Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün koleksiyon bahçesinde daha önce 270 tip ve çeşit olan kayısı sayısının arttığı bildirildi.
Konuya ilişkin yayınlanan bültende şu bilgiler yeraldı:
"Kayısıda ülkesel gen kaynağını bünyesinde barındıran Meyvecilik Araştırma Enstitüsü kayısı koleksiyon bahçesinde daha önce 270 tip ve çeşit kayısı bulunmaktaydı. Bu sene yapılan çalışmalar ile bu sayı 285'e ulaştı. Aktarılan bu yeni çeşitlerle beraber kayısı gen kaynağı çok büyük bir koleksiyon bahçesi haline dönüşmüş oldu. Bu gen kaynağı şu anda ülkemizde kayısı ile ilgili çalışma yapan üniversite ve araştırma enstitülerindeki araştırmacılara büyük bir materyal kaynağı olarak hizmet etmektedir. Ayrıca burada bulunan bazı çeşit ve tiplerin değişik yörelere adaptasyon çalışmaları yapılmakta ve bunların üretime aktarılmasına çalışılmaktadır.
Projenin liderliğini yapan Ziraat Mühendisi Ali Recep Nazlı ; 'Bu gen kaynağı gerek Ülkemiz gerekse de Malatyamız açısından çok önemli görevler yapmaktadır. Burada Avrupadan, İrandan ya da dünyanın herhangi bir ülkesinden gelen kayısılar ve yurdumuzda yetişen kayısı tip ve çeşitleri bir arada muhafaza edilmektedir. Şu anda kayısı ile ilgili Üniversitelerde ve Araştırma Enstitülerinde yapılan birçok melezleme ve ıslah çalışmaları buradan elde edilen materyallerle yürütülmektedir. Ayrıca gene bazı üniversitelerde yürütülen birçok bitki koruma projesi için buradan materyal temini yapılmaktadır' dedi.
Buradaki bütün kayısı tip ve çeşitlerinin her türlü özelliklerinin incelendiğini ve kayıt altına alındığını bildiren Nazlı bunların içinden bazı tiplerin tescile sunulduğunu belirterek; 'Bunların sonuçları alındıktan sonra biz bu tipleri değişik yörelerdeki üreticilerimize ve konu ile ilgilenen araştırmacılara tavsiye edeceğiz' dedi.
Dünyada değişik hastalık ve zararlılar nedeni ile çoğu çeşidin yok olduğu ya da yok olma tehlikesi yaşadığı bu dönemde , burada bulunan koleksiyon ve muhafaza bahçesinin bu anlamda da çok önemli bir görev üstlendiği bildirildi.."