Vali Ali Kaban, Battalgazi İlçesinde Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce tesis edilen badem ve ceviz bahçelerinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Vali Kaban’ın inceleme gezisine Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Zülküf Yıldırımoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Battalgazi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Basri Hacioğlu ve müdürlük teknik personeli katıldı.
Vali Kaban, ilk olarak 2014 yılında Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında tesis edilen 10 dekar alandaki badem bahçesini gezerek yetkililerden ve bahçe sahibinden bilgi aldı.
Bahçe sahibi Şahap Demirel, Vali Kaban’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Sayın Valim bu projeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın desteklemesi ve İl Müdürlüğümüzün katkılarıyla tesis ettik. Bizim gücümüz bu bahçeyi tesis etmeye yetmiyordu. Sağ olsun devletimiz bize yardımcı oldu ve böyle güzel ve kaliteli bir bahçe sahibi olduk” dedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Yıldırımoğlu, kayısı üretiminde zaman zaman sıkıntılar meydana geldiğini bu sebepten üreticileri kayısıya alternatif ürünler yetiştirmeye teşvik etmek amacı ile bu tür projeleri hayata geçirdikleri söyledi.
Vali Kaban da “Önemli olan ürettiğimiz ürünün kalitesi ve ekonomik değeridir. Alternatif ürünler yetiştireceğiz diye ekonomik değeri ve pazarlama sorunu olan ürünleri yetiştirmemiz doğru olmaz. Kayısı üretimine ihtiyaç olduğu kadar diğer ürünlere de ihtiyaç var. Bu tür projeleri üreticilerimize, çiftçilerimize yaygınlaştırmamız lazım, alternatif ürünün olması güzel iyi bir alternatif ürünün olması üreticilerimiz ve çiftçilerimiz açısından daha da güzel. Gördüğüm kadarıyla daha 2,5 – 3 yaşında olmasına rağmen bademler meyvesini vermeye başlamış. İlgili arkadaşlardan da öğrendiğim kadarıyla pazar aşamasında da hiçbir sorun yaşanmıyor. Demek ki badem ilimizde kayısı üretimimizden sonra üreticilerimize katma değer sağlayabilecek bir üründür. 5 yaşında ideal verimine ulaşacağını varsayarsak dekardan 300 kg, 10 dekardan 3.000 kg ürün elde edilmiş olacaktır ki, bu da azımsanamayacak kadar iyi bir getiridir. ” dedi.
Badem bahçesinden sonra, Boran Mahallesinde DAP (Doğu Anadolu Projesi) kapsamında yüzde 50 hibe destekli, Şener Çavuş ve Ramazan Uğur’a ait olan 41 dekar ceviz bahçesini gezen Vali Kaban’a yetkililer tarafından proje ve bahçede yetiştirilen ceviz cinsi hakkında detaylı bilgiler verildi.
Bahçe sahipleri ile bir süre sohbet eden Vali Kaban, ziyaret etmiş olduğu bu iki projenin de çok isabetli olduğunu, üreticilerimize tatmin edici oranda gelir getireceğini ifade ederek bu projelerde emeği geçen herkese teşekkür edip bol ve bereketli ürün elde etmeleri temennisinde bulundu.
Bülten- malatyahaber.com