SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Keferdiz'den Doğanyol'a.. Yeniden İnşa Edilen İlçe

Keferdiz'den Doğanyol'a.. Yeniden İnşa Edilen İlçe
A- A+ PAYLAŞ

Araştırmacı-Yazar Fikri Demirtaş blog yazısında Malatya’nın Doğanyol ilçesinde “yerinde dönüşüm hikayesini” kaleme aldı.

Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay’ın davetiyle ilçeye giden ekipte yer alan Demirtaş, Doğanyol’un Elâzığ Sivrice depreminde gördüğü hasarı nasıl atlattığına değindiği yazısında ilçenin tarihi, kültürü, yapısına ilişkin bilgiler de verdi. https://fikridemirtas44.blogspot.com/2023/06/doganyolun-yerinde-donusum-hikayesi.html adresinden tamamı okunabilecek yazı şöyle:

“…Doğanyol (Keferdiz) Belediye Başkanı Hakan Bay'ın, 2020 Elâzığ- Sivrice depremi sonrası ilçede yapılan çalışmaları yerinde görmeleri için Malatya yerel medya gazetecilerini davet etmişti.

1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Doğanyol ilçesinin tarihi çok eskilere dayanmakta. 500 yıl kadar önce köy olarak kurulduğu, 80 yıllık belediyelik ve nahiye olduğu söylenmek. Doğanyol'un eski ismi Keferdiz olarak geçmesine rağmen, bazı kaynaklarda Kefersut ve Kefersük diye de bahsediliyor. (kafrô dêşô, kferdis Süryanice Kapı Köy anlamındadır.)

Osmanlı İmparatorluğu zamanında şimdiki Adıyaman ilinin Kâhta ilçesine bağlı olan Keferdiz daha sonra Elâzığ iline, Cumhuriyetten sonra da Malatya’ya bağlanmıştır. Doğanyol, Malatya'ya 1 saat 21 dakika (83,7 km.) mesafede olup, ilçenin doğusunda Diyarbakır ilinin Çüngüş ve Çermik ilçeleri, batısında Pütürge ilçesi, güneyinde Adıyaman ilinin Gerger ilçesi, kuzeyinde Elâzığ ilinin Sivrice ilçesi ile komşudur.

Malatya Pütürge yolu üzerinden Doğanyol'a Elâzığ istikametinde İnönü Üniversitesini, Çiftlik köyünü geçtikten sonra kahverengi yol tabelası Nemrut'u 70 km, mavi yol tabelası, Pütürge, Doğanyol (77km) ilçelerini gösteriyor.

FOTOĞRAF: Doğanyol Belediyesi ve Kaymakamlık binaları

Dağların arasından boynunu uzatan kor gibi süzülen güneş her canlıyı ayrım gözetmeden kucaklıyordu, ısıtıyordu.

Sessiz ve sakin görünen tepelerin her biri diğerinden güzeldi; sanki avuç dolusu yemyeşil inciler serpilmişti.

Yaygın mahallesinde (köyünde) yolun sağında harabe halde kahverengi tabelası bulunan Selçuklu dönemi Sevserek Han ağaçlar içinde kalmış, Sevserek han bir önce restore edilip Malatya kültür ve turizmine kazandırılması bekleniyor.

Yaygın'dan sonra araçla kıvrıla kıvrıla Kubbe Dağına (rakımı 1930 metre) çıkıyoruz.

En uzak uçta dağların tepelerin ardında koni biçimde en yüksekte görünen Nemrut Dağının bir boşlukta el kaldırır gibi selamını alıyorsunuz. O dağ hala tanrılarını bekleyen krallara ev sahipliği yapıyor ve güneşe en güzel yerden bakıyor. Güneşin doğuşunu ve batışını seyretmeye dünyanın öbür ucundan insanlar geliyor.

Malatya’dan, Pütürge yolu üzeri Nemrut’a defalarca gitmeme rağmen Malatya- Elâzığ yol ayrımında asılan kahverengi tabeladan başka   Nemrut'a kadar Pütürge’nin, Doğanyol’un tarihi turistik yerlerini, ayrıca Nemrut'u tanıtan yol kenarlarında billboardlar (reklam panoları) nedense yoktur.  Malatya tarafından Nemrut'a çıkmak daha yakın ve heykellere yürüme mesafesi 100 metre Adıyaman tarafı daha uzak yaklaşık 900 metre ve yaşlılar, engelliler yürüyemiyor. Halbuki Elâzığ Pütürge yol ayrımına Kültür İl Müdürlüğünce yolun iki yanına büyük resimli Nemrut ve Pütürge, Doğanyol’u tanıtan bir pano asılsa güzel olmaz mı? Ama Kubbe dağından inerken Pütürge yolu üzerinde yol üzerinde Pütürge Belediyesinin reklam panoları dikkatimi çekti.

FOTOĞRAF: Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay, ilçe ve çalışmaları hakkında bilgi verirken

Kış aylarında geçit vermeyen Kubbe Dağı Geçidinin ne kadar zor şartlarda aşıldığını hatta aylarca aşılamadığını ve Pütürge’nin Dünya ile bağının kesilmesine sebep olduğunu bilirsiniz kış aylarında ismini en çok duyduğumuz Kubbe Dağının saklı güzellikleri de var

Koruma Statüleri: Doğal sit alanı

Bölgede geniş kayalık ve taşlık alanlar bulunur ve dağlık alan genel olarak yüksek eğimli yamaçlardan oluşur. Yamaçlarda seyrek ağaç toplulukları bulunur. Arazinin büyük bölümü dağ bozkırı karakterindedir. Dere kenarları ve su kaynaklarının çevresi başta olmak üzere yer yer yüksek dağ çayırları bulunur. Yamaçlarda seyrek meşe ormanları ve daha az oranda ardıç toplulukları mevcuttur. Akarsu kenarlarında yoğun olarak kavaklıklara, söğüt topluluklarına ve meyve bahçelerine rastlanır. Dağ endemik bitkiler açısından zengindir. 

Kubbe Dağı’ndan geçmek yöre halkı için kışın çekilmez bir çile. Buranın makus talihinin değişmesi için çok önemli bir adım olan Kubbe Dağı Tünel Projesi yakın zamanda hayata geçirilecekmiş. Proje 4 kilometre uzunluğunda tüneli ve 3 kilometrelik bağlantı yolunu kapsıyor. Bu projeyle Malatya ili ile Çüngüş, Çermik, Gerger ve Siverek ilçelerinin yolları yaklaşık 150-200 kilometre kadar kısalacak. Tünelin ve grup yollarının hizmete girmesi ile Malatya-Pütürge-Doğanyol arasının 20 kilometre kısalacağı, Kubbe Dağı’ndaki virajlardan kurtularak, Malatya Pütürge, Doğanyol, Nemrut daha güvenli bir ulaşıma kavuşmuş olacak. Karlı buzlu 1930 rakımlı Kubbe Dağı karayolu da tünelin hizmete girmesiyle devre dışı kalacak.

Kubbe dağından inerken yolun sağında ve solundaki tesislerde kavurma yemenizi tavsiye ederim. Petrol istasyonun ve marketi geçince yol ikiye ayrılıyor.

Sağda kahverengi tabelada Nemrut 29 km. yazıyor. Tepehan üzeri gidiliyor. Nemrut yolu üzerinde başka bir petrol istasyonu yok.

Pütürge’ye bağlı Uzuntaş Köyünde Peraş (Dilbersen) Kalesi bulunmakta. Bu kale M.S. 450.M.S 985 yılında yapılmış.

Mor Barsavmo Manastırı

Mor (Aziz) Barsavmo Manastırı, yani Süryanilerin en önemli dini merkezi buradaydı. Ünlü tarihi eser ''Dünya Tarihi'' ve ''Abu'l-Farac Tarihi" burada yazılmış (Türk Tarih Kurumu yayını, 1134).

FOTOĞRAF: Mor Barsavmo Manastırı'nın kalıntıları

Sol tarafta tabela Pütürge, Doğanyol yönünü gösteriyor. Yol ayrımında fırın var. Taş fırında pişmiş açık ekmek, somun ve mısır ekmeğinin lezzeti harika. Yoldan virajları döne döne inişe geçtik. Yol boyunca küme küme yapılmış deprem konutlarının kırmızı çatıları gelincik tarlalarının andırıyor. Yol boyunca, yeşil otlar arasında sığır ve koyun sürüleri yayılıyordu. Arıcılar çadırlarını kurmuşlar tepelerde, yamaçlarda bin bir çeşit çiçekler arasına arı kovanlarını koymuşlardı.

ŞİRO ÇAYI

1560'lı yıllardaki yazılı kaynaklarda Nahiye-i ''ŞÜRE'' ili ve Mırün köyü yazılmıştır. Pütürge, ŞÜRE ismini o bölgenin en önemli su kaynağı olan Şiro çayından alıyordu. Şiro Kürtçede "hızlı akan su" demektir. Pütürge ve Doğanyol'un dünyaya açılan Kapısı Şiro Çayı türkülere, ağıtlara, şiirlere, romanlara konu olmuştur.

Şiro Çayı’nın köprüsünde rakım giderek düşüyordu. Daha önce Şiro çayına gelmiştim. Kadrajıma çok güzel görüntüler düşmüştü. Çay yatağının zengin toprağında göğe doğru tırmanmış kavak, söğüt, dişbudak ağaçları, şakırdayıp şarkı söyleyen kuşlara böceklere ev sahipliği yapıyordu. Çayın kenarında suya değen söğüt ağacının dalları usul usul sallanırken, Şiro Çayı türküsü de gönlü telimizi titretiyordu.

Pütürgenin Şiro Çayı

Akar dolanı dolanı

Gözlerinde kanlı yaşı

Akar bulanı bulanı”

Kürtlerin de destanlarını anlatan dengbêjlerin sadece ses ile söylenen klam stranların sesi dağlarda yankılanırdı.

"Pötürge’nin yaylaları/Zozané pöturgon

Mis kokuyor havaları/bıuhıné xoş te la azmanan

Buzdan soğuktur suları/Avéxa camada sare

Çağlar bulanı bulanı /coşdabı şellı şellı

Aydıl aydıl aydıl aydıl aydıl/Aydıl aydıl aydıl aydıl aydı"

Şiro Çayının kendine özgü hamsi büyüklüğünde lezzetli balığı vardır. Fırat Nehri'nden gelen diğer balıklar da bu çayda yaşar. Son zamanlarda aşırı kuraklık ve sulama için Çay'ın kullanılması sonucu kurak zamanlarda Çay neredeyse dere seviyesine kadar çekilir, ama Şiro çayının Fırat’la buluşmasını bunlar engelleyemez.

Şiro Çayı'nın geçtiği vadide, akarsu yatağı boyunca oluşan kıvrımlar ve dönemeçler doğal bir örgü şekli oluşturur. Bu örgülü akarsu vadisi, çevresindeki yeşilliklerle birlikte görsel olarak etkileyici bir manzara sunar sizlere...

Şiro çayının köprüsünün üzerinden geçip Gökçe köyünden sonra karşı tepenin yamacında kırmızı çatılı binaları ile Doğanyol (Keferdiz) ilçesi görülüyor.

Arabamız ilçe merkezinde parkın girişinde durdu.

Belediye Başkanı Hakan Bay gazetecileri ilçe parkının girişinde karşıladı.

 Tanışma faslından sonra parkın içinde yöresel ürünlerle kahvaltı yapıldı. Yörenin ünlü balı, tereyağı, peyniri, kaymağı, yoğurdu, kavurması, yeni çıkan çileği ve dutu masayı süslemişti.

Malatya’nın diğer ilçeleri arasında fark yaratan genç ilçenin genç Belediye Başkanı Hakan Bay doğduğu ve büyüdüğü topraklara hizmet etmek ideali ile gelmiş.

Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay 1985 yılında Malatya'nın Doğanyol ilçesinde doğdu. İnönü üniversitesi İİBF iktisat bölümünden 2008 yılında mezun oldu. 2007 yılında Ak Parti Malatya il gençlik kolları yönetiminde görev aldı, il gençlik kolları başkan yardımcılığı yaptı.

Sırasıyla Türk Telekomünikasyon A.Ş. de uzman yardımcısı, Malatya SGK İl Müdürlüğünde memur, Ankara SGK il müdürlüğünde şef, Malatya SGK İl müdürlüğünde merkez müdür yardımcısı ve merkez müdürlüğü görevlerinde bulundu. Bay, evli ve iki çocuk babasıdır.

Bay, 24 Ocak 2020'de Elâzığ- Sivrice depremi sonrası ilçede yapılan hizmetleri, çalışmaları ve gelecek projelerini yerinde göstererek gazetecilerin sorularına yanıt vererek bilgilendirdi. 

Başkan "Elâzığ- Sivrice de 24 Ocak 2020 depreminde 4 can kaybımız vardı. Yüzlerce konut, iş yeri kullanılamaz hale geldi. Deprem sonrasında devletimizin bütün bakanlıkları, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın koordinasyonuyla iş ve işlemlere başladılar. Doğanyol ilçe merkezimiz ve Gökçe mahallemizin kentsel dönüşümle yapıların yenilenmesini istedik. İsteğimiz kabul edildi. TOKİ tarafından üç mahallemizde 600'den fazla modern konut, 75 ticarethane, 2 cami ve 85 ahırdan oluşan bir kentsel dönüşüm çalışması 3 yıl içinde başarıyla tamamlandı. Kırsal mahallemizde 110 tane Tarım Köy projesiyle yeni konutlar yapıldı. En çok hasar gören İshak, Çolak ve Gökçe olmak üzere ilçemiz genelinde kentsel dönüşüm yapıldı. Malatya Valimiz Aydın Baruş, AK Parti MKYK üyesi Malatya Milletvekilimiz Öznur Çalık ve AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca'nın katılımlarıyla TOKİ tarafından yerel mimariye uygun yapılan modern konutların anahtar teslimi hak sahiplerine törenle teslim edildi.2023 yılının başından itibaren de deprem mağduru hak sahibi vatandaşlarımız konutlarına yerleştiler." diye konuştu.

Konut sahiplerinin ödeme yapmaları için bakanlık tarafından herhangi bir planlama daha belirlenmemiş. 

Eski Doğanyol

O yıkıntı ahşap, kerpiç evlerin yerinde bugün benzeri tatil yörelerinde rastlayacağımız konutlar yer alıyordu. Adı deprem konutu ama görünümü, mimari yapısı villa. İki katlı ve her binada 25 ton demir kullanılmış. 2+1'den 3+1'e varan dubleks konutlar yapılmıştı.

FOTOĞRAF: Doğanyol'un eski görüntüsü

Hakan Bay, "6 Şubat depreminde ilçemizde hamdolsun can kaybımız, yaralımız ve yıkım olmadı. Sadece bazı binalarımız hasar aldı. Hemşerilerimiz nasıl 24 Ocak depreminde bizlere sahip çıktılarsa biz de vatandaşlarımıza imkanlarımız ölçüsünde üzerimize düşeni, yardımları yaptık. 6 Şubat depreminde Malatya'da yaşayan ve burada yeni konutları olan vatandaşlarımız ilçemize geri geldi. İstanbul'da yaşayan bazı vatandaşlarımız da Doğanyol’a geri döndüler” diyor.

FOTOĞRAF: Fikri Demirtaş, 24 Ocak 2020'deki Elazığ- Malatya depreminden sonra yeniden inşa edilen Doğanyol'da

Arıtma Tesisi hizmete girdi

Belediye Başkanı Hakan Bay, "İlçemizin alt yapısı yenilendi. Malatya Büyükşehir Belediyesinin yaptığı Atıksu Arıtma Tesisi hizmete girdi. 24 kilometrelik Pütürge ilçe karayolunda çalışmalar devam etmektedir. Kapalı Spor Salonu ve halı saha kullanılmakta. Belediyemizin yaptırdığı güneş enerjisi santralı (GES) devreye girdi. Karakaya Barajından su çekerek bahçe sulamalarında kullanılmak koşuluyla çiftçilerimize ücretsiz elektrik desteği veriyoruz" diye belirtti.

İlçede Belediye Binası, Kaymakamlık Binası Devlet Hastanesinin mimari yapıları muhteşem olmuş. Ayrıca Öğretmen Evi ve misafirhanesi, Belediye Konuk Evi, PTT, Ziraat Bankası şubesi ve eczane, tarım kredi marketi, itfaiye merkezi, mezbahanesi var.

Doğanyol meydanının iki yanı işyeri, mağaza, dükkân ve parti teşkilatları olarak kullanılmakta. Meydanın ortasına güzel bir park yapılmış. 

Doğanyol Sosyal Yaşam Merkezi açıldı.

Doğanyol Belediyesi, Doğanyol Kaymakamlığı, iş adamları ve çeşitli sivil toplum kuruluşların desteği ile Doğanyol Sosyal Yaşam Merkezi açıldı. Yaklaşık 30 koltuk kapasiteli sinema salonunda ilçe halkının güncel sinema filmleri izlemenin yanı sıra farklı sosyal aktivitelerin de burada gerçekleştirebilecek.

Merkez içerisinde gençlerin ders çalışası için kütüphanenin de yer aldığı Merkezde müzik kursu, kadın el sanatları merkezi, bilgisayar sınıfı, resim kursu gibi etkinlik alanları da bulunuyor.  İlçeye makine ikmal garajı kazandırıldı ve aynı zamanda ilçedeki Pazar yeri sorununu da çözüme kavuşturuldu.

Karakaya Barajının uzantısı ilçeye 1,5 km. Hakan Başkan, Doğanyol İskelesiyle Battalgazi Atabey Feribot iskelesi arasında gidip gelecek feribot seferlerini de proje olarak düşündüklerini bu yolda çalışma yaptıklarını söyledi. Gelecek yıllarda turizme kapısı açılacak bir proje.

GÖKÇE (AĞVAN) MAHALLESİ

Gökçe Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışması da yine 105 konut, 1 cami ve 65 ticarethaneden oluşan bir kentsel dönüşüm çalışmasıydı. Bunun akabinde kırsal mahallelerimizde yine vatandaşlarımızın ihtiyacına çözüm bulacak şekilde bir yapılaşmaya gidildi. Yine TOKİ tarafından burada yaklaşık 150 Tarımköy projesi kapsamında ahırlı konutlar yapıldı ve depremzedeler bu konutlarda yaşamaktadır."

Türk Sinemasının güldüren yüzü Kemal Sunal'ın köyü Gökçe'deyiz. Halk eski ismi olan Ağvan’ı kullanıyor. Gökçe sadece tabelada ve resmi yazışmalarda kullanılıyor. Gökçe mahallesi de yerinde yapılanma ile villa köy olmuş...

Kemal Sunal Doğanyol'da yaşatılacak

Türk Sinemasının gülen yüzü sanatçımız rahmetli Kemal Sunal Gökçe mahallesindeki baba evinde doğmuştur. Bu ev Elâzığ- Sivrice depreminde ağır hasar aldı ve kentsel dönüşüm kapsamında bu evi de diğer evler gibi yıkılarak yeniden yapılmış. Yeni evde halen sanatçının amca çocukları yaşamaktadır. (Eski ev ve yeni ev aşağıdaki fotoğraflarda)

Kemal Sunal Kütüphanesi ve Müzesi Yapılıyor.

Geçmiş dönemlerde belediye hizmet binası olarak ve 2014 yılında Büyükşehir yasası ile Doğanyol Belediyesine devredilen ve bugüne kadar atıl durumda bulunan Gökçe Mahallesinde bulunan bu bina Kemal Sunal adına kütüphane ve Kemal Sunal anılarının yaşayacağı müzeye dönüştürülecekmiş.

Doğanyol 'un mahalleleri 

Bağlı Mahalleler: Çolak, İshak, Akkent, Behramlı, Burç, Damlı, Gevheruşağı, Gökçe, Gümüşsu, Koldere, Konurtay, Mezra, Poyraz, Ulutaş, Yalınca, Yeşilköy.

Doğanyol’un Etnik Yapısı

Doğanyol, Malatya sınırları içerisinde Alevi yerleşimi olmayan tek ilçedir. İlçe nüfusunun büyük bölümü Sünni Türklerden oluşmaktadır.  İlçe merkezi eski bir Türkmen yerleşimidir. Bugün de ilçe merkezinde Türkler yaşamaktadır. Köylerde de Türk nüfusu çoğunluktadır. Sadece altı köyde Kürt nüfusu yaşamaktadır. Bu bölgede yaşayan insanlar bayraklarına, vatanlarına bağlı Türk-Kürt kardeşçe yaşamaktadırlar. Terör olayları hiç olmamıştır. Birinci Dünya savaşında, Kurtuluş Savaşında, Kıbrıs harbinde, terör olaylarında şehitleri, gazileri vardır...

Bu coğrafyada tarihte yüzlerce yıl Türkler, Kürtler, Süryaniler, Ermeniler Birinci Dünya paylaşım Savaşına (1914) kadar ülkemizin her yerinde birlikte tıpkı şimdi (Türk, Kürt, Alevi çoğunluk) halklar gibi dilleriyle, kültürleriyle binlerce ibadethaneleriyle her şehirde belde de Hristiyan nüfus birlikte yaşıyordu. Osmanlı ordusunda Hristiyan azınlıklar (Rum, Ermeni, Süryani) Çanakkale cephesinde savaştığı gibi, Rus Kafkas cephesinde Rus ordusunda Ermeni gönüllü orduları Osmanlıya karşı savaşmışlar. On binlerce Müslüman katliama uğruyor. Yerlerinden yurtlarından göç ettiriliyor. İşte bu yangın zemininde, doğuda bir bağımsız Ermenistan kurma amacıyla hareketlilik başlayınca, Osmanlı Devleti yönetimde bulunan İttihat ve Terakki hükümeti, Alman çıkarları doğrultusunda tek çözümü 'tehcir' de bulacaktı. Tehcir, (zorunlu göç) Osmanlı sınırları içinde Suriye ve Irak "Der zor" bölgesine uygulanan tehcir esnasında binlerce Ermeni, Süryani vatandaşımız yaşamını yitirdi. Kadim yurtlarından oldu. Nar taneleri gibi dağıldılar dünyaya...

Savaş yıllarında kadim Ermeni, Süryani vatandaşlarımız o dönem yaşayan vicdanlı Türk, Kürt komşularının korumaları sayesinde, kimileri dinlerini (Hıristiyan) değiştirerek İslamiyet’i kabul ederek, çocuklarını Müslüman ailelere evlatlık vererek, Müslümanlarla evlenerek, tehcirden kurtulmuşlardır. 

İyi niyetli yöneticilerin ve komşularının hatırıyla korunabilen kişiler Ermeni olduklarını gizlemişler. Asimile olmuşlar. Hayatta kalanlar, başka diyarlara İstanbul'a ya da yurt dışına göç etmek zorunda bırakılmışlardı. Bu coğrafyada savaş sonrası demografik yapı tamamen değişmişti.

***

Keferdiz (Doğanyol)

 (kafrô dêşô, kferdis Süryanice Kapı Köy anlamında/ Kfar Süryanice köy anlamı, deşo kapı.)

1922 yılından başlayarak ülkemizde köy, kasaba, dağ ve yer isimleri değiştirilmiştir. Öyle ki Türkçe isimler bile bundan nasibini almıştır.

Hâlbuki binlerce yıldır buralarda yaşayan halkların bizlere miras bıraktığı birer zenginlik olan bu isimler, bugün Birleşmiş Milletlere bağlı Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından da tanınan en önemli tarihsel kültürel varlıklardandır. Binlerce yıldan beri yörede yaşayan halkın kullanageldiği coğrafi isimler bir günde silinmiş ve yerine başka anlamsız isimler konulmuş; atalarımızla ve geçmişimizle olan bağımız koparılmıştır. Bu değişikliklerle 1560 yılına ait Osmanlı dönemindeki Malatya Tahrir Defteri’nde yazılı isimlerin tamamı yok sayılmış, bu coğrafyada yaşayan insanların geçmişiyle bağlantı kurması ve tarihini okuması imkânsız hale getirilmiştir. 1922 yıllarından başlayarak ülkemizde köy, kasaba, dağ ve yer isimleri değiştirilmiştir.

Hükümetimiz coğrafi bölgelerin isimlerinin iadesini vaat etmiş ve değişikliklere ilişkin taleplerden bazıları uygun görülmüştür. Doğanyol ilçemizde isimlerin iadesi haksız bir uygulamanın düzeltilmesini ve yörede yaşayan insanların eseri olan kültüre saygı duyulmasını sağlayacaktır. Yerleşim yerleri isimleri değiştirilse de türkülerde, hikayelerde hala yaşıyor. Günümüzde yol tabelalarında köylerin, mezraların isimleri yeni ismi ve eski ismi birlikte yazılmış. Bu eski yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmelerini anlamak mümkün değil. Tarihsel hafızayı silmek yanlış. Yeni yerleşim yerlerine coğrafyaya ve kültürüne uygun isimler konulmasının daha uygun olacağı kanaatindeyim.

 "Şimdi Şehircilik ve Çevre Bakanlığı Doğanyol ilçemizde yapılan yerinde dönüşümü tüm Türkiye' ye örnek olarak gösteriyor."

Genç Başkan "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri, Sağlık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bakanlarımız, Valimiz, Kaymakamımız, Milletvekilimiz Öznur Çalık Malatya milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediyesi Başkanı, bürokratlarımız, emeği geçen herkese ve özellikle vergilerini veren milletimize minnettarız" diye teşekkür etti. Yurdumuzda yaşanan büyük depremlerden sonra rahmetli Ecevit’in Köy Kentleri, Alparslan Türkeş'in Tarım Kentleri projesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından deprem bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Bu günüm yeşilin her tonuna bürünmüş Doğanyol denilen coğrafyada yeşillikler arasında geçti. Gökçe köyünde ve Doğanyol’un bahçelerinde dut ağaçlarının altına sergenler serilmişti. Yörede dutlar silkelenmez, kendiliğinden yere dökülürmüş. Ağaçların dibinde, alaca gölgede, sergenler üstünde kuruyan dutlar; üç dört günde bir tek tek elle toplanır. Toplanan bu kuru dutlar, alaca gölgelik bir alana yığılır. Doğrudan güneş altında kurumaya bırakılan dutlar ise kararırmış.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçede tarımsal üretim olarak kayısı yetiştiriciliği ön plana çıkmıştır. Buğday-arpa; mısır, fiğ ve yonca yetiştirilmekte, sebze üretimi yapılmaktadır. Ayrıca kayısı dışında ceviz, nar, üzüm, badem, dut gibi meyvelerde yetiştirilmektedir. İlçede kayısıya alternatif olarak nar yetiştiriciliği, çilek yetiştiriciliği ön plana çıkmıştır. Pandemi ve depremden önceki yıllarda ilçede Dut ve Nar Festivali yapılırmış.

Şu yeryüzü yuvarlağının bir noktası olan Doğanyol'da manzaralar bakıp görenlere adeta gülümsüyordu. Dağından ovasına, deresinden, ırmağına Tanrı'nın yarattığı ne kadar doğa güzelliği varsa hepsi burada... Tanrı öbür dünyanın şu bilinmez cennetini sanki buraya bağışlamış. Yüksek gerilim nakil hattını taşıyan elektrik direklerinde de onlarca leyleğin barındığı yuvaları göze çarpıyordu.

İğde çiçeği kokusu burnumuza doluyor. Sararmaya yüz tutmuş ekin tarlalarında kırmızı gelincikler...Yol boyunca sığır kuyruğu sapsarı çiçekleri ile gösteriye çıkmış bal arılarını konuk ediyor. Doğada hepsi kardeşçe birlikte yaşıyorlar... Adeta bize bir mesaj veriyorlar.

Deprem nedeniyle yıkılan Doğanyol aziz milletimizin vergilerinden idarecilerin hizmet aşkıyla yeniden doğmuştur. 

Ayrılık vakti gelince minibüse her gelen konuğa bir kutu çilek hediye edildi. Malatya’ya kadar çileğin kokusunu burnumuza çekerek yol aldık. Kentsel dönüşüm yapacak belediye başkanlarına bu örnek beldeye uğramalarını öneririm.

Teşekkürler genç Başkan Hakan Bay. Yolun açık olsun...”

Fikri DEMİRTAŞ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Battal (1 yıl önce)
    Bu yapılaşma Çırmıhtı da olmalı..ne güzel olur...müzelerle bütünleşir cok güzel bir iş ortaya çıkar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Fikri Hocam;çok güzel bir araştırma,inceleme yazısı olmuş, zevkle okudum.Kaleminize sağlık.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Mehmet Karakuş (1 yıl önce)
    E devlet üzerinde konteyner ile ilgili iptal başvurusu iptali yapacağız ama sistemi daha açmamışlar bu teknoloji çağında halen sistemler de olan arızalardan dolayı biz vatandaş olarak sıkıntı çekiyoruz yetkililer ilgilenirseler seviniriz
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Cenabı Allah devletimize zeval vermesin
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mehmet can (1 yıl önce)Bülent isimli kullanıcı yorumuna
    Devlet biziz halktır kardesim hükümet veya bir parti nin güdümünde değil sözüm yoruma dislike atanlara
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    İki yıl önce gitmiştim, Küçük bir ilçemiz bir lokantası, bir kaç bakkalı, bir fırını, bir üç harfli marketi, bir kaç tane nalburiye dükkanı olan, köyler dahil 580 öğrencisi, üç ilkokul ve ortaokul bir lisesi olan insanları misafirperver şirin bir ilçemiz, pötürgeye çok yakın olması münasebetiyle ilçe olmayabilirdi, o bölgede ilçe olması gereken yer Pazarcık veya Nemrut yolu üzerinde bulunan mahalle olabilirdi. İlçemizin tereyağı, peyniri, balı, nar ve çileği çok güzel, kubbe dağının sert ikliminden kendinizi Çukurova ya inmiş gibi hissediyorsunuz,insanlara bir hafta sonu doğanyol ve pötürgeyi görmelerini orada konaklayıp gece saat iki gibi Nemruta hareket edip güneşin doğuşunu izlemelerini tavsiye ederim, inşallah bir gün Nemrut üzerinden Adıyaman, Malatya bağlantısı sağlanırsa iyi olur diyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla