- Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Kılınç, kayısı hasat sezonunun sonuna yaklaşıldığı şu günlerde, çiftçilerin işçi maliyetlerini karşılayabilmek için kayısısını çok düşük fiyata satmak zorunda kaldığını söyledi.
Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç, “Kayısıya Avrupa Birliğinden 10 tane de tescil verilse, üç-beş tane ihracatçıya teslim etmekle ve mevcut yöntemlerle bu sorun çözülmez” dedi. Kılınç, eski Vali Mustafa Toprak döneminde ihracatçıların üreticiden 7.5 TL’den aşağı kayısı alınmayacağı sözünü verdiğini ileri sürerek, “Ama maalesef verilen bu sözler tutulmadı. Kayısının kilogram fiyatı 4 TL’ye kadar düştü’ diye konuştu.
“Üretici perişan, işçi maliyetini ödeyemiyor”
Ziraat Odaları Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, hasat sezonunun sonuna yaklaşıldığı şu günlerde, çiftçilerin işçi maliyetlerini karşılayabilmek için kayısısını çok düşük fiyata satmak zorunda kaldığını söyledi. Son dört yıldır bankalara olan borçlarını ödeyemediğini hatırlatan Kılınç, “Malatya üreticisini bu yıl bir de kuraklık vurdu. Zaten 4 yıldır borcunu ödeyemiyordu. Kayısı fiyatları çok düşük. İşçi maliyetini bile kurtaracak durumda değil. Eğer bu yıl da ödeyemezse Malatyalı üretici 9. aydan itibaren büyük oranda icralık olacak” şeklinde konuştu.
Tarım İl Müdürlüğü’nün rekoltesinin doğru olmadığını, bu yıl ihracata gidebilecek 80 bin ton kuru kayısının bulunamayacağını ifade eden Kılınç, “Açıklanan rekoltenin doğru olmadığını herkes biliyor. Ben buradan, rekolteye ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle Sayın Valimiz Ali Kaban’a da teşekkür ediyorum. Kayısı için çaba gösteriyor ancak piyasaya bir müdahale olmadığı sürece, kayısı için bir taban fiyat belirlenmediği sürece fiyatlar düşük olmaya devam edecek” dedi.
“Çiftçimiz malını satmasın, kayısı 10 TL’ye yükselir”
Üreticilere malını satmamaları çağrısında bulunan Yunus Kılınç, “Mümkünse ineğini satsınlar, malını satsınlar işçi parasını ödesinler. Şayet kredi kullanma imkanları varsa kredi kullansınlar. Çünkü kayısı gerçekten az. Eğer kayısılarını pazara indirmezlerse kayısı 10 TL’den aşağı inmeyecek. Üreticilerimiz, imkanları varsa bu gereceğe göre hareket etsinler” ifadelerini kullandı.
“İhracatçı bedava alıyor”
Eski Vali Mustafa Toprak döneminde ihracatçıların katılımıyla yapılan toplantıda, ihracatçıların üreticiden 7.5 TL’den aşağı kayısıyı almayacakları sözünü verdiğini ileri süren Kılınç, şunları söyledi:
“Maalesef Malatya’da kayısı piyasası 4 tane ihracatçının elinde. Şimdi bu sözü tutmuyorlar. Onların inisiyatifine bırakılmış vaziyette. Şu anda birinci kalite kayısı yaklaşık 6 TL’den, ikinci ve üçüncü kalite kayısılar 4-5 TL’den satılıyor. Üreticilerin bu fiyatlarla işçi maliyetlerini karşılaması mümkün değil. Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili alan kayısının hali içler acısı. Kayısıya taban fiyat belirlemeden, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alım yapılmak suretiyle desteklenmeden ve fındık gibi alan bazlı destek kapsamına alınmadan 10 tane de tescil alsa, mevcut yöntemlerle kayısının kronik sorunları çözülmez.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com