SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı ve Ürün Geliştirme Araştırma Merkezi Kuruluyor

0
Güncellendi - 2018-12-11 05:25:45
Kayısı ve Ürün Geliştirme Araştırma Merkezi Kuruluyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Türkiye’nin stratejik ürünlerinden birisi olan kayısı konusunda araştırma ve proje üretmek üzere üniversite bünyesinde Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi’nin kurulması için senato kararının alındığı ve YÖK’e başvurunun yapıldığını bildirdi.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde kayısı ve ürün geliştirilmesi, araştırma ve proje geliştirilmesi amacıyla alt yapı hazırlıklarını sürdürdüklerini açıkladığı Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi’nin (KAÜGEM)  kuruluşu için üniversite senatosunda kuruluş kararını aldıklarını ve çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kuruluş ve kurumsal çalışmalarının sürdürülmesinin yanında, akademik ve bilimsel çalışmalara yönelik projeler üzerinde de çalışmaların aynı şekilde yoğunlaştığını aktaran Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Topluma ve öğrencilerimize yeni nesil üniversite anlayışı ile hizmet vermek istiyoruz. Akademisyenlerimizin öğrencilerini yetiştirirken, aynı zamanda yeri geldiğinde tarlada, bahçede, fabrikada, atölyede, laboratuvarda ve köyde bilimsel çalışmalar ışığında üretime, yeniliklere ve istihdama da katkı sunmasını savunuyorum. Gelinen noktada ülkemizin artık buna ihtiyacı vardır. Kayısı Türkiye’nin stratejik ürünlerinden birisidir ve ülkemize yıllık ortalama 400-500 milyon dolar ihracat geliri sağlamaktadır.  Amacımız;  hem kayısı üretiminin stratejik ürün özelliğini korunmasını sağlamak, bu konuda Malatya’nın liderliğini devam ettirmek, hem de pazarlanması ve yeni pazarlara erişmesine yönelik sorunlara bilimsel ve akademik çözümler üretmektir. ” dedi.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Dünya kayısı üretiminde Türkiye 1972’den beri birinci sırada yer almaktadır. Özellikle kayısıdan katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesinde ciddi sorunları vardır. Türkiye’den yurt dışına 12.5 kilogram büyük kutularla ihraç edilen kuru kayısılar küçük paketlere veya işlenmiş kayısı ürünlerine dönüştürülerek üçüncü ülkelere tekrar ihraç edilerek elde edilen önemli döviz geliri ne yazık ki Malatya’ya ve Türkiye’ye gelmiyor. Kuru kayısının yurt içi ve yurtdışında yüksek fiyattan alıcı bulması ve yeni pazarların geliştirilmesi için kayısının beslenme ve insan sağlığı açısından önemi geniş kitlelere doğru bir şekilde tanıtılması gerekir. Nitekim ülkemizde üretilen kuru kayısının yaklaşık yüzde 80-85’lik kısmı ihraç edilmesine karşılık sadece yüzde 10-15’lik gibi çok az bölümü yurt içinde tüketilmektedir.  Kuru kayısının hammadde şeklinde satışı yerine, kayısıdan yeni katma değeri yüksek yeni ihraç ürünleri geliştirilmesi ve ürün çeşitlendirilmesine ağırlık verilmesi ülkemiz kayısı tarımının hem geleceği, hem de ülkemizin kayısı tarımından hak ettiği payı alması bakımından önem arz etmektedir. Bu nedenle Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi’nin kurulması amaçlanmıştır. Açılacak Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkez’inde yapılacak araştırma ve geliştirilecek yenilikler ile Malatya ve ülkemiz kayısı tarımında yaşanan sorunların çözümüne önemli katkılar sunacaktır. Üniversitemizin akademik kadrosu, devletimizin 2023, 2053 ve 2071 idealleri için kayısı konusunda da gereken çalışmayı Malatyalılara ve milletimize karşı bir sorumluluk görevi bilinci ile yerine getirecektir.” şeklindeki bilgileri paylaştı.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • DENİZ (6 yıl önce)
    ÖZNUR HANIM REİSİN SAĞ KOLU KİMSE YIKAMAZ BU BERABERLİĞİ REİS ONA ÇOK GÜVENİYOR
    0
    0
    Yanıtla
  • acaba derler adama? o yüzden mi büyük şehre öznur hanım'ın istemediği selahattin gürkan aday yapıldı?
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sevdalisi (6 yıl önce)
    Yeniden amerikayi kesfetmeye gerek yok. Kayısı ile ilgili zaten bu kurumlar denendi . somut Çozum onerileri olmali koyluye ciftciye ureticiye yardim edilmeli kayısi birligin tekrardan islevsel bir sekilde kurulmali.
    0
    0
    Yanıtla
  • aytalam (6 yıl önce)
    Bundan ziyade kaysi birliginin yeniden kurulmasi ve malatyada meyve suyu fabrikasi olmasi gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gafire KARAMAN (6 yıl önce)
    Türkiye, Dünya kayısı üretiminde 1972'den beri birinci sırada ve kayısı ülkemize yıllık ortalama 400-500 milyon dolar ihracat geliri sağlamaktayken Türkiye'nin en büyük ve en iyi kayısı üretim merkezi Malatya'dır. Bu çerçevede kurulması dört gözle beklenen KAÜGEM için şimdiden Turgut Özal Üniversitesine teşekkür ediyorum. Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut hocamıza bu doğrultuda ayrıca teşekkür ederken biran önce bugüne ve daha çok geleceğe yatırım olabilecek ' Kayısı ve Ürün Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi ' aktifliğe kavuşup YÖK'ten onay almasını umuyorum. KAÜGEM memleketimizi bir adım daha kalkınmaya ve büyümeye götürecektir, buna bütün samimiyetimle inanıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan ÇATAL (6 yıl önce)
    Yeni kurulan bir üniversite olmasına rağmen bu kadar azimle çalışmanızı ve yaptıklarınızla sanki yılların üniversitesiymiş gibi çalışmanız gerçekten takdire değer. Başta sayın rektörümüz olmak üzere tüm ekibinin eline ve emeğine sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Kilic (6 yıl önce)
    Eger kaysi icin bir calisma yapacaksaniz yeni pazarlama stratejisi gelistirin mademki stratejik urun o zaman pazarlamasi da devlet eli ile olmasi lazim devletlerle bir suru ticaret anlasmalari yapiliyor bunlarin arasinda kaysi var mi uc bes tuccarin eline birakirsaniz daha cok proje yapar poz verirsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Esra Nur Kaya (6 yıl önce)
    Malatya Turgut Özal üniversitesi yeni bir Üniversite olmasına rağmen büyük bir yol katetti. Malatya içinde fark oluşturuyor. Bu çalışmadan dolayı teşekkür ediyoruz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Can (6 yıl önce)
    Yapılan ve yapılacak olan projelerinizi çok begeniyoruz hocan ilk yılda bòyle bomba gibiyseniz ben düsünemiyorum ileriyi tebrikler ??
    0
    0
    Yanıtla
  • DİĞER SEÇİMDE ÖZNUR ABLANIN YERİNE ADAYYYYYYY
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (6 yıl önce)
    Kaysı ilgili bu çalışmada başarılı olursanız sayın rektör inanın malatyaya heykelinizi diker malatya devrim gibi bir proje tebrikler
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (6 yıl önce)
    Çok başarılı bir çalışma Malatyamızın Değerlerine önem verildiğini görüyoruz. Malatya Turgut Özal Üniversitesi yeni bir üniversite olmasına rağmen alınan kararlar ve yapılan işler ile kendisini kanıtlıyor ve diğer Üniversiteler içinde fark oluşturuyor. Bu çalışmadan dolayı teşekkür ediyoruz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Yasin (6 yıl önce)
    Hocam gerçekten çok başarılı çalışmalar yapıyorsunuz. Yeni bir üniversite ve yıllardır beklenen projelere imza atıyorsunuz. Bir Üniversiteden çok Bilim yuvası oldu Turgut Özal Üniversitesi Malatya mız için büyük öneme sahip olan Kayısımız için de elinizden geleni yapıyorsunuz inanıyorum ki Kagem sayesinde Kayısımız çok ilerilere taşınacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (6 yıl önce)
    bizde yedik
    0
    0
    Yanıtla
  • Sami pektaş (6 yıl önce)
    1980 den beri yazıp çizdiler burda 2 patrona dünyada da yahudilere teslim ettiler honkok da kilosu 62 $ malatyadada yerel başında hikaye anlatıyorlar.ver mehter.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyasevdalisi (6 yıl önce)
    Sayın REKTÖR'üm Kaysıdan yapılmış olan mişmiş ATOMunu parçalayabilirseniz Türkiyenin bütün sorunları çözülür. Sizde kurtulursunuz, bizde kurtuluruz, memlekette kurtulur velhasıl toptan kurtuluruz. Lütfen parçalayın şu ATOMu.
    0
    0
    Yanıtla
  • DRIJANLI (6 yıl önce)
    yazınızı okudum okudum hiç birşey anlamadım ; nelerden bahsettiğnizi; Bizden kaysı yı almak için bir yer kurun, üretici olarak kaysımızı direk sizlere getirip satalım biz ne anlarız sizin akedemik işlerinizden kaysı satın alma deposu kurun direk kaysısyı size getirelim paramızı alıp gidelim yapacaksanız böyle bir yer yapın reklam yapmayın bize
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA LI (6 yıl önce)DRIJANLI isimli kullanıcı yorumuna
    DRIJANLI ÇOK HAKLISINIZ AMA NERDE SİZİN DEDİĞİNİZ
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (6 yıl önce)
    Hocam kuracağınız merkezde aşağıda belirttiğim kalemleri de yapmak lazım; *Gerçek Kayısı tozu *Katkısız kayısı püresi *Ara mamül olarak taze kayısıdan kayısı meyveli yoğurt *Merkeziniz de ücretsiz kükürt ve nem tayini *Bünyenizde uygulamalı kayısı işleme tesisi *Kayısıyı küçük paketlerde satış *Gerçek rekolte tespiti *Kayısı üreten çiftçileri kayıt altına alıp düzenli eğitim *Bu çiftçilere AB hibe destek alma danışmanlığı *Kayısı birlik tekrar kurulmasına öncülük etmek Bütün bunları toplamda yapasanız faydalı olursunuz, zaten insanlar kayısıyı üretmeyi biliyor, ihracatçı satıp parasını alıyor. Yeni sahalar bulmak gerek.
    0
    0
    Yanıtla
  • omalatyalı (6 yıl önce)TUNCAY isimli kullanıcı yorumuna
    kayısı birlik zaten var
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (6 yıl önce)TUNCAY isimli kullanıcı yorumuna
    Gerçek kayısı tozu ne yahu.
    0
    0
    Yanıtla
  • 5c (6 yıl önce)
    Zaten var ya ... Demekki bir ile yaramıyormuş !!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Feyzullah (6 yıl önce)5c isimli kullanıcı yorumuna
    Evet var, o var olana 2 yıldır müdür atayamayanlara soracaksın, birde oyaya müdür atayamayandan hesap soramayan Malatyalı siyasetçilere soracaksın. Demi yani?
    0
    0
    Yanıtla
  • mete (6 yıl önce)
    Hocam kusura bakma da universitenin sitesine bakıyorum bir sen varsın...hicbir hocanın adi sani yok...2 fakültesi öğrencileri aldi yüksekokulları öğrenci aldi..hoca yok mu sitede gösterilebilecek....senato toplantı diyorsun kim var o senato da ? çok ben merkezcisin hocam be..
    0
    0
    Yanıtla
  • Feyzullah (6 yıl önce)mete isimli kullanıcı yorumuna
    Senatoda kimlerin olacağını bilmiyorsan, yapmış olduğun yorum bir kıymeti harbiyesi yoktur. Daha 2.5 aylık bir üniversitede ufak tefek olabilecek eksiklikler ne kadar da sizi şişirmiş, aman dikkat edin de sağlık sorunu yaşamayasınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faik (6 yıl önce)
    Yavv he heee
    0
    0
    Yanıtla
  • kmll (6 yıl önce)
    Reklamları izlemeye devam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hikmet Yasar (6 yıl önce)
    Önxelikle Kayisi icin bu calisma yerinde bir calismadir. Malatya adina tesekkur ederiz. BIZ Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi olarak Malatya Kayisi Komisyonu kurmaya basladik. Desteklerinizi bekliyoruz. MTSO Meclis Üyesi Hikmet Yasat
    0
    0
    Yanıtla