Malatya’nın Pütürge İlçesi’nde, çekirgelerle biyolojik mücadele için 500 keklik doğaya bırakıldı.
Pütürge İlçesi’nin bazı köylerinin çekirge istilasına uğraması nedeniyle, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Doğa ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği programla, keklikler doğaya bırakıldı.
Doğa ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü’nün yetiştirmiş olduğu keklikler, düzenlenen program çerçevesinde Pütürge’nin Aktarla merkez olmak üzere, Gündeğer, Bölükkaya, Tatlıcak, Yediyol, Pazarcık Köyleri’nde doğaya salındı.
Düzenlenen programa Pütürge Kaymakamı Nuri Gezici, Doğa ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ramazan Aytekin, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Vekili Hayat Ççiçek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personeli ile bölge halkı katıldı.
Pütürge Kaymakamı Nuri Gezici, yaptığı konuşmada “Pütürge İlçemizin bazı köylerinde çekirge istilasına karşı biyolojik mücadele amacıyla doğaya keklik salımı için bir araya geldik. Bugün bu bölgemizde 500 tane kekliği doğaya saldık. Bir sonraki dönemde de 1000 tane kekliğin doğaya salımı için Bölge Müdürlüğümüzle mutabakata vardık. Bu biyolojik mücadelenin uygulanmasında emeği geçen Doğa ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğümüze ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze teşekkür ederim” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise kapsamlı çalışmalarının devam edeceğine dikkat çekerek, “Pütürge Aktarla merkez olmak üzere 1970 yılından beri çekirge ile mücadele çalışmaları devam etmektedir. 2012 yılında 50 litre kimyasal ilaç kullanılarak bölgede ilaçlama yaptık. Bu yıl ise 140 litre kimyasal ilaçla uygulama yapıldı. Fakat istenilen neticeye tam anlamıyla ulaşmak mümkün olmadı. Havaların yağışlı olması çekirge popülasyonunun artmasına sebep oldu. Kimyasal ilaçlama yöntemiyle doğanın dengesinin de bozulacağı var sayılarak biyolojik mücadelenin daha faydalı olacağına kanaat getirdik. Bu aşamada Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğümüz ile bağlantı kurarak toplamda bin kekliği doğaya saldık. Doğanın dengesini bozmadan çekirge ile biyolojik mücadeleyi sürdürüp, bu bölgenin çekirgeden arındırılmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Doğa ve Milli Parklar 15.Bölge Müdürü Ayhan Deligöz de çalışmalarının süreceğine işaret ederek, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü olarak 2. fasıl doğaya keklik bırakıyoruz. Dünde Akçadağ’da 500 adet kekliği doğaya saldık. Orman bölgelerine zarar veren sadece çekirge değil, kene ve kelebeklere karşıda kekliklerin faydası vardır. Bu kekliklerinin ileriki yıllarda popülasyonu artarak çoğalacaktır. Bu biyolojik mücadele yöntemiyle doğanın dengesinin korunması da sağlanmış olacaktır” açıklamasını yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından programa katılan yetkililer 500 kekliği doğaya bıraktı.