne aşağı ne yukarı çekilebilecek

Lisanslı depo ile asıl gayelerinin ürün fiyatıyla oynanmasının önüne geçmek olduğunu anlatan Özbey, "Ortada bir fiyatta buluşursak hem üreticiyi hem tüketiciyi memnun etmiş oluruz. Üretmemiz önemli değil önemli olan pazarlamak, tüketmek. Eğer pazarlamada sorun yaşarsanız istediğiniz kadar üretin... Üretimle tüketimin buluşacağı bir fiyat oluşumuna lisanlı deponun mutlak suretle katkısı olacaktır." ifadesini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • malatyalı (7 yıl önce)
    kayısıyı ayak altı olmaktan kurtaracak tek yol budur,üretici kötü koşullarda kayısıyı depolamayacak,alacağı ürün senetlerini ihtiyacına göre o günün koşullarında tüccara satacak, çok ama çok kolay bir düzen ,malatya kayısısı zaten en fazla 300-400 milyon dolarlık bir piyasa ,malatya için büyük gibi lakin türkiye ekonomisinin ya da dünya ekonomisinin yanında bir hiç,30-40 milyon dolarlık bir yatırım çok bile gelir,engellemeler olmazsa olur.malatya kayısı piyasalarını en baba tüccarları dahi 10-20 milyon dolarla sallıyorlar.bu iş çok büyük değil,dışarıdan dahi engelleme olmazsa gelip bu işi devlet desteksiz yapan olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    Başta Malatya Ticaret borsası başkanı olmak üzere Malatya da Lisanlı depoculuk konusu kimse doğru şekilde bilmiyor. Lisanlı depoculuk diyor fakat lisanslı depoculuk kurmak için hiç bir girişim yok Lisanslı depoculuk bir anlamda kayısı bankasıdır. Bu bankayı kim kuracak ortakları kim olacak Malatya olarak bu konuda yemekli toplantılar dışında ne yapıldı bilmek istiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulkadir Çolak (7 yıl önce)
    Eğer hakkıyla yapılırsa Malatya'ya çok iyi bir hizmet olur. Ürün kalitesi artar. Millet saklayacağım diye kaysıyı kükürte boğmaz. Hijyen oluşur. Sağlık için çok faydalı bir ürün, sağlıklı koşullarda saklanmış olur.Fiyat belli bir standarda kavuşursa dış alıcılar da güvenle alışveriş yaparlar. Bugün on liraya sattığınız malı yarın üç liraya satarsanız alıcı size nasıl güvensin. Bu arada dış ve iç tüketimle ve satışla ilgili çalışmalar uzmanlar tarafından yapılırsa çok memnun oluruz.
    0
    0
    Yanıtla