Türkiye’nin özellikle kuru kayısı piyasasında dünya lideri olmasını sağlayan, ancak yıllardır kronikleşen sorunlarının çözümü yolunda gerçekçi bir proje uygulanamayan Malatya kayısısının Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılmasına katkı sağladığı ortaya çıktı.
Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin ithal ettiği tarım ürünlerine ilişkin açıklama yapan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası’nın bu açıklamasına göre, Türkiye 5 tarım ürünü dışında, tüm tarım ürünlerini ithal ediyor ve bu ithalat Türkiye’nin dış ticaret makasını ithalat lehine açarak, cari açığın her geçen yıl büyümesine neden oluyor.
Buna karşılık, aralarında Malatya kayısısının da bulunduğu 5 tarım ürünü ise, ithal edilmiyor, tam tersine ihraç edilerek Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına katkıda bulunuyor.
ZMO Genel Başkanı Güngör “ Beş ürün hariç ithal etmediğimiz tarım ürünü kalmadı”
Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, Türkiye tarımının ithalata bağımlı hale getirildiğini, ithal odaklı tarım politikalarının sonucu olarak yurt dışından Türkiye’ye ithal edilmeyen 5 tarım ürünü kaldığını, bu ürünlerden birinin de kayısı olduğunu açıkladı.
Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına üzüm, narenciye, fındık ve Antep Fıstığı ile birlikte önemli katkı sunan, geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili alarak dünyada özel bir ürün olarak tescillenen kayısı, Malatyalı üreticiler için hem varlığı hem yokluğu ile sorun olmaya devam ediyor. Sözde ‘Dünya Kayısı Başkenti’ olan Malatya’da kayısıyı etkileyen iklimsel olumsuzlukların yanı sıra özellikle pazarlama sorunu ve fiyat sıkıntısı üreticisini yıllardır perişan etmeye devam ediyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde coğrafi işaret tescili alan gıda ürünleri, üretildiği bölgede ciddi istihdam yaratıp, ekonominin lokomotifi olurken, Avrupa Birliği logosu ile yüksek fiyatlara satılması gereken kayısı, bu yıl yaş olarak üretim maliyetinin çok çok altında 25 kuruş ile 1.2 TL arasında satıldı. Söz konusu bu fiyatların mevcutta borçlu olan kayısı üreticilerinin gerek borcunu gerek işçi maliyetlerini ödemesinin mümkün olmadığı ifade ediliyor. Malatya’da ilgili ilgisiz hemen herkesin her dönem konuştuğu kayısının sorunlarının çözümü için bugüne kadar geçekçi bir proje uygulanmadığı gibi kayısıyla ilgili kuruluşlar ve yetkili kurumlar başta olmak üzere kamuoyunun ilgisizliği bu sorunların daha çok uzun süre çözümsüz kalacağını düşündürüyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com