İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Asma, katıldığı bir programda kayısı ile ilgili bilgiler verdi.
"Malatya dünya kuru kayısı üretiminin %60-80’ini ve dünya kuru kayısı ticaretinin %85’ine sahip durumdadır." diyen Doç. Dr. Asma şu soruları yöneltti. " 2011 yılında 90 bin ton kuru kayısı ihraç ederek 365 milyon Amerikan Doları girdi sağlamış durumdadır. Bu rakamlar çok göz alıcı ama yeterli mi? Şunu demeye getiriyorum ülkemizin bir ili neredeyse meyveciliğini tek bir ürün olan kayısıya bağlamış olmasına rağmen yeterince gelir elde ediyor mu? Kayısı ihracatıyla ülkeye girdinin 1 milyar Amerikan Doları olması neden hedeflenmesin? İnsanın aklına kayısıyla ilgili birçok soru geliyor. Bu soruların muhatabı kim? Bu kadar önemli olan ve bir ilin adının önüne geçmiş bir ürünün sahibi kim? Fındığın reklamı yapılarak fındık ihracatındaki artış yöntemi kayısı için neden uygulanmasın? Kayısını pazarlaması konusunda bilimsel araştırmalar neden yapılmıyor? Neden yeni kayısı çeşitleri üretilerek mayıs-ekim ayları arasındaki dönemde piyasaya taze kayısı sunulmasın? Birçok ürünün yapımında kullanılacak olan kayısı pulpu konservesi üretimi neden yapılmamaktadır? Kayısı ürünü skalası neden genişletilmesin? Kayısının kullanım alanı neden genişletilmesin? Örneğin çayın gün kurusu kayısıyla veya kayısı pulpuyla kıtlama şeklinde içilmesi gibi. Kuru kayısı üretiminde mekanizasyona gidip üretim maliyeti neden düşürülmesin? "
Doç.Dr. Murat Asma, konuşmasının devamında; " Malatya’da kayısıyla uğraşan çeşitli kuruluşlar var fakat bunlar arasında işbirliğini sağlayacak, ileriye yönelik kayısı stratejik planını yapacak, kayısı konusunda yapılacak araştırmaları yönlendirecek, bir organizasyona ihtiyaç vardır. Kısacası kayısının bir sahibe ihtiyacı var. İşte bu düşünce ile “Ulusal Kayısı Konseyi” kurulması planlanmış fakat her nedense yürürlüğe girmemiştir." ifadelerini kullandı.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.