Malatya Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Uğur, dernek olarak “Sahipsiz Sokak Kedilerinin Kısırlaştırılması Projesi”ni hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti.
Uğur, Malatya Veteriner Hekimleri Odası’nın danışmanlığında, Malatya Hayvanları Koruma Derneği olarak, Malatya’da bulunan sokak kedilerinin çoğalmasının önüne geçmek amacıyla “Sahipsiz Sokak Kedilerinin Kısırlaştırılması Projesi”ni uygulayacakları belirtti.
Malatya’da her gün yüzlerce sokak kedisinin büyük tehlikeler yaşayarak, açlıkla karşı karşıya olduklarını kaydeden Uğur, “Malatya da her gün yüzlerce sokak kedisi aynı çaresizliğe teslim oluyor. Uygun olmayan çevre koşulları, açlık, hastalık, iklim şartları, zalim insanların eziyetleri ve trafik keşmekeşliği, sokak kedileri için ciddi tehditler oluşturuyor. Bu olumsuz koşulları en aza indirgemek için derneğimiz bu projeyi hayata geçirmeyi kararlaştırmıştır. Malatya’da bulunan sokak kedilerinin çoğalmasının önüne geçmek, aynı zamanda doğacak olan yavruların sokaklarda ölümlerine seyirci kalmamış olmak, kedilerin kısırlaştırılması bilincini arttırmak için “Sahipsiz Sokak Kedilerinin Kısırlaştırılması Projesi”ni hayata geçireceğiz” dedi.
Uğur, kısırlaştırma operasyonlarının uzman veteriner hekimlerin kendi polikliniklerinde gerçekleştirileceğini ifade ederek, “Proje kapsamında sokak kedilerinin kısırlaştırılmasını isteyen gönüllü hayvan severler, konu ile ilgili başvurularını derneğimize yapabilirler. Bu noktaya www.mahaykod.org adresimizden bizlere ulaşabilirler. Başvuru değerlendirilen kişilere başvurusunu yaptıkları sokak kedilerinin ne zaman kısırlaştırılabileceği ile ilgili randevu günü ve saati derneğimiz tarafından 3 gün içerisinde bildirilecektir” diye konuştu.
Dişi ve erkek kedilerin kısırlaştırılmasıyla ilgili faydalara da değinen Uğur, şunları söyledi:
“Dişi kedilerin kısırlaştırılmasındaki faydalar; kızgınlık olmayacak ve böylece erkeklerin ilgisini çekmeyecek. Kızgınlık zamanında ki bağırmaları olmayacağından dolayı çevre sakinleri rahat uyuyabilecekler. Kısırlaştırılan kedilerde daha uzun ve sağlıklı bir yaşam şansı doğar. En önemli yararı ise; meme bezi tümörlerinin oluşma riskinde, yumurtalık ve rahim kanseri oluşma riskinde azalma ya da tamamen eleme söz konusu olacak. Özellikle de ilk kızgınlıktan sonra yapılacak kısırlaştırmalarda bu daha da avantajlıdır. Erkek kedilerin kısırlaştırılmasındaki faydalar ise; cinsel istek ve kızgınlık davranışları olmayacak, doğabilecek kavga ve kazalardan uzak duracaklardır. Kızgınlık döneminde ki saldırgan davranışlar olmaz. Kızgınlık dönemine giren kedilerin idrar ile bıraktığı keskin kötü kokular olmaz.”