SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kayısı Bahçelerinde Yeni Dönem Hazırlığı

0
Güncellendi - 2021-01-04 02:20:23
Kayısı Bahçelerinde Yeni Dönem Hazırlığı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, çiftçiler meyve ağaçlarını yeni sezona hazırlamaya başladı.

Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescili alınan üçüncü ürün olan Malatya kayısısının ardından çekirdeğine de bu yıl coğrafi tescil belgesi alındı.

"Dünya kayısı başkenti" diye isimlendirilen kentte üreticiler, meyvesi ve çekirdeği tescillenen kayısı ağaçlarına yılın dört mevsimi bakım yaparak, kuru kayısı üretiminden ülke ekonomisine yıllık ortalama 250 milyon dolarlık girdi sağladı.

Dünyanın ağzını tatlandıran kayısı bahçelerinde yeni sezon hazırlıklarına başlayan çiftçiler, budama ve gübreleme çalışmalarının ardından kayısı ağaçlarını çeşitli hastalıklara karşı ilaçlamaya başladı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, kayısının hem Malatya hem de ülke ekonomisine katkısından dolayı Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtti.

Kayısı ağaçlarının yılın dört mevsimi bakım isteyen bir ağaç olduğunu ve üreticilerin bunun bilincinde olarak ağaçlara gerekli bakımları yaptığını dile getiren Macit, "Gelecek sezonun hastalıklarıyla mücadele etmek için ağaçlar yapraklarını dökünce mutlaka bordo bulamacı ilacını atmamız gerekir. Budama yapan çiftçiler, güz ilacını, ilkbaharda budama yaparsa ilkbahar budama ilacını yapması gerekir." diye konuştu.

- "Çoğu mantar hastalığına iyi geliyor"

Macit, geçmiş yıllarda çiftçilerin bu mevsimlerde attığı ilaçları göztaşı ve kireci karıştırarak yaptığını son dönemde hazır ilaçların kullanıldığına dikkati çekerek, şu uyarılarda bulundu:

"Kayısı ağaçlarının sağlığını korumak amacıyla çiftçilerimizin ilaçlama yapması gerekiyor. İlaçları her yıl düzenli olarak atmamız gerekiyor. Hiçbir dönemde ilacı aksatmamalıyız. İklim şartlarına göre yeni bir hastalık veya böcek kayısı ağaçlarına musallat olursa üreticiler teknik elemanlara danışarak mücadelesini yapmalı.

Çiftçilerimize önerimiz mutlaka ağaçlara yüzde 3'lük bordo bulamacı atması. Bordo bulamacı çoğu mantar hastalığına iyi geliyor, bakır ilacı ise sadece yaprak delen gibi hastalıklara iyi geliyor. İlkbaharda oluşacak mantari hastalıkların ilk ilaçlaması göztaşıdır. Kışı, toprak, yaprak ile ağacın gövde ve dalında geçiren mantar hastalıklarının sporları ile mücadelesi için ilaç atılır."

- "Hava soğuk da olsa ilaçlama yapıyoruz"

Yeşilyurt ilçesinde çiftçilik yapan Ertuğrul Yiğit, gelecek sezonun hazırlıklarını sürdürdüklerini, şu anda ağaçlara göztaşı ilacı attıklarını söyledi.

Yeni sezon hazırlıklarının zahmetli olduğunun altını çizen Yiğit, "Biz bordo bulamacı ile kireci yüzde 3'lük oranla karıştırarak göztaşı ilacını kendimiz hazırlıyoruz. Bu ilacı hastalık ve zararlılara karşı yaprak dökümünden sonra atıyoruz. Hava soğuk da olsa biz bu ilaçlamayı yapıyoruz. Bu yıl kayısı fiyatları iyi, bu işi severek yapıyoruz. Daha kaliteli bir meyve ve ağaç sağlığı için bu ilacı atmamız gerekli." değerlendirmesinde bulundu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Ayça (4 yıl önce)
    Siz ne anlarsınız Ahmet bey ozaman kayısı yemeyin bosbosda konuşmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    ne ilacı arkadaş..martta mıyız.ilacı zamanında atmamış burda şov yapıyor..ocak ayında ilaç atıyor..allah akıl fikir versin..birde iklim değişti diyenler var..bakın amerikaya rusyaya mevsimini yaşıyor bize gelince mi iklim değişiyor..var bunda bi oyun..
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandas (4 yıl önce)
    Bu bahçeler neye göre ilaclanıyor.Bu kadar ziraat mühendisi ne yapıyor.Onların gözetiminde ilaclansa iyi olur.Bilincli tarım yapmamız lazım.Kanser vakaları ilimizde cok.Bu ilaclar yıkamayla geçmez,meyvenin,sebzenin hücresine isliyor. Ziraatciler ofislerden cıkıp sahaya insinler
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan körpe (4 yıl önce)Vatandas isimli kullanıcı yorumuna
    Bordo bulamacı kimyasal değildir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (4 yıl önce)
    Bu yil gercekten kayisi az olacak.ocak ayindayiz daha yapraklar agaclarda şunu kabul edelimki iklim degisti malatyanin tadi bile eski tadi yok.don edecekki agac çalışsin.2021 de kayisi iyi para edecek hic bir köylü sikinti cekmeyecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Bir ton ilac kac para mudur bey onu biliyorsaniz yetkililere bir cagri yapinda gariban ciftci ilaci nasil aliyor atan kac kisi atamayan kac kisi onun hesabini yapinda gariban ciftci bir ucuza ilac gubre alsin 1 torba ure 135 tl 1 torba dap 165 tl hepsi cok pahali bir duruma geldi buna cozum bulunsa daha iyi olur saygilar sunarim mudur bey
    0
    0
    Yanıtla
  • Fahri öz (4 yıl önce)
    Kayısı ağacınında anasını ağlattık ilaçlarla. Şu resme bakın komple tarlayı yıkıyoruz ilaçlarla. Birde kendi atan ilaç makinaları çıktı tam oldu.
    0
    0
    Yanıtla