SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıda 'İlaç Kalıntısıyla Mücadele' Konusunda Toplantı Düzenlendi

Kayısıda 'İlaç Kalıntısıyla Mücadele' Konusunda Toplantı Düzenlendi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da kayısı üretiminde ilaç kalıntısı sorununun önüne geçmek amacıyla düzenlenen toplantıda, doğru ilaç kullanımı ve ihracattaki riskler ele alındı.

Dünya kayısı başkenti olarak anılan Malatya’da, kayısı üretiminde yaşanan ilaç kalıntısı sorununun çözümüne yönelik bir toplantı gerçekleştirildi. Malatya Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri ve zirai ilaç bayileri katıldı.

“İhracatta büyük riskler söz konusu”

Toplantıda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, kayısı üretiminde zirai mücadelenin başladığını belirterek, ihraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısına hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Çiçek, “Kayısı sattığımız ülkeler, özellikle tüketici sağlığı açısından çok daha titiz davranıyor. İlaç kalıntısı nedeniyle ihracatta büyük risklerle karşı karşıyayız. Doğru zamanda, doğru dozda ve doğru ilaç kullanımına dikkat etmeliyiz.” dedi.

“Kayısıda ilaç kalıntısıyla mücadele yılı ilan edildi”

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise dünya genelinde tarım ürünlerinde rekabetin arttığına dikkat çekerek, kayısının ihracattaki konumunu koruyabilmesi için ilaç kalıntısı sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. Özcan, “Özellikle Avrupa pazarı, pestisit tahlillerine büyük önem veriyor. Yaş kayısı ihracatında ciddi sıkıntılarla karşı karşıyayız. Bu nedenle 2025 yılını ‘İlaç Kalıntılarıyla Mücadele Yılı’ ilan ettik. Üreticilerimizin ve bayilerimizin bu sürece hassasiyetle yaklaşmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

“Tüketiciye güvenli ürün ulaştırmak önceliğimiz”

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar da bitkisel üretimde dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek, ilaçlama süreçlerinin mevzuata uygun şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Kayısıda pazar payının kaybedilmemesini adına dikkatli olunması gerektiğini ifade edeb Akar, “Ülkelerin bizden beklentileri her geçen gün artıyor. Amacımız, tüketiciye sağlıklı ve güvenli ürün ulaştırmak.” dedi.

Toplantının ardından Tarım İl Müdürlüğü uzmanları tarafından zirai ilaç bayilerine yönelik “Pestisitler ve Güvenli Kullanımı ile Bitki Koruma Ürünlerinin Satışı ve Depolanması” konulu bir sunum gerçekleştirildi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Kayısı üreticisi (4 hafta önce)
    Öncelikle ildeki tüm ilaçlama sistemlerini alıp satan esnafı ve markaları toplayıp hortum-tabanca ve fanlı ilaçlama sistemlerinde sensörlü ilaç atma ve ilaç dozajlama sistemlerini geliştirmeyi mecburi kılmak gerekiyor. Makineye son gazı veriyorlar tüm bahçeyi ağacı toprağı ilaca boğuyorlar. Amaç sadece ağacı görünce belirli bir dozajdaki ilacı ağacın dallarına yapraklarına iletmek olmalı. dakikada 200 lt atan pompaya gazı verip tonla ilaca onbin tl leri ödeyip her yeri zehirlemek akla mantığa uygun değil. Hem yakıt, hem zaman, hem de ilaç israfı, ayrıca çevre kirliliği. Çiftçi gördüğünü alıp kullanıyor, bu markalar veya firmaların da tıpkı traktörlerdeki TMR geliştirmeleri gibi ilaçlama sistemlerinde geliştirme yönetmeliğine ihtiyaç var. Vatandaş hala kovada ilacı karıştırıp deposuna döküyor ne maske var ne eldiven var. Ziraatçiler tarafından ilaçla birlikte maske ve eldiven verilmesi mecburi olmalı, İlaç karıştırma sistemlerinin bu makinelere entegre edilmesi gerekli. Bu sistemler toz veya sıvı ilacı kendisi karıştırıp depoya aktarıyor. Kimyasal temas minimum düzeyde oluyor. Bunlara geçmek gerekirken yerli diye bildiğimiz markalar çiftçisine 300 bin fiyat karşılığında İtalya' da veya Avrupa' da 1990 yıllarında kullanılan standarttaki makineleri satıyor. Eğitim, denetim ve gelişim şart. Yerli bir mühendis kardeşimiz bu sistemleri yapıyor hem de ithal muadillerinden daha iyi bir şekilde çalışacak şekilde yapmış. Bu gibi kişilere destek verip bu tür sistemlerin yaygınlaştırılması gerekli. Elektrositatik ilaçlama işine hiç girmiyorum bile. Depoyu, şasiyi, poryayı Konya' dan alıp pompayı Manisa' dan getirip Malatya' da birleştirmekle bir yere varılmıyor ne yazık ki. Yenilikleri ve ürettiğin ürüne göre kendini güncelleyip geliştirmezsen işte böyle memleketini, kendini ve toprağını zehirlersin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kazım (4 hafta önce)
    Bu toplantıdan bahçelere pompa ile kara düzen ilaç atan kişilerin haberi var mı? Bu iş salon toplantıları ile düzelmez. Bi tane pompa bulup motorun arkasına bağlayan ilaç atıyor. Ne denetim ne eğitim var!
    %72
    %28
    Yanıtla