AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya genelinde 13 Nisan'ı 14 Nisan'a bağlayan gece yaşanan zirai don olayının ardından TARSİM ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin kayısı bahçelerinde ön hasar tespit çalışmasına başladığını söyledi.
Milletvekili Çalık, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, TARSİM Malatya Bölge Müdürü Bülent Zelyurt ve Yazıhan İlçe Belediye Başkanı Nevzat Öztürk ile birlikte Malatya’nın Yazıhan ilçesinde zirai don nedeniyle hasar gören kayısı bahçelerinde incelemelerde bulundu.
Milletvekili Çalık incelemeler sonrası yaptığı açıklamada, Malatya'da 13 Nisan'ı 14 Nisan'a bağlayan gece hava sıcaklığının eksinin altına düşmesiyle birlikte yaşanan zirai dondan kayısı bahçelerinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Çalık, Malatya ekonomisinin can damarının kayısı olduğunu, Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonunun kentte bulunduğunu ve yaklaşık 50 bin civarında ailenin doğrudan geçimini bu üründen sağladığını belirterek, “Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısımız zirai dondan ciddi manada etkilenmiş ve çiçekler tamamen kururken, oluşan minicik meyveler tamamen kupkuru olmuş. Yapılması gereken çalışmaları ilk andan ve ilk elden her kademede tek tek takiplerini yapıyoruz. Bugün Yazıhan ilçemizin Sinan Mahallesinde üreticilerimizin kayısı bahçelerini gezdik. Bu bölgede kayısı ağaçlarımızda gördüğümüz tablo hepimizi derinden üzdü. Çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Konuyla ilgili hem Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürümüz Hüseyin Aydın hem de Ziraat Bankası Genel Müdürümüz Alparslan Çakar ile görüşmelerimizi yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Ziraat Bankası Genel Müdürümüz Alparslan Çakar Bey, tarımdan sorumlu daire başkanını Malatya’ya gönderecek, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile yapacakları çalışmalarla hangi çiftçimizin ne kadar etkilendiğini tespitte bulunacak ve gerek destekleme gerekse de ötelemelerle ilgili çalışmaları başlatacaklar” diye konuştu.
HER ZAMAN ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ
Kayısının Malatya üreticilerinin ekmek kapısı olduğunu dile getiren Çalık, “Kayısı Malatya’mızın 300-350 milyon dolarlık ihracat kapısı. Daha önce dondan zarar gören çiftçilerimize 2010 yılında 98 milyon TL destek verdik. O gün TARSİM yoktu, sigorta yoktu, destekler bu kadar değildi. Sonra 2014 yılında buna benzer bir sıkıntı yaşandı. O günde çiftçimizin yanında olduk ve gerekli destekleri verdik. Zor günlerinde, dar günlerinde her zaman çiftçilerimizin yanındayız” dedi. Zirai don nedeniyle eksperlerin il genelinde ön hasar tespit çalışmalarına başladığını ifade eden Çalık, kesin hasarın hasat zamanı yapılacak ekspertiz çalışmalarıyla net olarak ortaya çıkacağını söyledi.
KAYISIDA ÖNEMLİ HASARLAR OLUŞTU
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Malatya'mızda 13 Nisan'ı 14 Nisan'a bağlayan gece yaşanan zirai donun kayısının meyve bağlama dönemine denk gelmesiyle özellikle ova diye adlandırdığımız bölgelerde önemli bir hasar oluşturdu. Yazıhan ilçemizin Sinan Mahallesi’nde incelemede bulunduk ve gördüğümüz tablo gerçekten çok vahim. Milletvekilimiz Öznur Çalık ile birlikte bizlerde yaşanan don hadisesinin zararlarını hem yerinde tahlil ve tetkik etmek, hem de üreticilerimize ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletmek üzere buraya geldik. Tabii ki çok üzgünüz. Bu saatten sonra üreticilerimizin yaralarını saracak kararlar almanın vaktidir” diye konuştu.
EKSPERLERİMİZ SAHADA ÇALIŞMALARA BAŞLADI
TARSİM Malatya Bölge Müdürü Bülent Zelyurt, bölgede ciddi bir hasarın meydana geldiğini, eksperlerin sahada çalışmalara başladını ifade ederek, “TARSİM poliçesi yapmış olan üreticilerimizin ön ekspertizini yapıyoruz. 15 gün içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Kesin hasarı ise Haziran ayında tespit edeceğiz. Üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum” dedi. Yazıhan İlçe Belediye Başkanı Nevzat Öztürk ise, “Yazıhan’da ovalarımızdaki bahçelerimizde yüzde 98’e yakın hasar var. Yazıhan’da 800 bin civarında kayısı ağacı var ve bu ağaçların tamamında hasar var” dedi.
Bülten