Tarım İl Müdür Vekili Ramazan Aytekin, keçi sütünün besin değerlerini ve ürünlerin sağlık başta olmak üzere insana katkılarını yazılı bir açıklamayla sıraladı.
Anne sütüne en yakın ürünün keçi sütü olduğunu belirten Aytekin'in açıklaması şöyle:
"Yeni doğan yavrunun en önemli besini olan sütün içerisinde bulunan proteinler, süt yağı, vitaminler ve mineral maddeler gibi temel besin öğeleri yavrunun büyüyüp, serpilmesini sağlarken, doğada sadece sütte bulunan laktoz dediğimiz süt şekeride yavrunun beyin ve sinir hücrelerinin gelişmesine, tam ve mükemmel oluşuna katkıda bulunur.
-M.Ö.450lerde Hipokratın besleyiciliği ve tedavi edici özelliğine değindiği, Homerin Tanrı ve Tanrıçaların temel besini dediği keçi sütünün diğer sütlere göre üstün özellikleri vardır.
-Keçi sütleri, etkili olarak soğutulduklarında 3-4 gün tazeliklerini korumaktadır.
-Bakteri miktarı diğer hayvanlarınkinden daha azdır. Keçilerin genelde daha sağlıklı hayvan olmaları, onlardan hijyenik şartlarda elde edilen sütlerinde tüberküloz ve brusellos gibi patojenlerin görülmemesi nedeniyle birçok batı ülkesinde sağılan keçi sütleri, üreticilerince doğrudan içilerek tüketilmekte, hatta bebekler içinde ısıtılmadan doğrudan tüketilebilecek kadar temiz olabilmektedir.
-Batılı doktorların raporlarına göre; Astım, alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hazım sorunları, bazı cilt hastalıkları, bebek eksemaları, varisle ilgili rahatsızlıklar, tanımlanamamış virütik apseler, iştahsızlık ile beraber geceleri gelen öksürük nöbetleri gibi çok çeşitli şikayetlerle gelen birçok hastanın tedavileri, ilaçlarla başarılamamış fakat keçi sütü ve ürün kürleri uygulanarak tedavide başarılı olunmuştur.
-Keçi sütleri özellikle kalsiyum açısından mükemmel bir besin kaynağı,
-Keçi sütü yağları, organizmada iltihaplanmayı önleyici olduğu saptanan yağ asitlerini içermektedir.
-Temiz hayvan, hijyenik sağım koşulları ve kokusuz, tozsuz temiz çevre şartlarında; Saanen keçilerinden elde edilen sütlerin herkesin hoşuna gidecek özel bir tad ve kokuya sahip olduğunu göstermiştir.
-Keçi sütü ve bu sütten yapılan keçi sütü ürünlerinin hazmı çok daha kolay olup, inek sütü yoğurduna allerjik bir kimse keçi sütü ve yoğurdunu kolaylıkla tüketebilir, proteinlerinin besin değeri ise inek sütü proteinlerinden daha üstündür. Proteini oluşturan kazein, albumin ve globilinin oranları açısından da diğer süt hayvanları içinde anne sütüne en yakın olan süt keçi sütüdür.
-Dünyaca tanınan Feta Peyniri ve Teleme Peynirleri ile piyasanın kaliteli Kelle-Mihaliç Peynirleri keçi sütünden yapılmaktadır.
-Keçi sütünden Tulum Peynirleri yapılabilir,Kefir yapımında, süzme yoğurt ve meyveli, aromalı yoğurt üretimi ve ayran için yoğurt üretiminde başarı ile kullanılabilir.
-Keçi sütleri, inek sütüne oranla % 50 daha az maya ile pıhtılaştırabilir.
-Kaliteli keçi sütlerinden elde edilen süt tozu özellikle çocukların beslenmesinde, çeşitli gıda maddeleri üretiminde doğrudan değerlendirilebilir.
-Kaliteli dondurma keçi sütünden yapılmaktadır. Anadoluda özel olarak hazırlanan keçi sütü tereyağlarının, padişah saraylarının baklavalarının hazırlanmasında kullanılmış olduğu unutulmamalıdır.
-Keçi sütü ve keçi sütünden yapılan, yoğurt, peynir, krema ve tereyağı gibi süt ürünleri, keçi sütünün besinsel ve sağlık özelliklerinden ötürü Avrupada Healt shoplarda yüksek fiyatlarla satılmaktadır. Batıda, çocuklarının çeşitli alerji ve eksema durumlarını tedavi etmek amacıyla ailelerinin süt keçilerini evlerinin bahçesinde beslediği görülmektedir.
Bu nedenle keçi sütü peynirleri ve keçi sütü tereyağı özellikle aranmalı, tercihen tüketilmelidir.
Beslenme kolaylığı, vücut ağırlığına oranla inekten daha fazla süt vermesi, sütünün zenginliği ve hazım kolaylığı, tedavi edici özellikleri nedenleriyle, üstün vasıflı süt keçileri yada kıl keçilerini Saanen keçileriyle melezleyerek, keçi sütü üretiminin ülkemizde daha da yaygınlaştırılmasına çalışılması; keçi sütünün hayvansal protein açığı bulunan toplumumuzun daha iyi ve daha sağlıklı olarak beslenmesindeki çok önemli yerini gereğince ve daha etkin olarak almasını mümkün kılacak; süt fabrikalarımızda işleyecek süt bulunmadığı ve ancak % 10 gibi düşük kapasite ile çalışıldığı zamanlarda, keçi sütünün değerlendirilmesi, yıl boyunca düzenli bir süt üretimini mümkün kılacaktır."