SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısının Değeri Düştü.. BU DÜNYADA BİR İLK!"

0
Güncellendi - 2018-11-04 05:09:36
A- A+ PAYLAŞ

HOCA MALATYA'NIN BECERİKSİZLİĞİNE TEPKİ GÖSTERDİ: "ÖYLEYSE NEDEN ALDINIZ?" Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof.Dr.Yavuz Tekelioğlu, Avrupa Birliği (AB) coğrafi tescil işareti aldığı halde ihracat değeri düşen tek ürünün Malatya kayısısı olduğunu söyledi. “Bu durum dünya coğrafi işaret tarihinde bir ilktir’ diyen Prof. Dr. Tekelioğlu “ Avrupa Birliği nezdinde tescil öncesi Malatya kayısının 1 kg. ihraç değeri 2016’da 3,6 dolar iken, tescil sonrası yaklaşık 1 dolarlık negatif değişim yaşayarak 1 kg. fiyatı 2,8 dolara geriledi. Madem böylesine önemli bir kazanımı kullanamayacaktınız, kayısı tescil ile değer kazanmayacaktı neden tescil aldınız?” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile YÜciTA işbirliğinde düzenlenen ve Malatya’da uzun yıllar kayısıya dair çalışmalarıyla bilinen Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın da katıldığı ‘Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Buluşması Uluslararası seminerinde AB Coğrafi İşaret Tescilinin önemi ile ilgili sunum yapan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, başvuru sürecinden beri çok yakından takip ettiği Malatya kayısısının tesciline de değindi.

Sunumunun kayısıya dair detaylarını açıklayan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Türkiye’nin kendine özgü ürünlerinin Avrupa Birliği statüsünde coğrafi işaret tescili almasının çok önemli olduğunu ancak asıl kazanımların bu tescilin ürünün katma değere dönüştürülmesi süreci ve küresel pazardaki fiyatına yapacağı olumlu katkı olduğuna dikkat çekti.

AB Coğrafi işaret tescili alan ürünlerin tüm dünyada ihracat fiyatlarının arttığını ancak bunun en başarısız örneğinin Malatya kayısısı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tekelioğlu, bu durumu dünyada tescil alan diğer tarımsal ürünler ile kayısının tescil öncesi ve sonrası ihracat fiyatlarını karşılaştırarak açıkladı.

“Madem değer kazanmayacaktı neden tescil aldınız?”

“Dünya coğrafi işaret tarihinde tescil aldığı halde fiyatı artmayan aksine ihracat değeri düşen tek ürün Malatya kayısısı’ diyen Prof. Dr. Tekelioğlu, AB tescili almış Malatya kayısısı ile Çin’in Pinggu şeftalisinin tescil öncesi ve sonrası ihracat fiyatlarını açıklayarak şunları söyledi:

“Bakınız Çin'in Pinggu şeftalisi tescil almadan önce 1.5 Yuandı, tescilden sonra 4.5 Yuan oldu. Bizim kayısımızın ise tam tersine fiyatı düşüyor. AB tescili öncesi Malatya kayısının 1 kg. ihraç değeri 2016’da 3,6 dolar iken, tescil sonrası yaklaşık 1 dolarlık bir gerileme ile değeri 2,8 dolara düştü. Yani Malatya kayısısı onca mücadelenin ardından aldığı AB tescilinden sonra fiyat kaybına uğruyor. Dünyada ilk defa tescil almış bir ürün değerinin üstünde ihraç edilmesi gerekirken değerinin altında ihraç edildi. Madem değer kazanmayacaktı neden tescil aldınız?”

“Tescil sonrası coğrafi işaret yönetim süreci yok”

Başarının ve başarısızlığın coğrafi işaret sürecini yönetmekle ilişkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tekelioğlu, “Coğrafi İşaret yönetimi ciddi bir uğraştır. Malatya kayısısı örneği için konuşursak, dünya coğrafi işaretler tarihinde böyle bir durum yok. Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili alıp da ihraç fiyatı düşen tek ürün kayısı.. Karşılaşılan sorunların çözümü yönetişim. Çünkü tescilin ardından coğrafi işaret yönetimi yok. Bunun bir yönetim süreci var. Bu sistem, coğrafi işaret yönetişimi olmazsa yürümez” diye konuştu.

Bir konferans için kısa bir süre önce Malatya'da bulunduğunu hatırlatan YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, kayısı satışı yapan bütün marketleri ve kayısı pazarını dolaştığını, ancak kayısı paketlerinin üzerinde ‘AB Tescil Logosu’ göremediğini vurgulayarak, “Hiç bir yerde kayısı ürünlerin üzerinde AB coğrafi işaret logosu yok. Halbuki 12 Ocak 2018 tarihinde Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescili alan ürünlere amblemli satış zorunluluğu getirildi” hatırlatmasını yaptı.

“Yıllardır yapılan bir kayısı festivali vardı, şimdi yapılmıyor”

Dünyada tescil alan ürünlerin yetiştiği coğrafi bölgelerde o ürünlerle özdeşleşmiş ve artık turizm potansiyeli barındıran uluslararası festivallerin yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Tekelioğlu, “Malatya’nın da 3 yıl öncesine kadar Uluslararası Kayısı Festivali vardı ancak 3 yıldır yapılmıyor. Halbuki kayısı hem Türkiye’nin hem de Malatya’nın uluslararası arenada bilinirliğini sağlayan bir ürün. Ama festivali yapılmıyor. Kayısının festivali, aldığı Avrupa Birliği İşaret Tescili ile birlikte yeniden ve daha içerikli ve nitelikli bir şekilde yapılmalı” diye konuştu.

“Türkiye’nin yaptığı en iyi iş kayısı üretmek”

Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun kayısının hem Türkiye’yi hem de Malatya’yı dünyada bilinir kılan bir ürün olduğu yönündeki söylemlerine paralel olarak thedoghousediaries.com adlı bir internet araştırma şirketinin 2016 yılında ‘Ülkelerin, en iyi hangi işi yaptığı ya da hangi ürünü ürettiği’ konusunda yaptığı araştırmada, ilginç sonuçlar ortaya çıkmış, araştırmaya göre Türkiye’nin yaptığı en iyi iş ‘apricot’, yani kayısı üretmek olarak belirtilmişti.

Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com'un iki yıl önce gündeme getirdiği araştırma sonuçlarında, ülkelerin yaptığı en iyi iş ya da ürettiği en iyi ürünlere göre hazırladığı haritada, Türkiye haritasına ‘Apricot’ yazılmıştı. Araştırma sonuçlarına göre hazırlanan dünya haritasında, örneğin Amerika Birleşik Devletleri, çim biçme makinelerinden kaynaklanan ölümler ve ülkedeki bilim adamlarının aldığı Nobel Ödülleri ile öne çıkarken, Rusya nükleer başlıklı silahlar ve ahududu, Azerbaycan: Korsan yazılımcılık, Norveç: Demokrasi, Danimarka: Eğitim, İspanya: Organ bağışı, Fransa: Turizm, Yunanistan: Zeytinyağı tüketimi, Ukrayna: Doğum control, İtalya: UEFA karşılaşmaları, Japonya: Robotlar, İran: Beyin göçü, Singapur: Bilim, Güney Afrika: Devekuşu, Türkiye ise kayısı ile adlandırılmıştı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Ferit (6 yıl önce)
    Yüce yaradan öyle bir nimet vermiş ki bu kente avrupada türkiye denince akla gelen şey apricot kayısı;hal böyleyken gelinen şu noktaya bakın peki hesabı kim ödemeli yöneticiler mi siyasiler mi çiftçiler mi akademisyenler mi kim?
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail Kayaduman (6 yıl önce)
    Güzel bir yazı doğru konulara değinilmiş.iki gün önce sosyal medyada kaysı birlik ve tarzı kooperatifler ile ilgili bir yazı paylaştım. 2002 öncesi ekonomı alt-üst olmuş maaşlar odenmıyor,Türkiyede bütün tarım ürünleri denize dökülüyor kaysıda durum aynı ozamanlar ineklere yem yapanımı ,kaysı agacını kesenimi desen. Anlayacagın memlekette o gün değer kaybeden ne varsa bugün gelinen noktada azda olsa düzeldi ,bizim bizim kaysı hariç sadece hava olaylarına bağlı bu sürede don varsa çıktı veya düştü fiyat olarak. Sonuç itibarıyla kimse kayısıdan bugüne kadar para kazanamadığı gibi kayısının değerinde aramadık. kayısının değeri nasıl artar ?Kaysınin önce bir sahibi olmalı çiftçiden önce Çünkü Çiftçi guven duymalı ,kazanmalı mecburıyetten yapmamalı bu işi . Çünkü Çiftçi'nin kayısıyı yanıp yanmayacak kaygısı taşımaması lazım,çiftçi düşeceği zaman elinde tutması gereken birilerinin veya birinin olması lazım. kayısı birlik sadece milletin kaysısını alıp paraya çevirmek için olacak bir kurum değildir. kayısının kalitesini geliştirip, kalitenin çeşidini değiştirip , daha çok tüketilmesi için olağan bır kazada güvencesinin oldugu bir sigortasının olması, modern tarım yöntemlerini geliştirerek işçi gücünün azaltması için öncelik etmeli ne tür satış politikası izleme mantığı ile -Bir birlik ,bir kurum olarak bu ilde kayısının gerçek sahipleri olursa bu koparataif ,dünyaya tanıtımında örnek bir kuruluş haline gelebilir. Ancak iki gün önce paylaştığım yazıdaki gibi daha önce kaysı birlik zarar ettiği için ,hükümetler tarafından kapatılmış ve bir daha destek verilmemiş , sonra talep edenler olduysada çözüm yok. işadamlarımız kayısı Sadece üç beş kişinin ticareti ile Malatya'da değer kazandırdı veya kendi menfaatleri doğrultusunda kayısı değerlendirdi, işin ilginç tarafı da hiç böyle girişimlerde olmadı Türkıyede kooperatifler bu kadar gelişmişken . bizim kaysının gelişmemesi çokta ilginç değil aslında bukadar sahipsizlik karşısında bu devletin kooparatifler verdiği desteğin örnekleri bir dünya iken malatyada olmaması çok manidar sizde anladiniz zaten. Zararın neresinden dönülürse kardır sözü var ya, işte Tam da bu bizim için geçerli olsa artık. kayısının tanıtımı ,kalitesinin artırılması ve modern tarımda işçilik masrafının azaltılması Malatya piyasasının düzeltici gibi tarıma daha çok ilgi duyan göç vermeyen bir il haline gelip kayısıdan zarar etme dönemini bitirebiliriz. Bu da bir kooperatifin Samimiyeti ile devletin desteği ile gerçekleşecek bir olay .reklamlar ,panayırlar, fuarları yapılarak kayısının Malatya içerisinde heycanını yaşamamız lazım. bulunamayan Ulaşılması zor bir ürün haline getirirsek dünyada değerini arttırmış oluruz. ancak değeri olmayan bir kayısı elden çıksın da ne olursa olsun mantığı ile iş adamları tarafından yönetilmektedir tekrar degınıyorum bu söze ! Belkide bazılarının menfaatlerine zarar gelmesin diye bu tarz girişimlere izin verilmemiştir yıllardır. Düşünsenize yaz aylarında 50.000 işçi Malatya'da mevsimlik çalışmaya geliyor. Malatya'nın göz bebeği gibi baktığı kayısıyı karşılıksız sevmiş gibi ,bütün gideri neredeyse işçiye vermiş oluyor sezon sonu Malatya'da ekonomi hiç düzelmiyor neden Malatyada kalmıyor gelirimiz tekrar malatya dönsun kaysının getırısı yukarıda araştırmacının dediği gibi ;Avrupa Birliği'ne uygun tanıtım yapmadığımız gibi kaysı biz daha geçindirmiyor ki kaysıda kaliteyi artırmaya yönelik bir şeyler yapmaya ,ne güçümüz kaldı nede umudumuz kaldı. İşin aslıda kimsenin bundan rahatsız olduğu da yok. kazanan kazanıyor mantığı ile cevasını çeken ortada sevasını çekende...
    0
    0
    Yanıtla
  • İzmir bosch (6 yıl önce)
    Sonuç olarak Recep İvedik dediği gibi Fok balıkları çok yalnız.....
    0
    0
    Yanıtla
  • Bir Deli (6 yıl önce)
    Hep bu CaHaPe den oluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed furkan (6 yıl önce)
    Kayısınım Ne iyi yetiştiği Bölgelere imar açıp bina dikenleri bu malatya unutmayacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (6 yıl önce)
    Çin'in ürününü yuan üzerinden değerlendirip kayısınınkini USD üzerinden değerlendirmesine hak veremeyenlere YUH diyorum. Çünkü TL'nin USD karşısında aşırı değer kaybına karşın Yuan böyle bir değer kaybı yaşamadığı için, Yuan üzerinden değerlenen mal USD üzerinden de değerlenmiş oldu. Çin şeftalisi tescilden sonra Yuan üzerinden 3 kat, USD üzerinden de 2 kattan fazla değerlenmiş demektir bu. Kayısı ise, tescilden önce 11 TL imiş, şimdi ise 15,5 TL olmuş yani TL bazında değerlendi deseniz bile fark az. Ayrıca, Çin şeftalisi dolar üzerinden ciddi ölçüde değerlenmişken kayısımız dolar üzerinden ciddi ölçüde değer kaybetmiş. Vakıa bu, eleştirilen de bu. Kayısı için kim ne yapmış, siz ne yapıyorsunuz? Teknoloji bilmez, ilme irfana saygı duymaz, atadan kalma yöntemlerle çiftçilik yapıp teknoloji diye de yalnızca ilaç basmayı bilirsiniz. Profesörün biri gelip taşı gediğine koyunca da lölölö. Hadi oradan! Komik olmayın :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben size YUH bile demiyorum. Lütfen yorumlarinizda kırıcı incitici sözler yazmayınız. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Yemişçi (6 yıl önce)
    Tescili aldığını iddia eden bakanımızın bile konuya vakıf olmadığı bir şehirin kuru yemişini tartışıyorsunuz ah vagon fabrikası ah
    0
    0
    Yanıtla
  • bir vatandaş (6 yıl önce)
    Sayın hocam ne güzel de sorunu tespit etmiş. demiş ki ''Çünkü tescilin ardından coğrafi işaret yönetimi yok. Bunun bir yönetim süreci var. '' o söylediği sözlerde maalesef malatyalı yöneticilerimizde olmadığı için gelinen nokta budur işte..
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 yıl önce)
    BECERİKSİZ, VİZYONSUZ, İŞİNİN EHLİ OLMAYAN, LİYAKATSIZ, HAKETMEYEN VE İŞ BİLMEYEN YÖNETİCİLER YÜZÜNDEN MALATYA VE KAYSI BU HALE GELMİŞTİR.
    0
    0
    Yanıtla
  • sedat (6 yıl önce)
    Bir kayısı üreticisi olarak bu işten vaz geçmek üzereyiz yakında ağaçları kesip yonca dikip kurutup hayvancılık yapanlara satacağım kilosu 1 TL 1TL 25 kuruşa satıpta bahçemden kazandığımın 3-4 katını daha masrafsız kazanmayı planlıyorum Avrupa'da kilosu 28-31 Avro Kilosu giden kuru kayısı sahipsiz olduğundan bizden 1,5 Avroya alınıp 15 ile 20 katı daha fazla fiyata Avrupa'daki tüketiciye fahiş paralara satıyorlar Malatyanın sorunu Vekillerimiz bir gün olsun Kayısının adını sorunlarını ağzına almıyorlar kayısı fiyatının yükselmesini çeşitli siyasetçilerde istemiyor amaç köylünün elinden spekülatif nedenlerle ürünü ucuza kapmak daha pahalı satmak ve ardından servetine servet katmaktır
    0
    0
    Yanıtla
  • Sami (6 yıl önce)
    30 yıldır kaysı yerel yöneticilerin stk.larının mağazin malzemesi olmuştur.sipekülatörlerin elinde tahtaravali olarak kullanılmaya devam edecektir.malatyanın bir değeri olmasına rağmen değersizlik kadei olmuştur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yavuz (6 yıl önce)
    Vizyonsuz Malatya TSO Yönetimimden kayısının AB Coğrafi İşaret tescil belgesini alıp Ticaret Borsasına versinler. Ama eski TSO Başkanı Hasan Erkoç'tan helallik almak şartıyla.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (6 yıl önce)
    Çin Şeftalisinin değerinin Çin para birimi üzerinden değer kazandığı söylenmiş. Fakat kayısı fiyatı dolar üzerinden düştüğü belirtilmiş. Doğru bir kıyaslama değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Oktay Özelçi (6 yıl önce)
    Geçen yıl Ekim 2017 Malatya Şire pazarında Gunkurusu kayısı aldım. 18 TL /kg Ekim 2018 de aynı pazardan 25Tl/kg dan aldım . Aynı tarihleri dolar bazında incelediğimizde Kayısının % 5 kadar ucuzladigi görülecektir. Piyasa verileri değil Malatya da satılan alışveriş rakamlarını görmek daha gerçekçi olur. Selam ve Saygılarımla M. Oktay Özelçi .
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (6 yıl önce)
    Hayret bu haberi nasil yapabildiniz sayin editor...vekil baciniz kızmasın secim arefesinde....
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (6 yıl önce)
    Kendisini otorite zanneden bilim adamcıkları nerede. Vatandaş bu durumun hesabını sorun. Vebal büyük. Kayısının geleceği bu şehirde tehlikede. Yerel basın çok tepki alınıyor diye vekillerin AKP teşkilatının haberlerini aynı gün kaldırıyorsunuz. Tepkileri görmezden gelmeyin. Kayısı = MALATYA Bunu kimse silemez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam ve Güzel Kayısım (6 yıl önce)Ülkem ve Malatyam isimli kullanıcı yorumuna
    Birileri çalışır işini yapar birileri de oturur sadece sağa sola laf atar
    0
    0
    Yanıtla
  • fraksiyon (6 yıl önce)
    milletvekillerine sormak lazim ne is yaparlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Abuzer (6 yıl önce)
    Bu işin suçlusu kim ? Işını iyi yapmayan hangi kurum ? Ya çiftçi mi işini iyi yapmadı da bu kadar düştü? Yoksa avantacılar mı çok? Şuanda milletvekili olan bir şahıs seçilmeden önce kayisimiza gereken değeri kazandıracam diye ortalıkta dolanıyordu sonra nedense sesi kesildi veya kestiler ??
    0
    0
    Yanıtla
  • MalatyaPlatformu. (6 yıl önce)
    Bee heyy işbilmezler kabiliyet düşmanları eyyamcılar goygoycular voyvoycular yalakalar şakşakcılar yandaşlar candaşlar onunadamıcılar bunun adamıcılar kırtikciler. Bir an önce silkelen ve kendine gel Malatyam Yavuz hocamın ağzına ve kalemine sağlık bu arada... ! ! !
    0
    0
    Yanıtla
  • Darendeli (6 yıl önce)
    İhracat Yapanlar Nasıl İhraçatı büyütürüz derdinde değilde Nasıl Köylüden ucuz kaysı alırız derdine düşerlerse Kaysı Ayak altına düşer elbette Yazık Yazık Sahipsiz Malatyaya Sahipsiz Emeğimize!
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulvahap gulezgin (6 yıl önce)
    kayısı ve benzeri tarımsal ürünler kimlerin tekelinde kamunun denetim ve yönlendirme gücü kimler tarafından yerine getiriliyor. Malatya yerelinde seçilmiş ve atanmışlar şehrin ve kayısının sorunlarına ne kadar ilgili?
    0
    0
    Yanıtla
  • ziraatci Hasan (6 yıl önce)
    Helal size Yavuz hocam.Siz konuşun,Malatya'daki çözüm üretmesi gerekenlerde utansın.Siz in eleştiri ve önerilerinizi önemsiyoruz ve takdir ediyoruz. Selam ve saygılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • ALKIŞ, ALKIŞ ALKIŞ DOĞRU SÖZE
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    çiftciler kayısı kooparatifleri kurmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sizler tecrübeli üreticiler olarak başlatın biz ardınızdan gelelim efendim. İyi günler...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sığma küfteciler (6 yıl önce)
    Amcanın söylediği sorun sığma küfte yenerek çözüm bulunacak bir sorun değil malasef ah Malatya ah
    0
    0
    Yanıtla
  • Bulgurcu (6 yıl önce)
    Film festivali esenlik vagon fabrikası yöresel lezzetler Mevlüt taziye çadırı yalan rüşvet yolsuzluk şelaleciler UNICEF tarafından dünya tarihi mirasına dahil edilen kadim şehir malatyamızın kapasitesiz siyasilerinin ve halkının gündemi bunlardan oluşuyor haber konusu Malatyalıları aşar bunlar bulgur yemekle çözülecek sorunlar değil malasef
    0
    0
    Yanıtla
  • Ziraatci Hasan (6 yıl önce)Bulgurcu isimli kullanıcı yorumuna
    Tebrikler.Doğru eleştirilerinz için.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA LI (6 yıl önce)
    Sayın Hocam bu konuyu sizden ricam " reise yazılı olarak bildirmeniz" Malatya'mız çok oy kaybedecek bu gidişle
    0
    0
    Yanıtla