SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısıya Kalıcı Bir Çözüm Şart"

0
Güncellendi - 2020-04-13 19:48:16
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kayısı üreticilerinin monilya ilacını zamanında ve kurallarına göre atmalarına rağmen yağışların ara vermemesi nedeniyle meyvelerini kurtaramadığını belirterek “Her yıl başka bir sebeple altın değerindeki  bir ürün göz göre göre yok oluyor. Üreticiler  perişan oluyor. Sorun sadece doğal felaketler değil, kayısıya kalıcı bir çözüm şart” ifadelerini kullandı.

Malatya’da 8 milyon civarında kayısı ağacından yaklaşık 350 bin ton yaş kayısı, 110 bin ton kuru kayısı elde edildiğini, Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 55’i, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 85’i Malatya’da gerçekleştirildiğini kaydeden Ağbaba, “Ancak bu kadar değerli ve önemli bir stratejik ürünün  üreticisinin yüzünü güldürememesi düşündürücü. Her yıl aylarca emek verdikleri ürünlerinin farklı sebeplerle elden gitmesi, verilen emeklerinin karşılığını alamamaları üzüntü vericidir” dedi.

"AŞIRI YAĞIŞLAR TOZLANMAYI ENGELLEDİ"

Rakımın 600 metre olduğu bölgelerde başlayıp bin 200 metreye kadar olan yerlerde çiçeklenme döneminin sonunda  Malatya’nın değişik bölgelerinden üreticilerden telefonlar aldığını belirten Ağbaba, üreticilerin sıcaklık ve aşırı yağışlar nedeniyle çiçeklenmede ve meyvelerin döllenmesinde problemler yaşadıklarını,ilaçları tam ve zamanında atmalarına rağmen monilya hastalığı nedeniyle kalite ve verim kayıplarının meydana geldiğini söylediklerini belirtti.

"KAYISIYA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ"

Ağbaba, “İnsan vücuduna sayılamayacak kadar çok faydası olan, Dünya’nın en önemli meyvelerinden biri kuru kayısının neredeyse tek başına üreticisi konumundaki Malatya’da her yıl farklı sebeplerle üreticilerin ciddi sıkıntılar yaşaması sadece doğa olayları ve kadere bağlanıp geçiştirilemez. Don,dolu, fizyolojik dökülme, monilya hastalığı derken kayısı üreticileri gün yüzü göremez oldu. Daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi üreticilerimizi doğal felaketler karşısında korunup kollanması, alan bazlı desteklerle desteklenmesi, TARSİM sisteminin üretici lehine düzenlenmesi gerekiyor.Üreticiler ilaçlarını zamanında,kurallarına uygun bir şekilde atmalarına rağmen ağaçlarında meyve kalmadığını  belirtmektedir. TARSİM’den gelen eksperler ise Monilya hastalığının sigorta kapsamına girmediğini belirterek  hasar yok raporları vermektedir. Kayısı üreticilerinin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmez ise üretici eriyip bitecek, Malatya kan kaybetmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Bülten- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Çiçeklenme dönemindeki don etkisi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Filiz alkan (4 yıl önce)
    Biz okadar emek veriyorum borc altina giriyoruz emeyimiz hep hice sayiliyor kayisi yaniyor hersey bitiyor borc odemede zorlaniyoruz nasil olacak bu isci parasi ilac gubre parasi derken batiyoruz bizlerede bi care bulun nasil olacak biz bahcelere gidemiyoruz yasak bahce surulecek gidemiyoruz elimiz kolumuz bagli
    0
    0
    Yanıtla
  • Filiz alkan (4 yıl önce)
    Kayisiya okadar emek veriyoruz ilacidir gubresidir borc altina giriyoruz ve bi don oluyor kayisiyi yakiyor ve gene perisan oluyoruz olan kayisi ucuza gidiyor isci parasi ilac parasini bile cikarmiyor bizlere bi care bulun
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Öztürk (4 yıl önce)
    Malatya ekonomisinin can damarı, 50.000 ailenin geçim kaynağı, dünya markası tek ürünümüz olan kayısımıza gereken ilgi ve çabayı göstermek hepimizin görevidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Nerede iktidar vekilleri. Malatya nın en önemli tarım ürünü bu salgın döneminde çiftçiler için hangi tedsbirler alındı? Veli bey bir şey söyleyince kuru sıkı saydırmayı biliyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Karantina daki yerlerdeki kayısılarımızı ilaçlama yapmamız için köyümüze geçiş izni verilmiyor. ağaçlarımızın kuruma yapacak Biran önce buna çözüm bulunmalı. Hiç kimse sorumluluk almıyo.Acilen MALATYA MİLLETVEKİLLERİ , Vali BEYİN ve TSO bir çözüm bulması gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (4 yıl önce)
    Arkadaşlar seçim senesi değil kendinize gelin hiç kimsenin umrunda değiliz .
    0
    0
    Yanıtla
  • Üretici (4 yıl önce)
    Ne olacak sonumuz?Mazot,ilaç,işçi elde avuçta birşey kalmıyor.Üretici üretmesin herşey dışarıdan ithal edilsin diyorlar. Sahipsiz kentin tek sahibi Veli Ağbaba.Allah razı olsun. Hükümetin vekilleri TARSİM'e söz geçiremiyor.Sürekli yağış olmuş.Bu da tabii afet değil mi? Neden ödeme yapmıyorlar? Çünkü kayısı üreticisi üvey evlat.
    0
    0
    Yanıtla