SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıyı Don Vurdu

Kayısıyı Don Vurdu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da hava sıcaklığının gece sıfırın altına düşmesi sebebiyle bazı kayısı bahçelerinde don meydana geldi.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonuna ev sahipliği yapan ve "dünya kayısı başkenti" olarak anılan Malatya’da gece sıfırın altında seyreden sıcaklık sebebiyle bazı kayısı bahçelerinde don meydana geldi. Başta Akçadağ ilçesi olmak üzere kent genelinde hasarın büyük olduğu ileri sürülürken, dondan etkilenen üreticiler yetkililerden yardım istedi. Akçadağ ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi’nde incelemelerde bulunan kayısı esnafı ve üreticisi Cahit Leventoğlu, kent genelinde hasarın büyük olduğunu söyledi. Yağmurlu Mahalle Muhtarı Hureyra Kalmış, Akçadağ bölgesinde hasarın tahmin edilenlerden çok daha fazla olduğunu ifade ederek, yetkililerden yardım talebinde bulundu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunun Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise, “Malatya’da dün gece çok şiddetli bir don ile karşı karşıya kaldık. Meteoroloji gerekli uyarıları yapıyordu. Hala soğuk hava devam ediyor. Dünyadaki iklim değişikliği özellikle mevsimlerdeki değişiklikler kayısıyı zor durumda bırakıyor. Mart ayında hiç alışılmadık bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıya kaldık. Bir taraftan sevindik çiçek açması gecikince riskin azalacağını avantaj olarak düşünüyorduk. Ancak dün gece sabaha karşı ciddi bir don ile karşı karşıya kaldık. Şu anda Malatya’nın özellikle ova dediğimiz rakımın 650 ile başladığı bin 200’lere kadar olan bölgelerde çok ciddi bir hasar söz konusu. Hasarın rakamsal olarak boyutları ile ilgili olarak birkaç gün içerisinde daha sağlıklı bilgiye ulaşılabilir” dedi.

“2014 yılına çok benzer bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıyayız”
Yetkililerin don olayı ile ilgili sahada çalışma yaptıklarını belirten Özcan, “Teknik açıdan yetkililerimiz, Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Mühendisler Odası sahada bir çalışma yapacak. Ziraat Odaları başkanlarımız şuanda kendi bölgelerinde bize bir bilgi akışı sağlıyor. Ama 2014 yılına çok benzer bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıyayız. Çünkü çok yüksek miktarda bir soğuk hava olmamasına rağmen kayısının yanma hadisesiyle karşı karşıyayız. Bugün itibariyle ova diye adlandırdığımız bölgelerde Yazıhan, Eskimalatya, Kale’de bu alanların tamamında çok ciddi bir sıkıntı var. Şuana kadar görmüş olduğumuz tablo çok kötü” ifadelerini kullandı.

“Don hadisesi önemli bir hasara yol açtı”
Kayısısının bölge ürünü olduğunu ve don olayından dolayı herkesin etkileneceğini ifade eden Özcan, Malatya kayısısı bir bölge ürünü, sadece Malatya’nın ekonomisi ve Malatya’yı ilgilendiren bir ürün değil. Bize sınır komşusu olan bütün iller, mevsimlik işçilerimiz, fabrikalarımızda hizmet veren kardeşlerimiz bu tablodan herkes çok ciddi anlamda etkilenecek. Malatya özellikle son yıllarda kayısıda çok prestijli bir noktaya gelmişti. Fiyatlarda önemli miktarda artışlar, üretim maliyetlerinin üstündeki fiyatlar hepimizi çok mutlu ediyordu. Bu yıl mahsulümüz bol olacak diye çok seviniyorduk. Bu bollukla da ekonomik olarak da önemli bir gelir elde edeceğiz diye düşünüyorduk. Maalesef bu gece yaşadığımız soğuk hava ve don hadisesi önemli bir hasara yol açtı” diye konuştu.

"Çiçek açmış, meyveye dönüşmüş bölgelerde yanma oranı çok yüksek"
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine, zirai donun kayısı bahçelerindeki meyvelere zarara neden olduğunu söyledi.

Solmaz, ilçede birçok mahallede inceleme yaptıklarını anlatarak, düşük rakımlı yerlerde hasarın fazla olduğunu belirtti.

Sütlüce Mahallesi'nde bir bahçedeki zirai don hasarını inceleyen Solmaz, "Bahçede kayısı ağacının alt ve üst dallarını kontrol ettik, bu bahçe yüzde 99 gibi yanmış görünüyor. Bu bahçede gördüğümüz kadarıyla kayısı yok, tamamen bitmiş. Kayısısı zirai dondan etkilenen çiftçilerimiz için devletimizden yardım beklemekteyiz." diye konuştu.

Çiçek açan ve meyvesi oluşan kayısı bahçelerinde hasarın büyük olduğunu anlatan Solmaz, "1600 rakımın altında çiçek açmış, meyveye dönüşmüş bölgelerde kayısının yanma oranı çok yüksek. Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri sahada inceleme yaptıktan sonra hasar oranı net olarak ortaya çıkacak. Bu incelediğimiz bahçe tamamen zirai dondan dolayı yanmış durumda." değerlendirmesinde bulundu.

Sütlüce Mahallesi'nde kayısı üreten Yunus Çetin ise bir yıllık emeğinin zirai donla heba olduğunu söyledi.

Dün gece meydana gelen zirai donun kayısı bahçesinde ekonomik kayba neden olduğunu anlatan Çetin, "Zayiatımız çok büyük. Ekonomik gücüm yok. Devletimiz yardımcı olursa yine gübresini temenni ederek, bahçeyi gelecek yıla hazırlarız. Bu yıl kayısı yok. Geçen yıl da bahçem zirai dondan etkilendi ama fazla değil. Bu yıl ki maalesef tamamen afet oldu." dedi.

Akçadağ ilçesine bağlı Esenli Mahallesi'nde çiftçilik yapan Bayram Demirci ise geçim kaynaklarının büyük oranda kayısıdan oluştuğunu ifade etti.

Darende'de de don zarar verdi
Malatya’nın Darende ilçesinde binlerce ailenin geçim kaynağı olan kayısı bahçelerini don vurdu.

Malatya’da gece sıfırın altında seyreden hava soğukluğu nedeniyle bazı kayısı bahçelerinde don meydana geldi. Don ile ilgili açıklamalarda bulunun Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, “ 2 gündür bölgemizde ve ilimizde seyreden hava koşulları neticesiyle dün gece bölgemizde don olayı gerçekleşmiştir. Meyve ve ağaçlar hasarlı durumda. Hasarımız çok büyük. Çiftçiler zor durumda. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz” dedi.

Akçatoprak Mahalle Muhtarı Mahmut Berçin ise, kayısı bahçelerindeki don hasarının büyük olduğunu ve devlet büyüklerinden yardım beklediklerini ifade etti.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • grkn (2 yıl önce)
    vermedikleri zekatlarına saysınlar
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Akçadağlı (2 yıl önce)
    Kayısının yandığı falan yok . Akçadağda 750 ağacım var yol ayrımına çok yakın . Hep fiyat şişirme yalan dolan bu yüzden karınları işkembeleri doymuyor ben şükür ediyorum bir gün verimden düştüğü yok. Kafanızda ki ağaçta her yaprak kadat verim alayım düşüncesini kaldırın . Hasedül vasat malatya halkı . Kayısı ağacı olanların hepsi zengin hepsinin durumu çok iyi yalana dolana gerek yok . AÇ ADAM TOK GEZER, TOK ADAM AÇ GEZER. Tamamen mesele bu . O kadar ağacım olduğu halde 1 tane kayısı yemem çok da lazım olan bir meyve değil zaten .
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Sevgili Akçadağlı kardeşim, senin bahçede don olup olmadığını biz nereden bilelim. Biz kendi bahçemizden bahsediyoruz ve bizimki dondu. Senin bahçende sorun yoksa Allah güle güle yedirme nasip etsin.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Sende Don varsa bakmamistirsin bahçene bakımlı bahçelerde dön yok kaydığı yüz TL den satıp parayı orda burda çar cur edenlerde var bahçede kazandığını harcasan gobresini ilacını versen olmaz her sene kaysi yandı devlet para versin açın bakın gecensenede yandidi.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • "O kadar ağacım olduğu halde 1 tane kayısı yemem çok da lazım olan bir meyve değil zaten ." ne kadar talihsiz bir yorum! Elinde ilaçtan kozmetiğe kadar yüzlerce alanda kullanılan, kabuğu bile iş gören bir nimet var ve sen hikmetsiz görüyorsun.. Her şeyden önce milli servet. Git daha lüzumlu bir şey üret madem. Allah geçimini kayısıdan sağlayana yardım etsin..
    %78
    %22
    Yanıtla
  • narmıkenlı yıldo (2 yıl önce)Postacı isimli kullanıcı yorumuna
    Kardeşim yorumunda akçadağlı kardeşimiz kötü birşey konuşmamış. sadece demek istemiş ki kursağını kayısıya bağlamayın ayrıca yansa da yanmasada hep aynı fiyat oyunu dönüyor demiş. 1 kayısı ağacı bilimsel olarak 50 kg veriyor ise 50 kg üzerinden hayat hesabı kitabı yapılmaz o ağaç 1 kg da verir 50 kg da verir o rızk işidir. mahalle arvadları gibi bir tarafımızı yırtmamıza gerek yok benim bahçemde yandı yapacak birşey yok kayısım yandı diye devlet bana ödeme yapmak zorunda değil. BEN EŞEĞİMİ KAYISI AĞACINA DEĞİL RIZKIMA BAĞLARIM
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Temel (2 yıl önce)
    Toplumsal olarak kocaman bir güven problemi yaşıyoruz.Maalesef birbirimizin ne fikrine,ne ifadesine ne de üzüntü ve sevincine saygımız kalmamış.Kayısının çok ileri boyutlarda dondan etkilendiği tartışmasız bir konu.Zaten kilogram fiyatı 80-100 TL bandına yükselmiş bir ürüne ne diye algı ve fiyat şişirme çabası sarfedilsin.Sadece biraz saygı.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kıranta (2 yıl önce)
    Şehrimize geçmiş olsun.. Değişen şehir yapısı ve bozulan ekoloji ,küresel ısınma vb. ötürü ilimizde kaysı yetiştiriciliği biraz daha yüksek yerlere kaymıştır . Bunu kabullenmek lazım paraya göre değil yere uygun tarım yapmalıyız buda ilgili kurumlara büyük sorumluluklar düşmekte . herkes kafasına göre araştırmadan rast gele tarım yaparsanız sonuç kaçınılmaz oluyor..yazık emeklere ..illa bilinçli tarım başka çare yok..
    %50
    %50
    Yanıtla
  • kaysı (2 yıl önce)
    İnsanoğlu kayısı yemeden de yaşayabilir. Zaten çok tüketilen bir ürün değil, satmak için kırkbin türlü ürününü yapıyorlar... Fiyatının yüksek olmasına aldırmayın... Almak için kuyruğa giren de yok... Bunlar klasik satış-pazarlama taktikleri... Birde bu dükkanlara girince bir kilo kayısı alacakken, elleriyle buda şuda ikramımız demezler mi, bu olta atışa gıcık olurum,istemez derim.. bu oltaya takılan saflar da yok değil... Evet, nihayetinde kayısı, çok da önemli değil... Teknolojisi olmayan malatyanın avanta ekmek parası...
    %42
    %58
    Yanıtla
  • malatyaya gelmiş ekmeğini yiyorsun birde geçim kaynağı olan kayısıya laf söylüyorsun ayıp ayıp
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Hakan (2 yıl önce)
    Akcadag Bahri yüzde 90 yanmıs durumda.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Yemeye bile yok yok yok derseniz ALLAH da böyle yok eder işte biraz şükür olsa hiç bir şey olmazdı ama nerde bizim millette o düşünce
    %72
    %28
    Yanıtla
  • MALATYA 44 (2 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Faiz sebep Don netice.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • M. Öz (2 yıl önce)
    Elemendik bölgesindeyiz. Kaba aşı bahçemiz var. Son üç yıldır maalesef yok. Geçen yıl yine don vurmuştu, yüzde 10 civarında verim oldu. Önceki yıl yoğun yağmurdan dolayı tozlaşma olmadığından ancak yemeye vardı. Bu yılda yine don vurdu. Allah çiftçilerimize yardım etsin
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Hoca 44 (2 yıl önce)
    Geçmiş olsun öncelikle üreticilerimize 600rakımla 1400rakim.arasinda yani kale battalgazinin baraj kenarı şişman hasırcı arası biraz alisar bölgesi bin bir kısmı zarar görmüş olabilir2014=yılında lokal.olarak her taraf yandığı halde bu bölgelerde bazı bahçeler yanmadı heryer yandı demek için 24nisandan sonra hasar tesbiti yapmak gerekir Kuluncak Darende ve akcadagin yüksek kesimlerinde daha ağaçlar çiçek açmamış durumda ova kısmında ve çukur yerlerde kaydı yanar geçensene kaysinin para ettiğini kabul edelim bence abartacak kadar değil çünkü piyasada herşey pahalandı bundan dolayı baya bir kaysi dikimi başlandı dört beş yıl önce baya bir kaysi ağacı kesildi birde çeşit önemli soğuğa en dayanıklı çeşit catalogludur tabi bununda iki çeşidi vardır bunu bilen üretici çok azdır kaba ası büyüklüğünde olan bir çeşit var bu çeşit alisar bölgesinde bir kaç bahçede vardır budamadada büyük yanlışlıklar vardır genelde goble budama sistemi ile ilk şekil verilmekte buda soğuk havanın kaysindakarini içine alarak daha zararali olabilmektedir en güzel budama şekli dorukdal sistemidir buda çam ağacı şekli verilerek yapılan budama şeklidir malesef çiftçimiz bilinçlendiriliyorvtarim il müdürlükleri kaysinin haricinde imar istatistik kooperatiflerin seçimi vs gibi boş koumularla uğraştığı için tabi inlarinda yapacağı bir şey yok eskiden çiftçi eğitim yayım şubesi vardı kapatıldı sonra bitki koruma şubesi vardı kapatıldı köylerde buğday tohumluk buğday selektör evleri vardı kapatıldı inşallah yeni tarım bakanıyla yeni bir heycan gelir malesef tekbir bakanlık varmı başına ilk defa bir Ziraat profsoru getirildi ama iş işten geçtikten sonra başka bir meslek yok böyle horlanan aynen çiftçinin emeği gibi ikintane önemli.ilce.mudutlugu nün başında iki veteriner var bunlar sadece tüm araçları kendi insiyatifinde kullanmakta zisin içinde asinoarasi var bu yüzdende ciftciyle ziraatci bulusamamakta kesinlikle ilçe müdürleri ziraat mühendisi olmalıdır malesef böyle Avrupa ülkelerinin zenginleri efendileri Mustafa Kemal Atatürk ün dedidi gibi Avrupa'da gerçekten köylü.milletin efendisi tabiki kaydı Malatya için ve Türkiye için dünya için başkent durumda ama bir meyvecilik araştırma enstitüsü var hiç duymadım bir katkı yeni bir çeşit Hacıhalil oğlu kaba aşının cataloglunun üzerinde kurutmalık bir çeşit bulmamışlardir ciftciyle butunlesmemislerdir.ordakiker gördüğümüz duyduğumuz kadar kim gelirse nasıl fidan ticareti yaparız onun peşindelet bir kaysi muzemiz yok bir maramarbirlik olama
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Behçet (2 yıl önce)
    Bana daha çok fiyat şişirme dümeni gibi geliyor.. haydi hemen eksi puan verin :))
    %44
    %56
    Yanıtla
  • 1649974892 (2 yıl önce)Behçet isimli kullanıcı yorumuna
    Yazıhan/ Bereketli de yemeye bile kayısı kalmadı. Şişirme demek üzgün ve perişan üreticiye şu dakikada söylenecek hiç uygun olmayacak ifadelerden biri olabilir.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • 1649975282 (2 yıl önce)Behçet isimli kullanıcı yorumuna
    Yazıhan/Bereketli de yemeye bile meyve kalmamış, üretici evi cenaze yerine dönmüş, bir yıllık masraf ederek umut bağladığın gelir kapın borç bırakarak yok olsun alaksız biriside yorum yapsın. Sadece empatiiiiiiiii...
    %95
    %5
    Yanıtla
  • 1649992365 (2 yıl önce)Behçet isimli kullanıcı yorumuna
    Marolun 25 tl olduğu dönemde neyi şişirecek.Az buçuk çiftçilik yapmış olsan böyle konuşmazdın.Köylüden bihabersin pişkin pişkin güleceğine sus da millet üzüntüsünü yaşasın
    %88
    %12
    Yanıtla
  • 1650014093 (2 yıl önce)Behçet isimli kullanıcı yorumuna
    Fiyat zaten çok yüksek şişirmeye mi ihtiyacı var
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    İlimiz adına üzüldüm pahalı olmasından dolayı uzaktan seyrettiğimiz kaysiyi bu sene seyirlikte goreyemecegiz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Her yıl aynı hikaye tamam anladık bu millete ucuz hiçbirşey yok kayısı 150 TL kg algı oluştu yeminle yeter ya...
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Bülent (2 yıl önce)
    Yazıhan tecirli köyü %100 yanmış durumda
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Allah geçimini çoluk çocuğunun iaşesini kaysı üretimine bağlayan bütün hemşerilerimizin yardımcısı olsun.
    %95
    %5
    Yanıtla