Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamada, kuru kayısıda rekoltenin tahmini 122 bin ton olduğu açıklandı.
Yaklaşık bir aydır sahada çalışma yaptıklarını belirten Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, "Ziraat odası ve meyvecilik araştırma enstitümüz 1 aydır sahada kayısı bahçelerinde çalışıyor. Bu sene 12- 14 Nisan tarihleri arasında Malatya'da bildiniz gibi don vakası yaşandı. Bu don olayından ürünümüzün yaklaşık yüzde 20 -25'i zarar gördü ve rekoltemiz düştü. Ama buna rağmen rekoltemiz il genelinde normal durumda bu seneki toplama yaş kayısı üretimimiz 545 bin tondur. Bunlar dediğimiz gibi tahmin, kesin rekolte ürünhasadında belli olacak. Kuru kayısı rekoltesini 122 bin ton civarında tahmin ediyoruz" dedi.
Stokta kayısı olmadağınıda dile getiren Aygül, "Bu ürünümüzü hem iç piyasada, hem de dış piyasada, sorun yaşamadan pazarlama imkanına sahibiz. Çil olan kayısıların fiyatı biraz düşük olabilir. İyi ürünün temiz ürünün para edeceğiniz düşünmekteyiz" dedi.
"ERKEN SATMAYIN"
Tarımsal desteklerin bir kısmının ödendidiğini kalan kısımlarının da bu ay içinde ödeneceğini belirten Tarım İl Müdürü Hamit Aygün, çiftçilere ürünleri acele ederek satmamaları tavsiyesinde bulundu.
"AVANS VERİLECEK"
Siyasi partilerden avans sözü aldığını belirten Bayram Polatbaş, "Seçim arefesindeyiz. Ziraat odasını ziyaret eden siyasi partilerden basının huzurunda söz almışız. Ürün sezonunda avans sözü aldık. Malatya'da kayısının en önemli sorunu üreticinin desteklenmemesi, çünkü sezonbitiminde ürünü pazara sürmek zorunda, çünkü işçi parası verecek satmak zorunda. Hem siyasilerden hem de çiftçilerden rica ediyorum ürünleri birden pazara sürmeyin " dedi.
Polatbaş sözlerine şöyle devam etti; "Malatya'da 120 bin ton kuru kayısı rekoltemiz var. İhracatçılarımızdan aldığımız bilgilere göre, 150 bin tona yakın talep var. Stoklarda kayısı yok. 40 bin ton kayısının dondan ve çilden dolayı düşük olacağını tahmin ediyoruz. El birliği ile ürünümüzü pazara hemen getirmeyelim" .
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.