SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Kayısıda Uluslar Arası Konsey Oluşturulmasını İstiyoruz"

0
Güncellendi - 2016-06-03 16:03:05
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Biz, Malatya’yı büyüttüğümüz zaman inanın Türkiye’yi de büyütmüş oluyoruz” dedi.

Malatya Ticaret Borsası’nı (MTB) ziyaret eden Tüfenkci, borsaların Türkiye için önemli olduğuna vurgu yaparak, “Burada faaliyet gösteren gerek tacirlerimiz gerekse çiftçilerimiz, üreticilerimiz ürettikleri ürünlerin hak ettiği değerde alınıp satılması için odalarımızın, borsalarımızın faal olması gerekir. Kendinden beklenen görevleri yerine getirmesi gerekir. Biz, üretilen ürünlerin hak ettiği değerde alım satımlarının yapılabilmesi için bakanlık olarak bir takım düzenlemelere imza atıyoruz. Lisanslı depoculuktan başlayarak, akredite olmuş laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünlerin Ürün İhtisas Borsaları kurularak burada alınıp satıldığı bir yapı oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor, son aşamaya geldik. İlgili müdürlerden sunumları aldık, paydaşlarla bir araya gelerek son şeklini verecekler” diye konuştu.

“TİCARET HACMİNİ GENİŞLETMEYİ HEDEF ALAN BİR SİSTEM”

Bakan Tüfenkci, Ürün İhtisas Borsası’na borsalarında ortak olmasını istediklerini kaydederek, bununla ilgili ortaklık şekillerine de son şeklini verip, kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Ürün İhtisas Borsaları’nın artık diğer yatırım araçları gibi elektronik ortamda alınıp satılan ve üretilen elektronik senetlerin borsada yatırım aracı olarak işlem görmesini sağlayacağını kaydeden Tüfenkci, “Kayısıya 4,5 ya da 6 ay sonra fiyatlanacağını düşünerek, alım satım yapabilirsiniz. İlle de kayısı işiyle iştigal etmenize gerek yok. Bankalarda buna yatırım yapabilir. Uluslararası piyasadaki yatırımcılarda yatırım yapabilir. Bunu herhangi bir borsada tekrardan satabilir. Dolayısıyla tarım ürünlerindeki ticaret hacmini genişletmeyi hedef alan bir sistem. Hayata geçtiğinde inanıyorum ki Türkiye’deki tarım ticaretinin gelişmesi noktasında önemli roller alacaktır” ifadelerini kullandı.

“MALATYA BÜYÜDÜKÇE, TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR”

Faydalı önerileri değerlendirip, hayata geçirmeye çalıştıklarına değinen Tüfenkci, “Borsalarda görev yapan meclis üyelerimiz, yönetimlerimiz dahil olmak üzere Türkiye’nin ticaretinin gelişmesi noktasında sürekli öneriler getiriyorlar ve biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde gerçekten yakın bir çalışma ortamı yakalamış olduk. Türkiye için yararlı gördükleri önerileri getiriyorlar tartışıp, değerlendiriyoruz. Türkiye’nin faydasına olan önerileri de hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

Bakan Tüfenkci, Malatya’nın büyümesiyle birlikte Türkiye ekonomisine de katkı sağladığını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye geliştikçe, kalkındıkça, büyüdükçe buradan toplumun her kesimi bundan faydalanacak. Uluslararası refah pastasından Türkiye ne kadar fazla pay alırsa, Türkiye’de yaşayan insanlarda o refah pastasından daha fazla almış olacaklar. Biz, Malatya’yı büyüttüğümüz zaman inanın Türkiye’yi de büyütmüş oluyoruz. Malatya yüzde 10 büyüyorsa, Türkiye ekonomisine de yüzde 1 oranında katkı sağlıyor demektir. Kayısı, Malatya için önemli gelir kaynaklarından birisi ve kayısının Malatya’da düzgün ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıda ticarileşmesi noktasında hem üretim noktasında hem de ticarileşme açısından borsalarımızda önemli rol oynuyor. Bu düşüncem bakidir.”

“KAYISIDA ULUSLARARASI BİR KONSEY OLUŞTURULMASINI İSTİYORUZ”

Kayısıda uluslararası bir konsey oluşturulmasını istediklerini dile getiren Tüfenkci, “Lisanslı depoculuk Malatya’da olması gereken ve gerçekten birilerinin buna el atması gereken karlı bir yatırım. Bakanlığımız kira destekleri bakımından yüzde 50’ye kadar destek veriyor. Oraya konulan ürünlerin kirasında yine çiftçiye destek veriyor. Böyle bir desteklediğimiz üründe sınıflandırılmış, akredite olmuş laboratuvarlarla beraber kuracağımız Ürün İhtisas Borsası’nda kayısının da yer almasını canı gönülden istiyoruz. Kayısı ile ilgili havza bazlı destek çalışmamızı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile beraber devam ettiriyoruz. Kayısının artık ulusal bir konsey veya uluslararası konseyde de sahiplenilmesi, uluslararası düzeyde bir konsey oluşturulmasını istiyoruz. Dünyada da bu işin liderliğinin Türkiye tarafından yapılmasını istiyoruz. Türkiye’de bu işin elbette ki, Türkiye’nin kuru kayısı üretiminin yüzde 80’ini yapan Malatya’nın dünyada da bu işin liderliğini yapmasını istiyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah bu sene içerisinde bu konseyin kuruluşunu da tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.

“PROJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRMEK İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ”

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Gürsel Özbey ise, kayıt dışı konusunda dertli olduklarını belirtti.

Türkiye’nin genel yarasının kayıt dışılık olduğunu kaydeden Özbey, “Pazarlarımızda gıda ürünleri satılması hasebiyle buradaki denetimsizlikten dertliyiz. Pazarlarımızda oluşan trafik yoğunluğundan dertliyiz. İki pazarımızda şehrin merkezinde kalması nedeniyle sıkıntı var. Malatya’ya yakışır yeni pazarlar yapılmasını tabi ki istiyoruz” dedi.

Özbey, hedefleri hakkında da bilgiler vererek, şunları söyledi: “Ürün borsacılığına geçilmesi için gerekli altyapı çalışmalarına hız verdik. Kayısıda lisanslı depoculuğun kurulmasına öncülük ettik. Projesini Fırat Kalkınma Ajansına sunduğumuz elektronik satış salonu projesini hayata geçirmek için desteğinizi bekliyoruz. Kurduğumuz satış salonunun işler hale getirilmesiyle haftada en az bir seans alım satım uygulamasına geçmek istiyoruz.”

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

bakantob1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız