SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısı Üreticisi Piyasayı İzlemeli"

0
Güncellendi - 2016-08-10 04:02:33
A- A+ PAYLAŞ

  • Ziraat Mühendisleri Odası  Başkanı Doç.Dr. Gündüz, kayısı üreticisi çiftçilere bir dizi öneride bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, ekonomik büyümesini büyük ölçüde tarım sektörüne, özellikle de kayısı üretimine yüklemiş olan Malatya’da, hasat sezonunun sonuna gelindiğini belirterek, hasattan sonraki pazarlama / satış sürecinin üretici lehine gelişmesi amacıyla, kayısı üreticisi çiftçilere bir dizi öneride bulundu.

Kayısı üreticisinin kayısı üretimi ile gerçekleştirdiği katma değerin Malatya ve Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağladığını ifade eden ZMO Malatya Şube Başkanı Orhan Gündüz, sözkonusu katma değerin istenilen düzeye çıkarılabilmesi için, kayısı üreticisinin elindeki ürünü piyasaya sunarken piyasa dinamiklerini dikkatle izlemesini, üreticilerin küçük gruplar halinde de olsa birlikte hareket etmelerini; aracıların, komisyoncuların ve ihracatçıların ekonomik güçleri ve bağlantıları iyi araştırılması gerektiğini vurguladı.

Gündüz, kayısı yetiştiricilerine ürün depolaması ve ürün satış yöntemine ilişkin de önerilerde bulundu.

“Kayısı üretiminin iyi olduğu yıllara yakın miktarda rekolte gerçekleşti”

Konuya ilişkin olarak açıklama yapan ZMO Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, ilgili makamlarca yaklaşık 390 bin ton olarak tahmin edilen kayısı üretimi rekoltesinin iklimin kayısı üretimi için iyi olduğu yıllara yakın olduğunu söyledi. Bu yıl öncelikle don olayının, ardından dolu yağışının meydana getirdiği kayıplara ilave olarak, ilkbaharda yaşanan yağış sıkıntısı nedeniyle rekoltenin tahmin edilenden düşük çıkmasının beklendiğini belirten Gündüz, “Uzmanlık alanım gereği bununla ilgili kurduğum bir ekonometrik model Malatya’da kayısı üretim miktarının yaklaşık 350 bin ton olacağını öngörmüştü. Ancak herhangi bir bilimsel platformda paylaşmadığım için, bunu şu an için ihtiyatlı olarak ifade ediyorum” dedi.

Hasattan sonraki aşamada kayısı üreticisi ne yapmalı?

Kayısı üretiminin hasadından sonraki sürecin pazarlama boyutuyla ele alınması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Orhan Gündüz, “Sağlıklı işleyen bir pazarlama ağı hem üreticiyi, hem nihai tüketiciyi hem de aradaki diğer kanalları memnun edecektir. Süreç sağlıklı işlemez ise pazarlama marjı yüksek çıkacak ve böylece sektörde mutsuz bir grup oluşacaktır. Bu grubun başında da üretici ile son tüketici yer alacaktır” diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, kayısı üreticisinin maksimum düzeyde fayda sağlayabilmesi, sürecin sağlıklı işleyebilmesi için, hasat sonrası aşamada ne yapması gerektiği konusunda ise şu maddeleri sıraladı:

  1. Ürün boylama ve sınıflaması yapılmalı

  1. Piyasa mutlaka takip edilmelidir. Piyasa takibi sahip olduğu ürünün boyu ve sınıfına göre yapılmalı,

  1. Piyasa dinamiklerinden aracıların, komisyoncuların ihracatçıların ekonomik güçleri ve bağlantıları iyi araştırılmalı,

  1. Ürünün tamamını hemen hasat sonrası piyasaya sürmemeli, belirli dilimler halinde dönemlere yaymalı, yani bir kısmını şimdi geri kalan kısmını da yine dilimler halinde sonraki dönemlerde piyasayı takip ederek satış yapmalı

  1.  Özellikle hasat zamanı oluşan yüksek işgücü maliyetleri nedeniyle ürünü hemen satmak zorunda kalan üreticilerimizin mevcut olduğunu biliyoruz. Böylesi üretici sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Bu sıkıntı mümkünse işletme dışından bireylerden veya kurumlardan borçlanarak çözülmelidir. Alınacak borcun vadesi en fazla altı ay olmalı ve yine mümkünse faizsiz veya düşük faizli olmalıdır.

  1. Üreticilerimiz mutlaka bir miktar likit varlığa (paraya dönüştürülmesi kolay varlık) sahip olmalı, her yıl yaşanan işçi ücretlerinin ödenmesi ile ilgili sıkıntı ancak böyle çözülebilir. Bu da gelecek yıl için şimdiden yatırım yapmakla mümkündür.

  1. Hiçbir üretici tek başına ürün satışı yapmamalı, aynı köyde yaşayanlar, akraba olanlar veya birlikte hareket edebilecekleri gruplarla ürünlerini birleştirmeli ve böylece fiyat oluşumu konusunda sıkı bir rekabet şansı oluşturmalıdırlar

  1. Unutulmamalıdır ki kayısı ticareti yapan büyük tüccarlar veya ihracatçılar da ürünlerini dönemlere yayarak satmaktadırlar. Yani şu dönemde çok yüksek miktarda kayısı ticareti yapmamaktadırlar. Şu anda piyasaya yüksek miktarda arz fiyatların düşmesine neden olacaktır. Düşen fiyatlar nedeniyle tüccarlar yüksek miktarda alım yaparak rahatlıkla depolayabilmekte ve belirli dönemlerde ihtiyaç duydukları ürünü şimdiden karşılamış olmaktadırlar.

  1. Kontrollü atmosferli depolarda muhafaza imkânı olanlar mutlaka bu gibi depolarda ürünü muhafaza ederek, satış sürecini uzatabilirler. Bu gibi imkânı olmayanlar ise ürünün bozulmasına neden olmayacak şartları oluşturarak depolayabilir ve hemen ürünü satmak zorunda kalmazlar.

  1. Her yıl aynı sıkıntıları yaşayan üreticilerimiz şimdiden gelecek yılın hazırlığını yapmalıdır. Bakım işleri ihmal edilmemeli, piyasa iyi takip edilmelidir.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • ibrahim kızıltan (8 yıl önce)
    rekolte tahminlerinizden daha az , 30-40 bin ton kuru kayısı var neden şişiriliyor bu rakam ?şire pazarı ve ihracatçı el birliğiyle çiftçiyi kaz gibi yolmak için her imkanı seferber ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • hüseyin boztepe (8 yıl önce)
    Sayın hocamın yazdıklarına kısmen katılıyorum .esas olarak 1) rekabet ortamı oluşmalı.bunu kopatatiflerle ve kayısı işleme yöntemlerini çeşitlemdirerek._2) kamu bankası vasıtasiyle çiftçiye faizsiz para verilmeli._3)kayısı fidandikimne sınırlama getilrmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • 1:rekabetide var hiçbir sıkıntı yok pazarlamada çok iyide tutuluyor kayısı, parayı ihracatcılar kazanıyor köylü değil...zamanında çerçi gibi torbayla kayısı satanlar şimdi izmirin yarısını almışlar.. 2:köylüye lazım değil kredi kayısı para ettikten sonra... 3:neden sınırlandırılma getirilsinki kayısı para ediyor iyi fiyata dış ülkelerede göneriyorlar hiç bi sıkıntı yok sıkıntı bu esnaf ve ihracatcıda köylüden ucuza alıyor pahalıya satıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • selahattin (8 yıl önce)
    kayısı üreticisi bunların hepsini iyi biliyor..kayısı ihracatcılarınında köylünün kanını emdiğinide çok iyi biliyor.köylünün sırtından esnafta ihracatcıda oturduğu yerden iyi kazanıyorlar.şire pazarı hırsızın dolandırıcının şebekenin,çakkalın yeri olmuş kayısı üreticisi köylü sahipsiz kalmış boyun eğiyor herşeye.Allah ta o esnafın o ihracatcının tepesine vurur elbet birgün..
    0
    0
    Yanıtla
  • Herkes oturduğu yerden akıl veriyor....! Nerede kayısının sahibi...?
    0
    0
    Yanıtla
  • Söylenenlere aynen katılıyorum.......
    0
    0
    Yanıtla