SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"10 Tescil Verilse de, Mevcut Yöntemlerle Sorun Çözülmez"

0
Güncellendi - 2017-08-09 05:47:34
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Kılınç, kayısı hasat sezonunun sonuna yaklaşıldığı şu günlerde, çiftçilerin işçi maliyetlerini karşılayabilmek için kayısısını çok düşük fiyata satmak zorunda kaldığını söyledi. 

Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç, “Kayısıya Avrupa Birliğinden 10 tane de tescil verilse, üç-beş tane ihracatçıya teslim etmekle ve mevcut yöntemlerle bu sorun çözülmez” dedi. Kılınç, eski Vali Mustafa Toprak döneminde ihracatçıların üreticiden 7.5 TL’den aşağı kayısı alınmayacağı sözünü verdiğini ileri sürerek, “Ama maalesef verilen bu sözler tutulmadı. Kayısının kilogram fiyatı 4 TL’ye kadar düştü’ diye konuştu.

“Üretici perişan, işçi maliyetini ödeyemiyor”

Ziraat Odaları Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, hasat sezonunun sonuna yaklaşıldığı şu günlerde, çiftçilerin işçi maliyetlerini karşılayabilmek için kayısısını çok düşük fiyata satmak zorunda kaldığını söyledi.  Son dört yıldır bankalara olan borçlarını ödeyemediğini hatırlatan Kılınç, “Malatya üreticisini bu yıl bir de kuraklık vurdu. Zaten 4 yıldır borcunu ödeyemiyordu. Kayısı fiyatları çok düşük. İşçi maliyetini bile kurtaracak durumda değil.  Eğer bu yıl da ödeyemezse Malatyalı üretici 9. aydan itibaren büyük oranda icralık olacak” şeklinde konuştu.

Tarım İl Müdürlüğü’nün rekoltesinin doğru olmadığını, bu yıl ihracata gidebilecek 80 bin ton kuru kayısının bulunamayacağını ifade eden Kılınç, “Açıklanan rekoltenin doğru olmadığını herkes biliyor. Ben buradan, rekolteye ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle Sayın Valimiz Ali Kaban’a da teşekkür ediyorum. Kayısı için çaba gösteriyor ancak piyasaya bir müdahale olmadığı sürece, kayısı için bir taban fiyat belirlenmediği sürece fiyatlar düşük olmaya devam edecek” dedi.

“Çiftçimiz malını satmasın, kayısı 10 TL’ye yükselir”

Üreticilere malını satmamaları çağrısında bulunan Yunus Kılınç, “Mümkünse ineğini satsınlar, malını satsınlar işçi parasını ödesinler. Şayet kredi kullanma imkanları varsa kredi kullansınlar. Çünkü kayısı gerçekten az. Eğer kayısılarını pazara indirmezlerse kayısı 10 TL’den aşağı inmeyecek. Üreticilerimiz, imkanları varsa bu gereceğe göre hareket etsinler” ifadelerini kullandı.

“İhracatçı bedava alıyor”

Eski Vali Mustafa Toprak döneminde ihracatçıların katılımıyla yapılan toplantıda, ihracatçıların üreticiden 7.5 TL’den aşağı kayısıyı almayacakları sözünü verdiğini ileri süren Kılınç, şunları söyledi:

“Maalesef Malatya’da kayısı piyasası 4 tane ihracatçının elinde. Şimdi bu sözü tutmuyorlar. Onların inisiyatifine bırakılmış vaziyette. Şu anda birinci kalite kayısı yaklaşık 6 TL’den, ikinci ve üçüncü kalite kayısılar 4-5 TL’den satılıyor. Üreticilerin bu fiyatlarla işçi maliyetlerini karşılaması mümkün değil.  Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili alan kayısının hali içler acısı. Kayısıya taban fiyat belirlemeden, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alım yapılmak suretiyle desteklenmeden ve fındık gibi alan bazlı destek kapsamına alınmadan 10 tane de tescil alsa, mevcut yöntemlerle kayısının kronik sorunları çözülmez.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • murat (6 yıl önce)
    Sayın başkan, bugüne kadar siz ve temsil ettiğimiz ziraat odası kayısı ile ilgili ne proje urettiniz? Hangi sorunun çözümüne katkıda bulundunuz? Kayısı satmayin demek kolay. Sizin eleştirdiğimiz paydaslardan ne farkınız var? Sadece laf uretiyorsunuz. Yapılmalı, edilmeli ya da devlet versin edebiyatını bırakın. Biz şunu yaptık, şu projeyi ü hayat gecirdik moduna geçin. Aksi taktirde 2018 yılında bugünkü fiyatları arayacağız galiba...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ekrem (6 yıl önce)
    Yunus Beye Teşekür ediyorum doru söylüyor. Çünkü yapılan Rekolte açıklaması Kayısı rekoltesi değil siyasilerin baskıcı Rekoltesiydi. Arkadaş bu kadarınada pes yani Tarım il müdürü o rekolte ile kendini nereye getirtmeye çalışıyor kime şirin gözükmeye çalışıyor bıraksın Siyasilerin bir grup rant peşinde olan esnafa yalakalık için bunu söyletmelerine alet olmasın, ilgili olduğu kurumun gerçek sahiplerin (ÇİTÇİLER) sorunlarını dile getirir ise daha iyi olur deri.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ekrem (6 yıl önce)
    Yunus Beye Teşekür ediyorum doru söylüyor. Çünkü yapılan Rekolte açıklaması Kayısı rekoltesi değil siyasilerin Rekoltesiydi Arkadaş bu kadarınada pes yani Tarım il müdürü o rekolte ile kendini nereye getirtmeye çalışıyor kime şirin gözükmeye çalışıyor bıraksın Siyasilerin bir grup rant peşinde olan esnafa yalakalık için bunu söyletmelerine alet olmasın, ilgili olduğu kurumun gerçek gerçek sahiplerin (ÇİTÇİLER) sorunlarını dile getirir ise daha iyi olur deri.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (6 yıl önce)
    Bu adamı 9 köyden kovarlar. Malatya bu adamı barındırmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alişan (6 yıl önce)
    Çiftçinin ne satacak İneği ne de kullanabilecek kredisi yok artık, Kayısıya taban fiyat uygulaması olmadan bu fiyatlarla bu Çiftçiler daha uzun süre sürünürler .
    0
    0
    Yanıtla
  • kayısıcı (6 yıl önce)
    bir hafta önce kardeşim 1 torba numune kayısı götürdü şire pazarına fiyat ne eder diye kayısıya 2,5 tl istemiş cambazın biri 2,25 demiş kardeşim beklemeyem verip gidem demiş cambaz vazgeçmiş arkasından cambazın başka arkadaşı gelmiş fiyat kırmış arkasından dip fiyat verecek başka cambaz gelmiş 1 tl vermiş kardeşim de ana arvat düz çekmiş ürünü satmamış şire pazarı leş kargaları dolmuş sayın yetkililer köylü kıyafeti giyinin şire pazarının durumunu görün köylü milletin efendisi değil artık kölesi durumuna düşmüş
    0
    0
    Yanıtla
  • erdal (6 yıl önce)
    alan bazlı destek olmadan kayısı dolayısıyla malatya ayağa kalkamaz
    0
    0
    Yanıtla