Malatya Büyükşehir Kent Konseyi kentte faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları ile istişare toplantıları yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda daha önceden hemşehri, yardım ve engelli dernekleri ile yapılan istişare toplantıların ardından bu hafta sosyal ve kültürel alanda faaliyet gösteren dernekler ile bir araya gelerek kent aidiyeti ve sosyal sermayenin gelecek nesillere aktarımı konuları konuşuldu.
İstişare toplantısının açılış konuşmasını yapan Malatya Büyükşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdullah Pektaş, Malatya'da hizmet üreten Sivil Toplum Kuruluşları ile buluşurken, STK'ları çalışma alanlarına göre gruplayarak müşavere meclisleri oluşturmak istediklerini dile getirdi. Pektaş, amaçlarının STK'ların hizmet üretirken karşılaştıkları bir takım sorunların ve problemlerin tespit edilmesi olduğunu söyledi.
Birlik Vakfı Temsilcisi İhsan İzciler, 'toplumun dinamik bir yapıya sahip olduğunu ve bu dinamik yapının düzenli bir şekilde gitmesi için birlikte hareket etmenin önemli olduğunu dile getirerek, kendi kültürümüzü ve kendi dinamiğimizi artırarak, büyüterek ve yayarak gidersek toplumumuzun ayakta kalacağını aksi halde toplum olmaktan çıkacağımızı' söyledi.
Hacı Bektaşi Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, kent aidiyeti bilincine ulaşmak için bütün STK'ların birlik içinde olması gerektiğini, bireysel olarak hareket edilirse bu bilince ulaşılamayacağını söyledi.
Malatya Cem Vakfı Başkanı Eşref Doğan, 'toplum olarak gettolaşmaktan kaçmamız gerektiğini, toplum içerisinde ayrım yapmamamız gerektiğini vurgulayarak, gettolaşmanın önüne geçecek bir şehir oluşturulursa aidiyet bilincinin daha kolay oluşacağını' söyledi.
İlim Yayma Cemiyeti Derneği Malatya Şubesi Başkan Yardımcısı Nevzat Doğan, 'Malatyalı olarak yıllardır Malatya'da yaşamış ve artık Malatyalı olarak kendini gören kişileri kabullenmemiz gerektiğini ve bunu başarabilirsek aidiyet bilincini oluşturabileceğimizi' söyledi.
Yeşilyurt Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ramazan Şahin, 'STK'ların kendi içlerinde kendilerini değiştirebilir veya eğitebilirlerse toplumun daha kolay değişebileceğini ve kent bilincinin bu şekilde daha kolay topluma yerleşeceğini dile getirerek, sosyal aktarımlarda kültürel kodların olması gerektiğini, gelecek nesillerin bu kodlarla yetiştirilmesi gerektiğini' vurguladı.
Malatya Musiki Cemiyeti Derneği Başkanı Mehmet Tunç Yıldırım, STK'lar olarak herkesin üzerine düşen görevi yapması halinde bütün sorunların çözülebileceğini ve sorunsuz bir toplumda kent aidiyeti bilincinin daha iyi olabileceğini söyledi.
Malatya Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği Üyesi Özgür Yıldız, kent kültürünün STK'ları ortaya çıkardığını ve STK'ların kültürün herhangi bir yönünü tuttuğunu ve orayı geliştirdiğini dile getirdi.
Basiret Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Nusret Pamuk, sosyal sermayenin sonraki nesillere aktırılabilmesi için bütün STK'ların bir araya gelmesi ve birbirlerini tanınması gerektiğini çünkü kültürün sonraki nesillere aktarılmasında birlik ve beraberliğin önemli olduğuna değindi.
Malatya Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği Başkanı İnan Orhan, dernek olarak Malatya'da birçok sosyal proje yönettiklerini, toplumun birçok kesimine fotoğraf eğitimi verdiklerini, Malatya'nın tanımı adına birçok proje yürüttüklerini dile getirerek, her derneğin kendi üzerine düşeni yaparsa sosyal sermayenin bırakılabilineceğini söyledi.
Toplantıya katılan dernek temsilcileri Kent Konseyi'nin kentte aidiyet duygusu ve sosyal sermayenin aktarımı kapsamında yaptıkları çalışmaları başarılı bulduklarını, Malatya'dafaaliyet gösteren diğer STK'ların ve Kamu Kurum ve Kuruluşları'nın da bu konuya özen göstermeleri gerektiğini vurguladılar.
Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com