SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Üreticilerinden Destek Talebi

Kayısı Üreticilerinden Destek Talebi
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlerde büyük hasar alan Malatya'da kayısı üreticileri destek talebinde bulundu.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, depremin ardından insanların il dışına çıktığını, ayrıca aşırı yağışlar nedeniyle üreticilerin kayısı ağaçlarına yeterli bakım yapamadığını söyledi.

Kayısı üreticisinin ekonomik kayıplar yaşadığını aktaran Solmaz, şöyle konuştu:

"Bahçesinden verimli şekilde ürün kaldıramayan çiftçimiz geçen yılın mağduriyetini bu yıl da yaşıyor. Devletimizin eli her zaman çiftçimizin üzerinde. Geçen yıl kayısıda meydana gelen manolya hastalığından dolayı çiftçinin büyük ekonomik kayıp yaşadığını gören Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, aynı durumun kirazda yaşanmaması için girişimde bulundu. İlaç firmalarından sponsor bularak, kirazda ilaçlamayı sağladı. Yeşilyurt çiftçisi adına kendilerine teşekkür ediyorum. Bu yıl da Sayın Cumhurbaşkanı'mız ile Tarım ve Orman Bakanı'mızın Malatya çiftçisini yalnız bırakmayacağından eminiz."

Malatya'da kayısıyla geçinen çiftçilere ek ödeme yapılması gerektiğini dile getiren Solmaz, "Bunu yapamadığımız takdirde çiftçi sadece ekonomik kayıp yaşamayacak, hem bahçeden uzaklaşacak hem de devletimiz bunda ekonomik kayıp yaşayacak. Çünkü Malatya'nın ekonomisi kayısıya dayanmakta. Bu yıl mazot ve gübre desteğinin yanında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilere destek sağlanması lazım." diye konuştu.

Kuyulu Mahallesi'nde çiftçilik yapan Fahrettin Avşar ise geçen yıl verim kaybı yaşadıklarını belirterek, "Geçen yıl mahsul olmadı, manolya hastalığı ve zirai don etkiledi, bu yıl verim düşüklüğü olacak. Henüz zirai ilaç almadık, alsak da borçlanarak alacağız. Gübre, ilaç ve sulama giderleri var. Devletimizin bu konularda destek olmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • yeilyurt kayisi (7 ay önce)
    Malatya yesilyurt ilcesinde meyvelerin gozleri komurler gibi yandi, bu sene bittik biz devletimiz bize yardimci olsun bu sene bin ton kayisi cikmaz Malaya'da
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya kale (7 ay önce)
    Malatya kale ilçesinde genellikle kıyıcak köyünde meyve gözleri tomurlar kömürler gibi olup yandı bu senede kaysı yok devlet ten yardım talep ediyoruz
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Battalgazi (7 ay önce)
    Arkadaşlar Battalgazi deki bahçemde Hacıhalil cinsi ağaçlarımda meyve gözü şimdiden kömür gibi olmuş böyle bir durum yaşayan varmı bahçesinde
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Bülent (7 ay önce)
    Desteğin büyüğü,seçimden sonra gelecek ,,,,bekleyin.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • kayisici (7 ay önce)
    Ramazan baskan belediye baskanligi ilce belediye baskanligi en son muhtarlik derken borsaya ugradigi yok anca baska baskanliklarin pesinden kostursun, bu arada aramizdaki vatan hainleri iran ozbek afgan tacik kayisilarini guzel Malatyamizin guzel kayisisina karistirsinlar bu vatan hainleri cezalarini cekmelidir yoksa bu kafa ile gidersek en faz 3 sene sonra kimse kayisi uretmez
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alper (7 ay önce)
    Sürekli esnafa yardım ediliyor. Depremden sonra iki seferde toplam 700 bin faizsiz kredi alan berberler var üstelik kira alınmayan konteyner verilmiş. 10 dönüm arazisi olan çiftçiye mazot ve gübre desteği adı altında 2-3 bin liradan fazla para vermezler. Tarım ve hayvancılık desteklenmeyince insanlar bırakıyor. Ondan sonra neden domates 50 lira, et 450 lira deniliyor, kimse üretmezse, yatırımı traşa yaparsan olacağı bu. Ahırı yıkılan adamlara ahır çadırı verilmedi ama berberler çay ocakları vs konteyner almayan kalmadı. Esnaf da esnaf deyin durun. Onlar da sabah akşam zam yapıp dursunlar serbest piyasa deyip. Bıktık bıktık politikasızlıktan.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mustafa (7 ay önce)
    Devlet Malatya'ya destek vermez. Fındık olacakkki versin. Siz esas tehlikeye bakın. Borsa başkanı görevini yapmayıp Malatya'ya İran Özbek kayisisini sokan üç beş cakala ses cikaramiyorsa Malatya kayısısı üç seneye kalmaz bitecek ve herkes kayısıyı kesecek..bu sene işçi 750₺ den aşağı olmaya ak, mazot seçimden sonra 55₺ olacak. Ama kayısı bakın görün Haziran'da 200₺ geçmeyecek. Çiftçi masrafını karşılayamayacsk. Sorumlusu borsa başkanıdır yazın bir yere. Malatya'ya ihanet edenleri unutmayalim
    %73
    %27
    Yanıtla
  • 200 iyi para boş sallıyorsun limonu 2 liradan alıyorlar mandalin 2 TL bir işçi 1 ton toplasa günlük yarisi işçiye gidiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Akdağ (7 ay önce)
    Mahsul tutunca bu arkadaşlar yardım ediyormu acaba,her zaman ağlamakla olmuyor alternatif ürünlere geçmeyi öğrenmeliyiz
    %49
    %51
    Yanıtla
  • M Hanifi Taştan (7 ay önce)
    Benim 2 evim yıkıldı depremde sonra hastalandım kaaysılarıma manolya vurdu hiç verim alamadım devleten de hiç bir yardım alamadık destek verildi diyorsun hani nerede dilekçe verdik karşı lığını alamadım
    %75
    %25
    Yanıtla