İl İstihdam Kurulu Vali Halil İbrahim Daşöz başkanlığında, İş-Kur toplantı salonunda 2008 yılının ilk toplantısını kurul üyelerinin katılımı ile gerçekleştirdi. Bu arada, ilde 22 adet eleman yetiştirme kursu açılacağı da belirtildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İŞ-KUR il Müdürü Yaşar Karataş, Kurulun 2007 yılı faaliyetleri ile 2008 yılı ilk üç ayın çalışmalarını üyelere aktardı.
Karataş, kurumlarına bağlı işsiz sayısının Malatyada 10 bin 719 olduğunu bildirdi ve "Ocak ayında 1092 kişi, Şubat ayında 1991 kişi, Mart ayında ise 1074 kişi olmak üzere toplam 4157 kişinin iş başvurusu alınarak kayıt işlemleri yapılmıştır. Bunların sosyal durumuna göre sayıları ise ; 4062 si Normal işsiz , 79 Özürlü ve 16 sı Eski Hükümlüdür. İstihdam faaliyeti olarak; 516 Normal işsiz , 22 Özürlü ve 2 Eski hükümlü olmak üzere toplam 540 işsizimiz kurumumuz aracılığı ile işe yerleştirilmiştir. (392si özel sektör , 148i kamu kesimi işyerleri)"dedi.
Karataş sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu toplantımızın gündemi Kurumumuzun istihdam faaliyetlerinin kısa bir değerlendirilmesi ve KADİM (Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele) Koordinatörlüğünün çalışmaları doğrultusunda ilimizdeki Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele ve yabancı kaçak işçi istihdamının önlenmesine yönelik yapılan çalışmaların bir değerlendirilmesidir.
Özellikle iki önemli konuda da bilgi arz etmek istiyorum. Birincisi global olarak bir krize dönüşen iplik sektöründe , istihdam boyutunda dönemsel olarak büyük sorunlar yaşanmaktadır.Hem ülkemizde hem de ilimizde sektörün sorunları sürekli dile getirilmekte ancak krizin önüne geçilememektedir. İlimizde de özellikle Organize Sanayi bölgesinde yüzlerce işçinin çalıştığı iplik ve tekstil işletmeleri tarafından son dönemlerde ya kalıcı veya geçici olarak üretim durdurulmaya başlanmıştır.Hem işverenlerimiz hem de işçilerimiz mağdur etmektedir. Sorunun kısa sürede çözülme ihtimali de görülmemektedir. Bunun için İşsiz kalan çalışanların durumuna bir çözüm önerisi beklentimiz vardır.Bu konuyla ilgili Malatyada ilgili tarafların bir araya gelerek sorunun çözümü için girişimlerde bulunmasının faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Diğer bir konu da özellikle işsiz gençlerimizin iş arama konusunda yaşadıkları sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyerek iletişimin çok hızlı geliştiği günümüzde İnternet erişimini sağlamak için çalışmalarımız son aşaması gelmiş bulunmaktadır.İşgücü piyasasında ,işsiz, işveren ve İŞKUR arasındaki iletişimi çok kolay sağlayabilecek www.malatyaiskur.com İnternet sitesi, bugün hizmete sunulmuştur. Sitemiz yerel bazda , ilimiz için hizmet verecek olup; Kamu ve özel sektör güncel duyuruları,kuruma başvuru koşulları, açılacak kurslar ve nitelikleri ile daha bir çok alanda iş arayanlar ile işçi arayanların bilgisayar ortamında iletişimini hızlandıracak bir yapı ile Malatyanın istihdam yapısında etkin bir rol üstlenecektir."
İş-Kur İl Müdürü Karataştan sonra, Sosyal Güvenlik Kurumları (SGK)İl Müdürü Metin Sümer yaptığı konuşmada Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının öncülüğünde kayıt dışı işçi çalıştırılmasını önlemeye yönelik Maliye Bakanlığı, DPT, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu gibi kurumlarla etkin işbirliği yapılarak ortak eylem protokolü imzalanacaktır. Bu çerçevede, işçi ücretlerinin bankalar aracılığıyla ödenmesi ve bankalar ile ilgili kamu kurumları arasında ödemelere ilişkin bilgilerin paylaşımı doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Bu sayede, işçilerin kayıtlılık durumu ve eksik bildirimlere ilişkin kontrollerde kolaylık sağlamış olacaktır. Bu hususta Malatya SGK İl Müdürlüğü olarak üç kontrol memurumuzla sürekli işyeri denetimini etkin bir şekilde sürdürmekteyiz. Yapılan ihtarları da en kısa zamanda değerlendirmekteyiz. AB ülkelerinde 4 çalışana 1 emekli düşerken bizde ise bu oran 2ye 1in altındadır. Bu hantal yapıyı uzun süre sürdürmemiz mümkün değildir. Ancak şu da iyi bilinmelidir ki bu tabloya bakarak karamsar olmamak gerekir. Zira yapılan araştırmalara göre Türkiyede 7 çalışana 1 emekli düşecek kadar bir potansiyelin olduğu tespit edilmiştir. Bu problem gibi , ülkemizde ki bütün problemlerin dayanışma içerisinde çözüleceğine inanıyoruz. dedi.
Türk-İş İl Temsilcisi Servet Akbudakda Kayıtdışı İstihdam ile Mücadele (KADİM) konusunda bu ayki toplantıda son dönemlerde yaşanan küresel ekonomik kriz nedeniyle rahat konuşamayacağız ancak, İlimizin teşvik kapsamında olması bir kazançtır. KDİM konusunda bu salonda çeşitli kereler toplantı yaptık fakat sonuca gidilmesi konusunda bir adım ileriye gidemedik. Türk-İş olarak bu konuda geniş katılımlı ve de uzmanların katılacağı bir konferans düzenlenmesi öneriyoruz. Konukların giderleri konusunda maliyetleri Türk-İş olarak karşılarız diye konuştu.
İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Çivide yaptığı konuşmada Türkiyede 21 milyon işgücümüz var diyoruz, bunun sadece 10 milyonu kayıtlı, yani 11 milyon insan kayıtdışı. Kayıtlı işgücünün yarısından fazlası da asgari ücretli görünüyor. Bunun da başta sosyal güvenlik primleri olmak üzere olumsuz etkileri bütün alanda görülüyor dedi.
AÇILACAK KURSLAR..
İl İstihdam Kurulu kararıyla 2008 yılı içerisinde açılması planlanan eleman yetiştirme kursları da şöyle sıralandı:
1- Bilgisayar İşletmenliği
2- Bilgisayarlı Muhasebe
3- Konfeksiyon Makineleri Operatörü
4- Doğalgaz Tesisatçılığı
5- Doğalgaz Ateşleyiciliği
6- Yönetici Asistanlığı
7- Ön Büro Kayıt Kabul Sekreterliği
8- Trikotaj İşçiliği
9- Tekstil İşçiliği
10- Garson , Komi ve Servis Elemanı Yetiştirme
11- İş Makineleri Operatörü
12- Aşıcılık ve Budamacılık
13- Kaynakçılık
14- Hasta , yaşlı ve Çocuk Bakıcılığı
15- Gıda İmalat ve Paketleme İşçiliği
16- Aşçılık
17- Kuaförlük ve Cilt Bakım Elemanı
18- Pazarlama , Satış Elemanı ve Tezgahtarlık
19- Çevre Düzenleme ve Ağaçlandırma İşçiliği
20- Halkla İlişkiler ,Tanıtım ve Reklamcılık
21- Seracılık
22- Taş ve Mermer İşçiliği
HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN