Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 4 ilin enerji kaynaklarının değerlendirildiği "Fırat Elektrik Dağıtım Toplantısı" Malatya'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Kendisine daha önce Malatya'daki elektrik kesintileri ile ilgili sorun aktarılmış olan bakan Yıldız, "Malatya'da trafo merkezlerimizdeki güç artırımı, gerekse MALORSA'daki enerji kesintilerine temel biz çözüm bulmak açısından Keban'dan bir hattın çekimiyle alakalı da ödenek koyuyoruz. "dedi.
Anemon Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer,Tunceli Vali Vekili Ali Güldoğan, Elazığ Vali Vekili Ercan Çiçek, AKP Malatya milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, Cemal Akın ve Mustafa Şahin, bakanlığa bağlı EPDK, MTA, EÜAŞ, TEİAŞ gibi kuruluşların üst yöneticileri, belediye başkanları ve enerji sektöründe faaliyet gösteren özel kuruluş temsilcilerinin katıldığı ve 4 saat süren değerlendirme toplantısından sonra basın açıklaması yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Malatya’nın sorunlarının ülke sorunlarından ayrı tutulamayacağını belirten Bakan Yıldız, "AK Parti hükümetleri liberalleşme ile ilgili hususları ön plana almıştır. Vatandaşa, sanayiciye ve esnafa daha iyi hizmet verilmesi amacıyla elektrik dağıtımında özelleştirme yöntemini seçmiştir. Bu geçiş döneminde nasıl gidiyor, aksaklıklar nasıl düzeltilmesi gerekiyor gibi konuları bu illerimizin yöneticileriyle değerlendireceğiz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, TEİAŞ ve TEDAŞ konuşacakları olacak. Kayıp kaçak oranları hangi düzeyde onu görüşeceğiz. Şu ana kadar birçok ilde yaptığımız görüşmeleri bugün Malatya'da yapmanın mutluluğunu hissettiğimi belirtmek isterim. Daha verimli, daha kaliteli ve daha memnuniyet verici olması yapı içinde olmamız lazım. Burada başarılı olduğumuz yerler olduğu kadar beklide da başarılı olamadığımız yerler de olacak. Bunları tek tek değerlendireceğiz. Özellikle Malatya ve bölgede kurşun, demir ve çinko gibi metalik maden rezervleri var. Bunların yükselen bir değeri var. Hekimhan ve Kuluncak'ta 1,7 milyar tonluk demir rezervi var. Bu rakamları olabildiğince artırmaya çalışıyoruz. MTA'nın bu konuda çalışmaları var. Bu çalışmalar artacak. Bilindiği gibi dökme demir konusunda 3 milyar dolarlık bir ithalatımız var. Bunun mutlaka geri çekilmesi lazım. Önemli yatırımcılarımız var. Hem istihdamı artıracak hem de bu tarz yatırımları artıracak. Malatya ve Adıyaman bölgesinde 22 megavatlık bir güneş santrali kurulması planlanıyor. Belirli bir rezervi var diye düşünüyorum. Doğalgazın özellikle meskenlerde yaygınlaştırılmasına destek vereceğiz" dedi.
Yatırımların devam edeceğini kaydeden Yıldız, "Yalnızca elektrik dağıtımında bu 4 ilde 2015 yılına kadar 300 milyon TL'nin üzerinde bir yatırım yapmayı düşünüyoruz. Bunları özel sektör marifetiyle yapacağız. Tabi ki hangi sorun varsa en ince ayrıntılarına kadar gündeme getirildi. Özel sektörle beraberce daha kaliteli, daha rekabetçi ortamda vatandaşımızın daha memnun kalacağı bir hizmet alanı oluşturmalıyız. Özel sektör eliyle yapılan hizmetlerinde takipçisi olacağız. Malatya'da trafo merkezlerimizdeki güç artırımı, gerekse MALORSA'daki enerji kesintilerine temel biz çözüm bulmak açısından Keban'dan bir hattın çekimiyle alakalı da ödenek koyuyoruz. İnşallah gelecek yıllarda yatırımlarına başlanmış olacak. Tabi ki Türkiye büyüyor, gelişiyor ve değişiyor" diye konuştu.
Bakan Yıldız, kayıp kaçakla ilgili mücadelenin artarak devam edeceğine işaret ederek, "Kayıp kaçakla ilgili 500 binden daha fazla vatandaşımızı ne yazık ki, istemeyerekte olsa cezai işlemler uygulandı. 2 milyar TL'nin üzerinde bir tahakkuka bağlandı. Bu mücadelemiz durmada, dinlenmeden, aralıksız devam edecek. Biz bu manada herhangi bir taviz vermeyi düşünmüyoruz. Cezalarda herhangi bir indirim düşünmüyoruz. Herkes vatandaşlık görevini yapacak ve devlete borcunu bu manada ödemiş olacak. Yine insani görevini yapacak, kul hakkına girmeyecek ve elektrik paralarını ödeyecek. Bizler de sosyal devlet anlayışı içerisinde görevlerimizi devam ettirmiş olacağız" ifadesini kullandı.
Petrol arama çalışmalarının devam ettiğini de vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Petrol tabi ki bizim ithal ettiğimiz kaynaklardan bir tanesi. Bunun yanında doğalgaz da var. Bunların yerli kaynaklar haline gelmesiyle alakalı son 9 yıl içerisinde arama ve geliştirme faaliyetlerine tam 12 kat ödenek ayırdık. Biz varsa mutlaka bulacağımıza inanıyoruz. Bu inançla çalışıyoruz. Hem Karadeniz hem de Akdeniz'deki çalışmalarımız devam ediyor ve hızlandırıldı. Ulular arası firmalarla da
birlikte çalışıyoruz. Son teknolojiyi de uyguluyoruz. Ben inanıyorum ki, iyi sonuçlar alacağız. Ülkemizin en önemli cari açık nedeni olan bu iki kalemi inşallah azaltmayla ilgili çaba ve gayretlerimiz devam ediyor" şeklinde konuştu.
Yıldız, Malatya'da demir cevheri noktasında önemli bir rezerv beklediklerini de söyleyerek, "MTA'nın özellikle demir cevheri üzerine Malatya'da yaptığı çalışmalar inşallah önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak. Burada iyi bir rezerv bekliyoruz. Türkiye'nin ihtiyaçlarının önemli bir kısmının karşılanabilmesi, cari açığın azaltılabilmesi için bir çalışma başlatmıştık. Türkiye, maden çeşitliliği açısından önemli bir ülke. Bunları da hep beraber yapacağız" dedi.
SORULAR VE YANITLARI..
“EPDK tarafından güvence bedeli alınması uygulaması başlatıldı. Bu uygulama şimdi resmi kurumları kapsıyor. Yüksek tutarlarda olan güvence bedelleri diğer abonelere de uygulanacak mı?” sorusunu Bakan Yıldız “ Sorunlar masaya yatırılacak ve vatandaş lehine kararlar alınacaktır” diye yanıtladı.
Basın mensuplarının “İlimizde enerji toplama ve dağıtım merkezi (şalt merkez) 1 tane. Herhangi bir arıza karşısında bu merkez yetersiz kalıyor ve bu nedenle vatandaşlar mağduriyet yaşıyor. İkinci bir şalt merkezi kurulacak mı?” sorusuna ise Bakan Yıldız “ Keban’dan ayrı bir enerji nakil hattı çekme çalışmalarımız var. Sanırım 3 yıl sürecek bir çalışma. Alternatif şalt merkezi de yatırımlar içerisinde yer alıyor” yanıtını verdi.
Bir basın mensubunun “600 bin insanın içme suyunu karşılayan kaynak bölgesinde açılan taş ocakları kaynak suyu için büyük tehlike oluşturuyor. Gerek Valiliğin gerekse de Belediyelerin mücadeleleri yetersiz kaldı. Malatya Valiliğinin ruhsatı iptal etmesi üzerine Adıyaman valiliğinden ruhsat alındı. Malatya için büyük tehlike arz eden bu ocaklar için bir çalışmanız olacak mı?” sorusuna ise Bakan Yıldız, “ Doğal varlıklarımız da bizim değerlerimiz. Hükümet olarak bu değerlerimizi korumayı ön planda tuttuk. Ama, madenlerimizi de değerlendirmek zorundayız. Sorunuzla ilgili yapılacaklar varsa Valilikle beraber yaparız” diye yanıtladı ve Vali Saran’a konuyu sordu. Vali Saran da “Evet” diye onaylayınca “Konuyu beraberce değerlendirelim” diye konuştu.
Malatya’da kurulmaya başlanan Hidroelektrik Santrallerinin (HES) ileriki süreçte yapacağı doğa tahribatı ile ilgili soruya “Kullanmadığımız her kaynak ülkemizin zararınadır. 2023 yılına kadar ülkemizin tüm doal kaynakları en verimli şekilde değerlendirilecektir. Elbette gözden geçireceğimiz santrallerde olacaktır” diye yanıt veren Bakan Yıldız, kayıp- kaçak oranları ile ilgili “Malatya’nın kaçak oranı yüzde 2, ama şebekelerden kaynaklanan ve kayıp denilen oran yüzde 10’lar civarında. Bunu Malatyalı ödüyor. Bir düzenleme düşünüyor musunuz?” sorusunu, “ Ulusal tarife uygulanıyor. Tüm Türkiye’de uygulanıyor. Yapacağımız yeni yatırımlarla enerjideki kayıp oranları da normal düzeyine inecek.” diye yanıtladı.